GEEN FOUT IN STADSDERBY: 1-0

Feyenoord heeft Excelsior met moeite opzij gezet: 1-0. Het enige doelpunt werd pas tien minuten voor tijd gemaakt door Giovanni van Bronckhorst. Met drie punten kreeg Feyenoord wat het verdiende, al had Excelsior vlak voor rust goede kansen om te scoren. Chun-Soo Lee debuteerde na een uur als invaller en liet met zijn acties en werklust een goede indruk achter.
Op het moment dat de uitverkochte Kuip bijna in slaap was gesust, volgden de ontwikkelingen zich in hoog tempo op. 38 minuten lang was er, afgezien van een hard schot van Makaay op de vuisten van doelman Ronald Graafland, niks te beleven geweest. Wie hoopte op een onderhoudende avond, leek in De Kuip niet op de juiste plaats.

Die gedachte verdween als sneeuw voor de zon in de laatste zeven minuten van het eerste deel. Opeens gebeurde er van alles voor beide doelgebieden. Het geheel werd ingeleid door een te hoog gemikte kopbal van Geert den Ouden. Twee minuten later schoot Makaay op de paal. In de 43ste minuut was Den Ouden op weg de 0-1 te maken. De spits kwam vrij voor Timmer. De sliding van Hofland hinderde hem nog wel, maar het was aan een knappe reflex van de doelman te danken dat de bal tergend langzaam naast het doel verdween.

Feyenoord mocht opgelucht ademhalen dat het in die fase geen treffer incasseerde, want meteen kreeg de ploeg van Ton Lokhoff de volgende grote kans uit een afgeslagen hoekschop. Hofs, gepositioneerd bij de tweede paal, haalde het schot van René van Dieren van de lijn.

De tweede helft had wel iets weg van een schaakspel. De spelers van Excelsior stelden zich rondom het doelgebied op, in afwachting van wat Feyenoord zou brengen. Lange fases met balbezit volgden, met tot doel de opening te vinden. Die kwam na 58 minuten toen Nuri Sahin door de lucht Bruins bediende. Een redding van Graafland voorkwam dat het talent tegen zijn voormalige club scoorde.

Het invallen van de debuterende Lee zorgde weer voor wat leven in de brouwerij. Ook de actie van Bahia had een reactie op de tribunes tot gevolg. Daar was ook niet meer dan logisch, want wat de centrale verdediger deed was knap. De Braziliaan stoomde op tot het strafschopgebied en zag zijn schot net naast de kruising verdwijnen.

Makaay mikte een kwartier voor tijd wel tussen de palen, maar Graafland lag in de weg. Een minuut later moest de sterk keepende Graafland wel zijn meerdere erkennen. Makaay gaf de bal af op Van Bronckhorst aan de linkerkant van het strafschopgebied. De aanvoerder leek gezien zijn positie voor te gaan geven op De Guzman, maar verraste iedereen. Het diagonale schot verdween via de binnenkant van de paal in het doel.

Via Makaay had het op aangeven van Lee nog 2-0 kunnen worden, maar het schot van de klasssespits verdween naast.

Feyenoord – Excelsior 1-0

81’ 1-0 Van Bronckhorst

Geel: Bahia, Bandjar, Altheer

Scheidsrechter: Kuipers