Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VAN MARWIJK LOVEND OVER DE GRAAFSCHAP

Dat Feyenoord zondag De Graafschap tegemoet treedt met de bekerwedstrijd tegen FC Groningen in de benen heeft zowel een voordeel als een nadeel. Enerzijds deed het afgelopen duel een beroep op de fysiek van het elftal van Bert van Marwijk, anderzijds zorgde de 3-1 overwinning voor een grote opsteker in de moraal.
Na de verloren competitiewedstrijd tegen FC Twente zocht en vond Feyenoord donderdag de bevestiging dat het wel degelijk goed kan voetballen. Bovendien kwamen de Rotterdammers nu wél fel uit de startblokken, wat resulteerde in een vroege goal van Roy Makaay. ‘Zondag moeten we de wedstrijd op dezelfde manier beginnen als donderdag’, zei Van Marwijk.

In De Graafschap treft Feyenoord volgens de trainer een stugge ploeg met goede spitsen. Van Marwijk zat afgelopen woensdag zelf op de tribune in Kerkrade, waar hij de ploeg van Jan de Jonge in de verlenging zag verliezen van Roda JC.

Toch toont de trainer zich onder de indruk van De Graafschap. ‘Die ploeg heeft me verrast. Zeker na de eerste wedstrijd, waarin ze met 8-1 van Ajax verloren. Of het realistisch is waar de ploeg nu staat (achtste, red.)? Dat denk ik wel, De Graafschap heeft tenslotte alle punten zelf binnengesleept. Wel is alles nu nog relatief, we zitten nog vroeg in het seizoen. Maar het is wel zo dat ik De Graafschap zie als een ploeg die het hele seizoen uit de onderste regionen wegblijft.’

Het is nog twijfelachtig of Van Marwijk zondag over Kevin Hofland kan beschikken. De verdediger kampt met buikgriep, waardoor hij ook al de bekerwedstrijd tegen FC Groningen miste.

Nicky Hofs moet het duel met De Graafschap eveneens missen. De middenvelder wordt volgende week geopereerd aan zijn knie en zal daarna naar verwachting drie tot vier weken uit de roulatie zijn. Van Marwijk kan verder geen beroep doen op de geblesseerden Ron Vlaar, Tim Vincken, Sherif Ekramy, Dwight Tiendalli en Jacob Lensky. Andwélé Slory is volledig hersteld van zijn voetblessure, maar is nog niet wedstrijdfit. De aanvaller hoopt er volgende week zondag tegen Ajax weer bij te zijn.

DE TEGENSTANDER
De vraag is hoe lang een overwinning van De Graafschap nog een stunt genoemd mag worden. Telkens weer duikt dat woord op, als de ploeg uit Doetinchem de drie punten pakt tegen bijvoorbeeld FC Groningen, Vitesse of Sparta. Alsof het eigenlijk onmogelijk is, alsof er zich wekelijks een klein wondertje voltrekt.

Gekeken naar de eerste wedstrijd van het seizoen zijn dergelijke reacties wel te begrijpen. Ajax kwam op bezoek op De Vijverberg en walste met 1-8 over de thuisploeg heen. Waar menig voetbalvolger voor vreesde leek bevestigd te worden: De Graafschap was nog niet klaar voor het grote werk.

Hoe kon het ook anders als promovendus, met een selectie zonder sterren en met een trainer (Jan de Jonge) zonder allure. Met Donny de Groot en Resit Schuurman als grootste aankopen en een technisch directeur (Han Berger), die nog voordat er een bal was getrapt begon over Europees voetbal als doelstelling voor de jaren die komen.

Maar bij De Graafschap liet niemand zich gek maken door verwachtingen, uitspraken of ambities en ook niet door een oorwassing van Ajax. Nee, in Doetinchem bleef de nuchterheid te allen tijden de bovenhand voeren. En niet de trainer of de spits was de ster, maar het team als collectief.

Al in de tweede wedstrijd van het seizoen leverde dat resultaat op. De moeilijke uitwedstrijd tegen FC Groningen werd winnen afgesloten. In de duels die volgden bleek dat geen enkele tegenstander het makkelijk heeft tegen De Graafschap. Zelfs bewezen subtoppers als FC Utrecht en FC Twente kwamen niet verder dan een gelijkspel.

Makkelijk zal Feyenoord het daarom zeker niet krijgen tegen De Graafschap. De promovendus is een stugge ploeg die niet over zich heen laat lopen. Of het die status ook tegen een topclub kan vasthouden, zullen we zondag zien. Laten we in ieder geval hopen dat een nieuwe ‘stunt’ dan uitblijft.

Feyenoord – De Graafschap
Zondag 4 november om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Braamhaar

OPSTELLINGEN:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Greene, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; D. Buijs, Makaay en Bruins
De Graafschap: Van Fessem; Schuurman, Keller, Volmer, Fung A Wing; Meijer, Hese, Robbemond, Vidarsson; Schöne en Tarvajärvi

STATISTIEKEN
THUIS

15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/04/2001 Feyenoord - De Graafschap 1-2
16/12/1999 Feyenoord - De Graafschap 0-0

UIT
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4
25/04/2002 De Graafschap - Feyenoord 1-0
01/10/2000 De Graafschap - Feyenoord 2-3
16/04/2000 De Graafschap - Feyenoord 0-1