FEYENOORD A1 GEEFT AJAX PAK SLAAG: 1-4

De A1 van Feyenoord heeft zaterdag in Amsterdam met 1-4 gewonnen van Ajax. Kelvin Leerdam, Leroy Fer en Michael Janotta (2) zorgden voor de doelpunten. Vooral de eerste treffer van Janotta, een solo langs vier Ajacieden, was een lust voor het oog. De B-junioren kwamen niet in actie, de C'tjes speelden met 3-3 gelijk tegen NEC.
A-JUNIOREN EFFECTIEF IN AMSTERDAM

Op De Toekomst begon Ajax zaterdag goed aan de wedstrijd. In de eerste minuten losten de gastheren al enkele waarschuwingsschoten op het doel van keeper Robin van Leeuwen. Na twaalf minuten kwam Ajax op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door iedereen gemist, maar bij de tweede paal was de aanvaller alert genoeg om de bal in te tikken: 1-0. Vervolgens verzuimde de thuisploeg de score verder uit te bouwen, want kansen waren er voldoende.

Na ruim een half uur greep trainer Jean-Paul van Gastel in. Hij zette aanvoerder Glenn Kobussen een positie terug om de achterhoede te gaan leiden en Raymond Watamaleo verving Lorenzo Piqué. Na deze omzetting begon het te lopen bij Feyenoord. Leerdam zette in de 32ste minuut een aanval op. Via een combinatie met Jordao Pattinama kreeg de middenvelder de bal in kansrijke positie terug in de voeten. Hij rondde beheerst af: 1-1.

Ajax ging direct op zoek naar de 2-1 en het was aan een sliding van Leerdam op de doellijn te danken dat die er niet kwam. Vlak voor rust mocht Kobussen vanaf de linkerkant van het veld zijn lange middenvelders in stelling brengen. Fer torende boven iedereen uit en kopte de 1-2 binnen.

In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op. Ajax had meer balbezit maar wist de gegroepeerd spelende tegenstander niet te verontrusten. Fer, die veel loopwerk verzette op het middenveld, kreeg na ruim een uur spelen een gele kaart vanwege een harde charge. Tien minuten later diende het hoogtepunt van de wedstrijd zich aan. Een afgeslagen corner van Feyenoord kwam voor de voeten van Janotta. De siervolle middenvelder slalomde langs vier Amsterdamse spelers en tikte de bal met veel gevoel langs de keeper. De vreugde-explosie die volgde was in de verre omgeving te horen.

De Poolse middenvelder zorgde niet veel later op aangeven van invaller Donny Day ook voor de 4-1. De publiekswissel die volgde ging gepaard met een groot applaus vanaf de tribune.

Van Gastel toonde zich na afloop tevreden over de kentering in de wedstrijd. 'Het was een klein wonder dat we in de rust met 1-2 voor stonden, want Ajax was duidelijk de betere ploeg. Het team ging na de omzetting goed georganiseerd voetballen. In de tweede helft hebben we niets weggegeven en waren we voorin uiterst effectief.'

Dinsdagavond speelt Feyenoord A1 een competitiewedstrijd tegen Sparta.

Opstelling Feyenoord A1:
Van Leeuwen; Piqué (32' Watamaleo), Barends, Nieveld, Nelom; Kobussen, Fer, Janotta (81' Machek); Pedro, Leerdam (87' Van Gils), Pattinama (73' Day)

C1 MOET WERKEN AAN DE PASSING

De C-junioren kwamen zaterdag in actie tegen NEC C1. Na acht minuten stond het op Varkenoord al 1-0 voor Feyenoord. Robert Klaassen scoorde uit een strafschop. Twaalf minuten later maakte NEC 1-1, door uit een corner hard raak te koppen. In de 24ste minuut kwam Feyenoord weer op voorsprong. De Nijmegenaren lieten achterin steken vallen, waar Elvis Manu dankbaar gebruik van maakte: 2-1. De bezoekers kwamen niet veel later opnieuw op gelijke hoogte, en opnieuw was dat uit een standaardsituatie. 'NEC was sterk in de lucht', concludeerde trainer Jeffrey Oost na afloop.

In de tweede helft nam Feyenoord voor de derde keer de leiding. Uit een pass van Geraldo Alberto Antonio maakte Manu zijn tweede van de middag: 3-2. Die voorsprong kon de ploeg niet vast houden. Na een vrije trap van Feyenoord onderschepte een NEC'er de bal. Uit een counter zorgden zij met een fraaie lob voor 3-3, wat de eindstand betekende. In de laatste minuut werd de 4-3 van Feyenoord nog afgekeurd omdat de keeper aangevallen zou zijn.

'We waren vandaag sterker dan NEC', zei Oost na afloop. 'De wil om te winnen was er, maar de wedstrijd werd van onze kant gekenmerkt door te veel foute passes. We waren ook steeds net iets te laat in de duels.'