Fanshop
Fanshop

FEYENOORD MAAKT VOOR RUST HET VERSCHIL: 2-0

Feyenoord heeft zaterdag een degelijke 2-0 overwinning op Heerenveen geboekt. Roy Makaay en Nicky Hofs zorgden voor de doelpunten in een duel met twee heel verschillende helften. Feyenoord was voor rust duidelijk de sterkste, maar kon dat overwicht in de laatste 45 minuten niet vasthouden. Voor Theo Lucius was het tot een kwartier voor de wedstrijd niet duidelijk of hij in de basis kon starten, nadat hij deze week twee trainingen mistte met liesklachten. In de warming-up bleek echter dat de verdediger gewoon kon spelen.

Trainer Bert van Marwijk hamerde voorafgaand aan de wedstrijd vooral op het feit dat initiatief bij zijn spelers wilde zien. In het bekerduel met FC Utrecht gebeurde dat pas na rust, maar zaterdag nam Feyenoord gelijk vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Voor Heerenveen was het devies in de eerste helft daardoor slechts om de thuisploeg tegen te houden, terwijl Feyenoord hevig aandrong op het vijandelijke doel. Al na twee minuten resulteerde dat in een levensgrote kans. Nicky Hofs had de bal voor het intikken op een meter of vijf voor het doel, maar vond doelman Brian Vandenbussche op zijn weg.

 

Dat juist één van de spaarzame aanvallende momenten van André Bahia aan de basis van het eerste doelpunt stond, bewees waar Van Marwijk vooraf op doelde. De Braziliaan zocht met een diepe bal Roy Makaay, maar via de voet van een verdediger kwam de bal uiteindelijk bij Luigi Bruins. Die aarzelde geen moment en haalde uit. De bal belandde in eerste instantie op de paal maar in de rebound was Makaay scherp: 1-0.Feyenoord bleef na die voorsprong op dezelfde voet doorgaan, al werden er maar weinig kansen gecreëerd. Het grootste gevaar tot de rust kwam van een afstandschot van Makaay, dat enkele meters naast ging. Op dat moment stond de 2-0 ruststand al op het scorebord. Na bijna een half uur spelen, kwam een corner bij de tweede bal op het hoofd van Giovanni van Bronckhorst terecht. De aanvoerder kopte daarvandaan de bal terug voor het doel, waar Hofs klaar stond om in te koppen.Zo leek de 2-0 voorsprong bij rust een zekere voor Feyenoord, maar dat beeld veranderde in de tweede helft, toen de ploeg meer onder druk kwam te staan. Een grote rol was daarbij weggelegd voor Afonso Alves, die na lange afwezigheid zijn competitiedebuut voor Heerenveen voor dit seizoen maakte. Hoewel de Braziliaanse spits nog maar weinig wedstrijden speelde sinds de zomer, was dat niet in zijn spel af te zien. Al binnen een kwartier leek hij aan de basis de staan van een eerste doelpunt voor de bezoekers, maar zijn harde voorzet ging voorbij aan al zijn ploeggenoten.Roy Beerens was na bijna een uur spelen nog dichterbij een Friese treffer, toen hij vanaf de rechterkant van het strafschopgebied hard uithaalde. De bal passeerde Henk Timmer, maar werd op de lijn gered door Kevin Hofland. Tien minuten voor tijd herhaalde Beerens zijn kunstje, door vanaf een meter of vijftien uit te halen. In een kluwen van spelers was het wederom Hofland die zijn bal tegen de voet kreeg.Feyenoord kon daar veel minder tegenover stellen dan in de eerste helft. De thuisploeg combineerde nog een paar keer soepel naar het doel van Vandenbussche, maar telkens weer kwam de eindpass niet aan of werd de actie te ver doorgevoerd. Kenmerkend was een combinatie tussen Jonathan de Guzman en Tim de Cler, die leidde tot het strafschopgebied van Heerenveen, maar op een meter of drie voor het doel strandde.

Feyenoord – Heerenveen

Scoreverloop:
21’ Makaay 1-0
27’ Hofs 2-0

Geel: Zuiverloon, Dingsdag, Bak Nielsen

Scheidsrechter: Vink

Opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Sahin (88’ Greene), Hofs (62’ D. Buijs), Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins (86’ Mols)
Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Bak Nielsen, Dingsdag (78’Johansen), Breuer; Beerens, Bradley, Prager (46’ Matusiak); Pranjic, Sibon (46’ Alves), Sulejmani