FEYENOORD MAAKT NA RUST HET VERSCHIL: 2-0

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen De Graafschap winnend afgesloten. De ploeg van Bert van Marwijk maakte na rust het verschil: 2-0. Jonathan de Guzman opende de score. Via een strafschop zette Roy Makaay de eindstand op het scorebord. De uitslag had groter kunnen uitpakken, maar paal (twee keer), lat (één keer) en goed keeperswerk stonden dat in de weg. Kevin Hofland ontbrak net als tegen FC Groningen met griep.
Het leek een zekerheid voor de openingstreffer toen Makaay na zeven minuten vrij op Jimmy van Fessem afging. Met op het netvlies zijn drie treffers van afgelopen donderdag werd het doelpunt al geteld op de tribunes. Groot was dan ook de verbazing dat de klassespits op Van Fessem stuitte.

Dat moment was het beste wat Feyenoord-De Graafschap voor rust te bieden had. Grote kansen bleven uit, al waren er aan beide kanten wel wat doelpogingen. Jonathan de Guzman mikte twee keer te hoog met een schot van afstand. Van Fessem moest wel in actie komen op een kopbal van André Bahia. Maar het was karig in aanvallend opzicht, wat een fluitconcert op de tribunes ontlokte toen Braamhaar voor de rust floot.

Die reactie van het publiek zal ook te maken hebben gehad met de dreiging van De Graafschap. De ploeg kwam sterk voor de dag. Rogier Meijer was het gevaarlijkst met een afstandschot. Timmer moest ten koste van een hoekschop redden. Lasse Schöne had na 34 minuten de kans een voorzet in één keer binnen te schieten, maar zijn volley miste alle richting en verdween hoog over.

Feyenoord startte sterk aan de tweede helft. De komst van Chun-Soo Lee in het elftal bracht iets teweeg in het veld. Maar ook op de tribunes, waar de supporters verwachtingsvol ‘Lee, Lee, Lee’ scandeerden bij balbezit van de Zuid-Koreaan.

De Guzman was meteen dichtbij een treffer. Zijn vrije trap stuiterde via Van Fessem en de lat terug het veld in. Gelukkiger was De Guzman bij zijn volgende poging. Na een aanval waar het voetbalvernuft van af droop, was het de Canadees die de trekker overhaalde. Hij kopte de voorzet van De Cler binnen achter de kansloze Van Fessem: 1-0.

De Cler stond ook aan de basis van de tweede treffer. Meijer haalde de linksback neer in het strafschopgebied. Scheidsrechter Braamhaar kende eerst een vrije trap toe aan Feyenoord, maar herzag die beslissing en legde de bal op de spits. Makaay velde het vonnis vanaf elf meter: 2-0.

Feyenoord was op stoom en had acht minuten na de openingstreffer bijna de derde treffer gemaakt. Luigi Bruins knokte zich letterlijk een weg door de Doetinchemse defensie en slaagde er ook nog in op doel te schieten. Van Fessem en de paal voorkwamen een vroegtijdige beslissing.

Het zat Feyenoord na 64 minuten opnieuw niet mee. Dit keer was het Greene die inschoot. De bal leek in het doel te verdwijnen, maar Van Fessem kreeg er de hand nog tegen en zag tot zijn blijdschap opnieuw de paal de helpende hand bieden.

Het was gebeurd met De Graafschap, dat geen moment een vuist kon maken. De honger aan Rotterdamse zijde was ook gestild, wat verklaarde waarom kansen uitbleven. Makaay stichtte nog wel gevaar, net als Lee in de slotfase. Timmer onderscheidde zich vlak voor tijd nog toen hij het schot van Léon Hese met een fraaie zweefduik uit de lucht plukte.

Feyenoord – De Graafschap 2-0

53’ 1-0 De Guzman
57’ 2-0 Makaay (strafschop)