Fanshop
Fanshop

HOPEN OP NIEUWE ZUID-KOREAANSE UITBLINKER IN ENSCHEDE

Met een sterk acterende Chong-Gug Song speelde Feyenoord vijf jaar geleden één van de beste wedstrijden onder Bert van Marwijk. Dat deed het in het stadion waar het zaterdagavond ook in actief zal zijn. In het Arke Stadion is het dan misschien de beurt aan een andere Zuid-Koreaan om te excelleren. Gezien de twijfels over de inzetbaarheid van Nicky Hofs is het niet ondenkbaar dat Chun-Soo Lee een kans krijgt tegen FC Twente.
Van Marwijk ziet met genoegen hoe Lee zich deze dagen manifesteert. Hij traint goed en is er ondanks de taalbarrière in geslaagd te integreren in de groep. Van Marwijk: ‘Hij straalt uit te willen leren en gaat goed met de jongens om. Hij heeft zich al aardig wat voetbaltermen eigen gemaakt. Hij trekt zich niet terug, maar probeert ook te praten. Met Van Bronckhorst en Makaay bijvoorbeeld, maar ook met Bahia. Ik weet niet hoe ze met elkaar praten, maar het lukt ze wel. Hij vindt zelf ook dat hij geweldig is opgevangen. Dat zijn positieve tekens.’

Positief was ook het debuut van Lee afgelopen week. Tegen Excelsior speelde hij een half uur mee en maakte hij een sterke indruk. Maar hij liet ook zien temperament te hebben. Dat kwam onder meer tot uiting met een frequente klaagzang aan het adres van de scheidsrechter. ‘Dat heb ik ook al gezien in Maastricht, toen hij met Jong Feyenoord tegen MVV speelde. Ik heb hem ook al gezegd dat hij dat niet meer moet doen. Aan de andere kant zegt het iets over zijn karakter. En daar ben ik dan weer blij om. Het is geen introverte jongen’, aldus Van Marwijk.

Of Lee minuten gaat maken, zal voor een deel afhangen van de inzetbaarheid van Nicky Hofs. De middenvelder heeft last van knieklachten en blijft mogelijk in Rotterdam achter. Van Marwijk neemt daar zaterdag, vlak voor vertrek naar het oosten van het land, een beslissing over. Als die situatie zich voordoet, heeft de trainer ook nog de beschikking over Danny Buijs. Of het dan Lee of Buijs wordt die aan de aftrap verschijnt, liet Van Marwijk in het midden.

In Enschede hoopt de trainer resultaat te zien van datgene waar de hele week op is getraind. De gemakzucht die al regelmatig in de ploeg is geslopen, moet eruit. ‘Ik heb er deze week elke training aandacht aan besteed’, zegt Van Marwijk. ‘Onder meer door de spelers te dwingen om te bewegen tijdens oefeningen. En ik blijf dat doen tot het er uit is.’

DE TEGENSTANDER

Was vorig seizoen nu een positief incident, of is Twente daadwerkelijk bezig aan een opmars naar de top vijf van de eredivisie? Op bijna een kwart van het seizoen is er nog altijd lastig antwoord te geven op die vraag. Twente heeft kwaliteit, zoveel is zeker, maar of de ploeg van trainer Fred Rutten ook weer in de buurt kan komen van de vierde plaats die vorig seizoen werd behaald, is niet duidelijk.

De ploeg leverde ook wel wat kwaliteit in. Kennedy Bakircioglu, Otman Bakkal en Ismail Aissati kozen allen voor overgang naar een topclub (Aissati keerde terug naar PSV), terwijl bijvoorbeeld in Sharbel Touma, Niels Oude Kamphuis en Bas Sibum ook andere gewaardeerde krachten vertrokken.

Daarvoor in de plaats kwamen onder meer de oud-Feyenoorders Stein Huysegems en Alfred Schreuder, plus bijvoorbeeld Romano Denneboom en Youssouf Hersi. Dat ook het nieuwe Twente kan voetballen, bewees de ploeg onder meer tegen PSV (0-0) en Getafe (waar thuis met 3-2 van werd gewonnen), maar de laatste wedstrijden is de klad een beetje in de resultaten geslopen. Tegen zowel Roda JC als FC Groningen was Twente niet de mindere, maar tweemaal ging het toch met een 1-0 verlies van het veld.

Mede door die twee recente nederlagen vindt Twente zichzelf na acht wedstrijden op de achtste plaats terug in de competitie en dat is iets lager dan vooraf gehoopt was. Twente richt zich ook dit seizoen weer op Europees voetbal, maar zal daarvoor toch vooral ook van ‘de kleintjes’ moeten winnen. Dan kan een duel met een topclub wel een keertje zonder punten worden afgesloten…

FC Twente – Feyenoord
Zaterdag 27 oktober om 20:00 uur in het Arke Stadion

Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen
FC Twente:
Boschker; Wielaert, Zomer, Braafheid, Heubach; Wilkshire, El Ahmadi, Engelaar; Hersi, N’Kufo en Denneboom
Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, Hofs (Buijs/Lee), Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins

STATISTIEKEN

THUIS

26/10/2006 Feyenoord - FC Twente 2-1
02/04/2006 Feyenoord - FC Twente 4-2
12/09/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
01/02/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
02/02/2003 Feyenoord - FC Twente 4-2

UIT
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0
25/09/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/01/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente - Feyenoord 4-2
14/09/2002 FC Twente - Feyenoord 1-5