Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK WIL 'GELADEN' FEYENOORD ZIEN

Het was na de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Utrecht dat Bert van Marwijk stelde dat het afgelopen duel belangrijker was geweest dan menigeen had gedacht. In de voorgaande competitiewedstrijd had Feyenoord met 4-0 op de broek gehad van PSV en de vraag was hoe Feyenoord zich van die domper zou herstellen. De manier waarop dat in eigen huis gebeurde tegen FC Utrecht (3-0) stemde Van Marwijk meer dan tevreden.

Met de tweede bekerwedstrijd voor de boeg heeft Feyenoord ook juist de tweede competitienederlaag van het seizoen achter de rug. Afgelopen zaterdag was FC Twente met 2-0 te sterk en weer is het aan Feyenoord om in eigen huis in een bekerduel revanche nemen. Daarom zei Van Marwijk woensdag: ‘Ik wil een geladen Feyenoord zien.’

Tegen Twente kwam Feyenoord volgens de trainer niet alleen in tactisch opzicht, maar ook mentaal te kort. Hij noemde bijvoorbeeld een aantal momenten waar Roy Makaay terug gevlagd werd door de grensrechter, vanwege vermeend buitenspel. ‘Ik moet zeggen dat ik in het veld moeilijk kon zien of het echt zo wat. Maar ik heb mijn spelers ook niet gezien bij de scheids- of grensrechter. Daar moeten we een les uit leren. Ik zal niet rusten voor dat verbetert.’

Donderdag tegen FC Groningen is een uitgelezen mogelijkheid om dat recht te zetten. Feyenoord zal dat die wedstrijd in ieder geval moeten doen zonder Nicky Hofs. De middenvelder verdraaide woensdag zijn knie op de training, waarna die ‘op slot’ schoot. Waarschijnlijk komt dit door een scheurtje in de meniscus. Naar alle waarschijnlijkheid volgt later deze week een kijkoperatie.

Voor Andwélé Slory komt de wedstrijd van donderdag eveneens te vroeg. De aanvaller hervatte deze week de groepstraining, maar is nog niet wedstrijdfit. Verder ontbreken de langer geblesseerden Ron Vlaar en Tim Vincken, evenals Sherif Ekramy en Dwight Tiendalli die individueel aan hun herstel werken.

DE TEGENSTANDER
De dubbele UEFA Cup-ontmoeting met Fiorentina lijkt FC Groningen meer te hebben opgeleverd dan enkel een flinke kater. Na tweemaal 1-1 te hebben gespeeld tegen de ploeg van onder meer Adrian Mutu en Christian Vieri, namen de Italianen de strafschoppen net iets beter, waardoor het Europese avontuur van Groningen vroegtijdig beëindigd werd.

Toch lijken die twee wedstrijden achteraf niet helemaal voor niets gespeeld te zijn. Waar Groningen tot de thuiswedstrijd tegen Fiorentina namelijk zoekende was naar vorm en resultaten, heeft trainer Ron Jans sinds die ontmoeting zijn ploeg steeds beter op de rails. Alsof de Groningse selectie eerst de bevestiging nodig had, dat het ook tegen ploegen van het kaliber Fiorentina geen modderfiguur slaat.

Waar tot de eerste UEFA Cup-wedstrijd nog verloren werd van De Graafschap en FC Utrecht - normaal gesproken geen onoverkomelijke tegenstanders voor Groningen - werden nadien bijvoorbeeld punten gepakt tegen AZ (gelijkspel) en FC Twente (winst). Tussendoor werd ook IJsselmeervogels met 1-8 opzij gezet, waardoor Groningen zichzelf terug vindt in de derde ronde van de KNVB-beker.

Hiermee lijkt FC Groningen eindelijk aan de verwachtingen te voldoen, die er voorafgaande aan dit seizoen waren. De achtste plek die vorig seizoen werd bereikt (en uiteindelijk leidde tot Europees voetbal), moet gezien de staat van de selectie ook dit seizoen mogelijk zijn voor Groningen. Weliswaar vertrok smaakmaker Luis Suárez, maar verder bleef het grootste deel van de selectie in tact. Met Marcus Berg en Fredrik Stenman kwamen zelfs twee Zweedse internationals naar het Euroborg.

Zoals tegen Fiorentina wel bleek heeft de technische leiding in Groningen op die manier ook dit seizoen een ploeg gekweekt die het elke tegenstander moeilijk kan maken. Vorig seizoen is wel gebleken dat ook Feyenoord daaronder valt, dus voor de Rotterdammers is het bekerduel een mooie manier om revanche te nemen op de uitschakeling in de play-offs.

Feyenoord – FC Groningen
Donderdag 1 november om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Van Sichem

Vermoedelijke opstelling:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Lee (D. Buijs), Makaay en Bruins
FC Groningen: Van Loo; Silva, Sankoh, Svejdik, Stenman; Meerdink, Lindgren, Lovre, Levchenko; Nevland en Van de Laak