Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK ONDER DE INDRUK VAN RODA JC

Een meetpunt wil Bert van Marwijk de aankomende uitwedstrijden tegen Roda JC en PSV niet noemen. De potentie van het team werd in het slot van de voorbereiding en het begin van de competitie al duidelijk. Toch mogen de duels in Limburg en Brabants als aardige graadmeter worden beschouwd. Want de tegenstand zal niet gering zijn. ‘Ik ben dan ook heel benieuwd’, aldus Van Marwijk, die Roda JC een goede kans toedicht om Europees voetbal te halen.
Van Marwijk had de afgelopen week weinig reden tot klagen. Waar er vaak de dagen voor en na interlands weinig tot geen spelers zijn te vinden in Rotterdam-Zuid, was dat dit keer niet het geval. De trainer miste de afgelopen week slechts een handvol internationals, wat tot gevolg had dat hij ‘gewoon’ kon trainen. ‘En dat is wel eens anders geweest hier’, zei Van Marwijk, die tussen dagelijks acht tot veertien spelers tot zijn beschikking had.

Tijdens de vrijdagtraining was iedereen, op Sherif Ekramy (arriveerde pas vrijdagochtend in Nederland) na, weer aanwezig. Dat kwam goed uit, want de trainer bestempelde de sessie achteraf als uiterst nuttig. Van Marwijk gaf in de kleedkamer voorafgaand aan de training al aan te verwachten dat bepaalde spelvormen mis zouden gaan. ‘En dat kwam ook uit, ik heb de training een aantal keer stilgelegd. Ik was er ontevreden over, maar tegelijkertijd kwam het natuurlijk ook goed uit. Dan kan je er tenminste wat mee.’

Feyenoord zal zondag een goede dag nodig hebben om de drie punten mee te nemen naar Rotterdam. Van enige onderschatting is geen sprake. Wie Van Marwijk vrijdag hoorde, zou bijna het tegenovergestelde kunnen concluderen. ‘Roda JC is een goede ploeg. Als ik zag wat ze uit bij VVV aan spelers op de bank hebben zitten, maakt het duidelijk dat ze een sterke selectie hebben. In de voorhoede zijn ze erg onvoorspelbaar. Ik geef ze een goede kans om Europees te gaan spelen.’

Feyenoord treedt zondag aan zonder Jacob Lensky, Tim Vincken en Serginho Greene. De Feyenoorders zijn nagenoeg fit, maar Van Marwijk wil hen eerste wedstrijdritme laten opdoen. Aanstaande dinsdag zal het drietal in actie komen tegen Jong FC Eindhoven. Mogelijk behoren ze voor de uitwedstrijd tegen PSV weer bij de selectie. Andwelé Slory en Dwight Tiendalli hoeven daar niet nog op te rekenen. Het tweetal is lang geblesseerd.

DE TEGENSTANDER

Afgaande op vorig seizoen staat Feyenoord zaterdag een lastige uitwedstrijd te wachten in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC eindigde toen knap als zesde, wat voor een groot deel te danken was aan een ijzersterke eindsprint. Toch is het moeilijk in te schatten of de Limburgers dit seizoen weer mee kunnen doen om de plaatsen in de subtop. De ploeg van trainer Raymond Atteveld bezet momenteel de vijfde plaats, maar daarbij dient in ogenschouw genomen te worden op welke manier de zeven punten die daarbij behoren behaald zijn.

Na een gelijkspel bij NEC, volgden overwinningen op Heracles en VVV-Venlo: twee ploegen die naar verwachting dit jaar de strijd om lijfsbehoud zullen moeten aangaan. Wat de kwaliteiten zijn van het Roda JC van dit seizoen is aan de hand van die wedstrijden daarom nog niet echt in te schatten.

Zeker als een blik geworpen wordt op de spelers die vertrokken uit Kerkrade en welk materiaal daarvoor in de plaats kwam, is het moeilijk te zeggen hoeveel kwaliteit er in de huidige selectie zit. Met onder meer Kemy Agustien, Vladan Kujovic, Adil Ramzi en Edrissa Sonko vertrokken spelers met bewezen Eredivisie-kwaliteiten.

Daar tegenover stond de komst van een leger spelers die bij weinig voetbalvolgers een lichtje zal doen branden. Fatih Sonkaya speelde tot twee seizoenen terug nog voor Roda, maar spelers als Roland Lamah, Cliff Mardulier, Cheik Tioté en Przemyslaw Tyton hebben nog van alles te bewijzen in de Nederlandse competitie. Lamah en Matondo zijn wat dat betreft wel al een eind op de goede weg. De twee Belgen maakten indruk in de eerste drie wedstrijden, onder meer door beide twee keer te scoren.

Bovendien is Roda JC een van de weinige Eredivisieclubs die haar versterkingen geregeld uit de Eerste Divisie oppikt. Met name in Venlo wordt vaak gewinkeld en niet zonder succes. Werd vorig seizoen Marcel Meeuwis al overgenomen van VVV, dit seizoen kwamen Willem Janssen en Frank van Kouwen over van de kersverse Eredivisieclub.

De strategie om versterkingen uit de Eerste Divisie te combineren met onbekendere spelers uit onbekende competities, is de afgelopen seizoenen succesvol gebleken. Roda JC heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een stabiele subtopper en verwacht mag worden dat het scoutingapparaat van de club ook deze zomer haar werk naar behoren heeft uitgevoerd. Het treffen met Feyenoord is daarom niet alleen voor Roda de eerste echte test, ook Feyenoord zal na zaterdag beter kunnen inschatten waar het daadwerkelijk staat.

Roda JC – Feyenoord
Zondag 16 september om 12:30 uur in het Parkstad Limburg Stadion


Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen:
Roda JC:
Castro; De Fauw, Saeijs, Kah, De Jong; Tioté, Meeuwis, Janssen, Lamah; Oper en Matondo
Feyenoord: Timmer; Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler; Sahin, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins

STATISTIEKEN

THUIS

04/03/2007 Feyenoord - Roda JC 1-1
22/01/2006 Feyenoord - Roda JC 0-0
13/03/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/03/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/05/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1

UIT
29/10/2006 Roda JC - Feyenoord 1-2
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1
24/08/2002 Roda JC - Feyenoord 2-2