FEYENOORD AAN KOP VAN EREDIVISIE

Met een 1-3 overwinning in Kerkrade heeft Feyenoord zich alleen aan kop van de ranglijst geschaard. Tegen Roda JC werd de vierde overwinning van het seizoen geboekt. Feyenoord kwam voor rust op achterstand, maar herstelde zich met een sterke fase in de tweede helft. Via een benutte strafschop van Roy Makaay en twee treffers van Jonathan de Guzman werd de zege veiliggesteld. Tegenvaller was het uitvallen van Ron Vlaar.
Feyenoord kreeg in de eerste helft voor het eerst dit seizoen met serieuze tegenslag te maken. De ploeg van Van Marwijk incasseerde de eerste treffer van de competitie. De schade bleef niet tot het doelpunt beperkt. Op het moment dat Tioté scoorde, lag Vlaar met een van pijn vertrokken gezicht buiten de lijnen. Na een ongelukkig duel viel hij uit met een op het oog ernstige knieblessure. Nog voordat André Bahia hem kwam vervangen, sloeg de thuisploeg toe tegen het tiental Feyenoorders.

Dat was niet geheel onverdiend. Roda JC maakte vanaf het eerste fluitsignaal de aanvallende intenties duidelijk. Het resulteerde na dertien minuten in een grote kans voor Yulu Matondo, die op de lat kopte. Daarmee was het voornaamste wapenfeit tot de 1-0 overigens wel genoemd. Ondanks de aanvallende strijdwijze kwam de thuisploeg er maar mondjesmaat doorheen en moest het zich beperken tot schoten uit de tweede lijn.

Feyenoord liet zich terugzakken en gokte op de uitbraak. Dat had succes kunnen opleveren als Roy Makaay na negentien minuten het vizier op scherp had gehad. Giovanni van Bronckhorst brak door op links en bediende de spits. Makaay schoot van dichtbij over.

Ook Tim de Cler en Nicky Hofs probeerden het met schoten, maar Bram Castro stond in beide gevallen Rotterdams succes in de weg.

Het zat Feyenoord meteen na rust niet tegen. Pa Modou Kah beroerde in het strafschopgebied de bal totaal onnodig met de hand. Makaay benutte de toegekende strafschop: 1-1.

Vanaf dat moment kon de wedstrijd alle kanten op. Roda probeerde van alles om opnieuw de voorsprong te nemen, terwijl ook Feyenoord er aanspraak op maakte met bij vlagen prima voetbal. De Rotterdammers slaagden er in de dreiging in de score tot uitdrukking te brengen. De Guzman kreeg de bal op rechts, trok naar binnen en schoot magnifiek binnen: 1-2.

Met die treffer verdween op slag het geloof bij Roda, dat acht minuten later de achterstand groter zag worden. De Cler brak uit op links en gaf laag voor op De Guzman. De Canadees tikte simpel binnen en zorgde zo voor de beslissing: 1-3.

Roda JC – Feyenoord 1-3

40’ Tioté 1-0
47’ Makaay 1-1 (strafschop)
62’ De Guzman 1-2
70’ De Guzman 1-3

Geel: Vlaar, De Cler, Hadouir, Saeijs, Sonkaya
Scheidsrechter: Haverkort