Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK: ‘WE MOETEN TOP ZIJN’

Voor het eerst in dertien jaar ontmoeten Feyenoord en Ajax elkaar in de eredivisie als de nummers één en twee op de ranglijst. Het maakt dat de wedstrijd van zondag met recht de titel ‘Klassieker’ mag dragen. Toch zegt Bert van Marwijk dat hij zijn ploeg niet anders voorbereidt dan voor andere wedstrijden. ‘Natuurlijk is het een speciale wedstrijd, maar aan de andere kant kunnen we net als elke week maar drie punten pakken.’
De trainer probeerde het belang van de wedstrijd iets te relativeren, door te stellen dat bij verlies er nog geen man overboord is. ‘Als we vervolgens alle wedstrijden zouden winnen, worden we alsnog kampioen.’ Wel noemde hij het treffen met Ajax een goede test voor de Rotterdammers om te kijken hoe ze overeind blijven in topwedstrijden. Tegen PSV en, in mindere mate, FC Twente kreeg Feyenoord bijvoorbeeld nauwelijks voet aan de grond. Van Marwijk: ‘Van die wedstrijden moeten we geleerd hebben.’

Daarom zal zondag ‘alles top’ moeten zijn in het elftal van Feyenoord. ‘Zowel technisch, tactisch als mentaal’, stelde Van Marwijk, die verder gaf te kennen dat hij weinig zal sleutelen aan zijn speelwijze ten opzichte van voorgaande wedstrijden.

Met name mentaal zal het elftal op z’n hoede moeten zijn. ‘Ajax is aanvallend erg sterk. Met Huntelaar, Luque en Suarez is die ploeg levensgevaarlijk.’ Feyenoord zal het zich daarom niet kunnen veroorloven om enig moment te verslappen.

Andwélé Slory zal waarschijnlijk voor het eerst sinds de eerste competitiewedstrijd weer onderdeel van de wedstrijdselectie uitmaken, maar het lijkt nog te vroeg voor hem om negentig minuten te spelen. De aanvaller maakte deze week zijn rentree bij Jong Feyenoord, waar hij een helft speelde. Slory is fit, maar mist vooral nog ritme.

De mogelijkheid bestaat dat Chun-Soo Lee zijn debuut in de basis maakt. De Zuid-Koreaan viel vorige week verdienstelijk in tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap en maakt volgens Van Marwijk ‘een fitte indruk’. Bovendien lijkt de aanvaller volgens de trainer steeds beter te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.

Kevin Hofland sloot zich donderdag voor het eerst weer aan bij de groepstraining. Hij is fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen, nadat hij enkele dagen last had van buikgriep.

DE TEGENSTANDER

Hectisch, zo mogen de eerste maanden van het seizoen voor Ajax wel worden genoemd. Nu is het de afgelopen jaren nooit echt rustig geweest in de Arena, maar deze seizoensopening is zelfs naar Amsterdamse maatstaven toch iets te gortig.

Tot tweemaal toe liet Ajax na om een langer verblijf in Europa veilig te stellen, Henk ten Cate verkoos de kwaliteit, het geld en de uitdaging van Chelsea boven de doelen van de Amsterdammers en Jaap Stam besloot onlangs plotsklaps om een punt achter zijn carrière te zetten.

Zie daar de omstandigheden waaronder interim-coach Adrie Koster zijn werk moet zien te klaren. Hij werd aangesteld als trainer van Jong Ajax, maar na het vertrek van Ten Cate werd hij plots voor de leeuwen gegooid in de Arena. Met bovendien het vooruitzicht dat hij toch uiterlijk aan het eind van het seizoen plaats moet maken voor een trainer met internationale ervaring en het liefst een Ajax-hart.

Op het eerste gezicht lijken de problemen zich zo bij Ajax in een paar maanden tijd huizenhoog te hebben opgestapeld, maar schijn zou wel eens kunnen bedriegen. Het grote aantal blessures speelt de ploeg bijvoorbeeld al langere tijd parten. Belangrijke krachten als Edgar Davids en Leonardo zijn al langere tijd niet inzetbaar. En voor de vertrokken Wesley Sneijder zal pas op zijn vroegst in de winterstop een passende vervanger worden aangetrokken.

Daarom zal Koster het moeten doen met de spelers die hij heeft, al klinkt dat erger dan het is. De trainer beschikt namelijk wel degelijk over veel kwaliteit in de selectie, maar heeft alleen de pech dat hij de laatste tijd een beroep moet doen op spelers die eigenlijk als versterking in de breedte werden gehaald. Zodoende is Ajax nog lang niet op volle oorlogsterkte. Tot die tijd is het aan Koster de ondankbare taak om er maar het beste van te maken.

Feyenoord – Ajax
Zondag 11 november om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: De Bleeckere

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Lee (D. Buijs), Makaay en Bruins
Ajax: Stekelenburg; Ogararu, Heitinga, Van der Wiel, Emanuelson (Schilder); Gabri, Maduro, Vertonghen; Bakircioglu (Rommedahl), Huntelaar en Suarez

STATISTIEKEN
THUIS
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord - Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/04/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
06/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2

UIT
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0
09/02/2003 Ajax - Feyenoord 1-1