Fanshop
Fanshop

PERSONELE PROBLEMEN IN AANLOOP NAAR PSV

Niet vaak zal de speelwijze en de opstelling een dag voor een wedstrijd zo’n groot raadsel zijn geweest voor Bert van Marwijk, als voor het duel met PSV het geval is. Feyenoord kampt met een handvol geblesseerden en heeft in Nicky Hofs en Luigi Bruins bovendien twee spelers van wie Van Marwijk zegt ‘geen flauw idee’ te hebben of ze er zondag bij zullen zijn.
Terwijl bijvoorbeeld de speelwijze die in de eerste vier wedstrijden van het seizoen werd gehanteerd, voor een deel afhankelijk is van Hofs en Bruins. Met name de rol die Bruins aan de linkerkant vervult, zal niet snel op een zelfde manier door een andere speler overgenomen kunnen worden.

Bovendien is er nog weinig te zeggen over de manier waarop PSV zondag zal aantreden. In de competitie speelde de ploeg van Ronald Koeman met drie aanvallers, terwijl in de afgelopen Champions League-ontmoeting de aanvalslinie enkel uit Danko Lazovic en Danny Koevermans bestond. ‘Maar mijn filosofie is dat wij moeten leren om tegen elke organisatie te kunnen spelen’, zei Van Marwijk vrijdag. ‘Wat voor elftal we ook tegen ons krijgen: we moeten zorgen dat onze eigen organisatie in tact blijft.’

Wel gaf de trainer aan dat, hoe PSV ook zal spelen, hij een moeilijke wedstrijd verwacht. ‘Qua niveau verschilt de ploeg niet veel van vorig jaar. Als je kijkt naar de resultaten van dit seizoen en de wedstrijd in de Champions League: dat is toch knap. Met name van die wedstrijd tegen CSKA Moskou zal PSV een hoop vertrouwen hebben gekregen.

Van Marwijk liet verder weten dat hij zondag waarschijnlijk Serginho Greene voor het eerst weer bij de selectie zal halen. Vanwege de blessure van Ron Vlaar zit Feyenoord namelijk dun in de verdedigers. Van Marwijk: ‘Eigenlijk zou hij eerst nog wedstrijdritme op moeten doen bij Jong Feyenoord, maar nood breekt wetten in dit geval.’

Vanwege de vele onzekerheden in de selectie, wil Van Marwijk tot het allerlaatste moment wachten, voor hij definitief beslist hoe zijn ploeg zondag aan de aftrap zal verschijnen. Sherif Ekramy maakt in ieder geval geen deel uit van zijn plannen. De doelman kampt met een schouderblessure. In zijn plaats zal Erwin Mulder plaats nemen op de bank.

DE TEGENSTANDER

Enigszins benauwd was de zege op CSKA Moskou wel, maar niemand die daar afgelopen woensdag in Eindhoven om maalde. De eerste klap in de Champions League bleek een daalder waard voor PSV, want de ploeg van trainer Ronald Koeman vindt zichzelf plots op de eerste plaats in Groep G van het kampioenenbal terug.

Voor PSV betekende de eerste Europese wedstrijd van het seizoen tevens de eerste echte test. Nadat in de zomer onmisbaar geachte krachten als Philip Cocu, Arouna Koné en Alex vertrokken uit het Philips Stadion, was het de vraag hoe PSV er internationaal gezien voor zou staan. Dat was aan de hand van de uitslagen in de competitie, die voortvarend is begonnen met drie winstpartijen en een gelijkspel, nog niet echt in te schatten. CSKA is toch een ander niveau dan pakweg Heracles of NEC.

Opvallend was dat woensdag de beslissing werd geforceerd door twee nieuwelingen in Eindhoven, namelijk Danko Lazovic en Kenneth Perez. Daarbij was ook de derde nieuwe spits, Danny Koevermans, dichtbij een doelpunt. Het is tekenend voor het beleid dat de afgelopen jaren in Eindhoven gevoerd wordt. Elke zomer verliest de club een aantal beslissende spelers, maar elk jaar wordt dat weer op de juiste manier opgevangen.

Dat de toekomst van de club geen moment uit het oog verloren wordt, blijkt ook uit het grote aantal talenten dat afgelopen maanden werd aangetrokken. Met spelers als Fagner, Cássio Ramos, Jonathan Reis en Ismail Aissati hoopt de club de vervangers voor vaste krachten als Jefferson Farfán, Heurelho Gomes, Ibrahim Afellay al in huis te hebben.

Met de thuiswedstrijd tegen Feyenoord wacht voor PSV de tweede test binnen een week. Het duel tussen de huidig landskampioen en de koploper in de Eredivisie is daarbij een affiche om van te smullen. De vraag is of PSV puur voor de winst gaat, of vooral Feyenoord het voetbal onmogelijk wil maken. Mochten de Rotterdammers zondag met een zege vertrekken uit Eindhoven, dan zou het puntenverschil tussen de twee ploegen al vier zijn. In de jacht op het vierde landskampioenschap op rij kan PSV dat slecht gebruiken.

PSV – Feyenoord
Zondag 23 september om 14:30 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter:
Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
PSV:
Gomes; Kromkamp, Addo, Salcido, Zonneveld; Aissati, Simons, Culina; Farfán, Lazovic en Perez.
Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Buijs, Makaay en Bruins.

STATISTIEKEN
THUIS

26/12/2006 Feyenoord - PSV 1-1
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/09/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/05/2003 Feyenoord - PSV 3-1

UIT
17/09/2006 PSV - Feyenoord 2-1
12/04/2006 PSV - Feyenoord 1-1
15/05/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/03/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2