Fanshop
Fanshop

VERMAKELIJKE KLASSIEKER ONBESLIST: 2-2

De eerste editie van de Klassieker heeft geen winnaar opgeleverd. Feyenoord en Ajax waren na negentig minuten in evenwicht: 2-2. In een wedstrijd die alles had nam de ploeg van Bert van Marwijk voor rust de voorsprong via Giovanni van Bronckhorst. Dennis Rommedahl en Siem de Jong zorgden ervoor dat Ajax in de tweede helft de leiding nam. Jonathan de Guzman maakte gelijk. Andwélé Slory miste in de slotminuten twee grote kansen. Chun-Soo Lee maakte zijn debuut in de basis.

De eerste helft was het genieten voor de supporters. De sfeer was optimaal en dat bleef zo tot het rustsignaal. Daar was ook alle reden voor. De thuisploeg maakte het spel, kreeg de kansen en nam de voorsprong. Met de twee recente ruim verloren Klassiekers nog in het achterhoofd werd die veelbelovende start begeleid met een aanstekelijk enthousiasme van de tribunes.

Feyenoord was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij. Na één minuut had het de 1-0 kunnen opleveren, maar de bal kreeg net niet de juiste richting mee voor Makaay. De toon was wel gezet. Het was Feyenoord dat de dienst uitmaakte.

Dat resulteerde in enkele kansen. Na zestien minuten zag Sahin Makaay de diepte induiken. De steekpass was perfect, maar ook doorzien door Maarten Stekelenburg. Makaay kwam wel tot een schot, maar de doelman lag in de weg. Van Bronckhorst probeerde het na 22 minuten, maar zijn poging verdween naast.Dat was wel anders toen hij het zes minuten later opnieuw probeerde. Luigi Bruins zette de aanval op door in te spelen op Makaay. De spits legde perfect af op Van Bronckhorst, die met overtuiging de trekker overhaalde. Stekelenburg was kansloos: 1-0.

Het had nog 2-0 kunnen worden via De Guzman. De Canadees werd vrij voor het Ajax-doel gezet, maar Stekelenburg greep attent in op het schot.

Ajax kwam weinig in het spel voor, maar was wel een aantal keer dreigend. Luis Suárez stichtte gevaar met individuele acties, maar de schoten die hij loste misten precisie. Klaas Jan Huntelaar was wel dichtbij uit een vrije trap, maar de bal belandde op de dak van het doel.

Om wat te doen aan de aanvallende onmacht haalde Ajax-trainer Adrie Koster in de rust zowel Suárez als Alberto Luque naar de kant. Voor hen in de plaats kwamen Dennis Rommedahl en Kennedy Bakircioglu. Feyenoord wisselde niet bij rust, maar Van Marwijk moest na 49 minuten wel noodgedwongen Makaay van het veld halen. De spits had nog last van zijn botsing met John Heitinga voor rust en werd vervangen door Michael Mols.

De ingreep van Koster had vrijwel direct succes. Na 51 minuten was het Rommedahl die 1-1 maakte. Op aangeven van Huntelaar schoot de Deen op de rand van het strafschopgebied de bal onhoudbaar in de kruising: 1-1.

Feyenoord pakte de draad snel op na die tegenvaller. Bruins schoot enkele minuten later over, terwijl Mols op aangeven van Lee ook dichtbij een treffer was. Omdat er een been van Ajacied tussen zat, resulteerde het slechts in een hoekschop.

Ajax had meer geluk. Een afgeslagen vrije trap van Heitinga werd slecht verwerkt door De Guzman en kwam voor de voeten van Siem de Jong. Het diagonale schot van de net ingevallen De Jong leverde meteen de 1-2 op.

Met nog ruim twintig minuten te gaan begon Feyenoord aan het slotoffensief. Tegen een tiental Ajacieden, want de geblesseerde Ogararu kon niet verder en Koster had zijn wissels al verbruikt.

De gelijkmaker volgde al snel toen Maduro een strafschop veroorzaakte door Mols neer te halen. Lucius miste vanaf de stip, maar in de herkansing was De Guzman wel trefzeker: 2-2.

Invaller Andwélé Slory had vlak voor het eindsignaal moeten afmaken, maar tot twee keer toe faalde hij oog in oog met Stekelenburg.

Feyenoord – Ajax 2-2
Scoreverloop:
28’ Van Bronckhorst 1-0
51’ Rommedahl 1-1
67’ De Jong 1-2
73’ De Guzman 2-2

Geel: Van Bronckhorst, De Guzman, Sahin, Vertonghen, Suárez, Heitinga, Maduro
Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; De Guzman, Sahin, Van Bronckhorst; Lee (69’ Slory), Makaay (49’ Mols) en Bruins (79’ Wijnaldum).

Ajax: Stekelenburg; Ogararu, Van der Wiel (63’ De Jong), Heitinga, Vertonghen; Gabri, Maduro, Emanuelson; Luque (46’ Bakircioglu), Huntelaar en Suárez (46’ Rommedahl).