Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

CAS STELT FEYENOORD IN HET GELIJK IN DISPUUT MET FLAMENGO

Het CAS, het internationale sportarbitragehof in Lausanne, heeft voor Feyenoord gunstig geoordeeld in een geschil dat Feyenoord had met het Braziliaanse Flamengo over een opleidingsvergoeding voor André Bahia. Flamengo eiste zo’n zes ton aan opleidingskosten voor verdediger André Bahia, die in 2005 transfervrij overkwam naar De Kuip. Volgens Feyenoord was de club de Brazilianen ofwel niets ofwel slechts een fractie van dat bedrag verschuldigd. Het CAS heeft nu beslist dat Feyenoord slechts € 67.000 over moet maken naar Flamengo, een bedrag dat gelijk staat aan 9 maanden opleiding.
André Bahia doorliep weliswaar de gehele opleiding van Flamengo, maar mocht de club begin 2004 verlaten. Na een weinig succesvolle periode bij Palmeiras keerde de verdediger terug bij zijn oorspronkelijke werkgever. En na het aflopen van zijn laatste contract verruilde hij Flamengo in januari 2005 transfervrij voor een avontuur in de eredivisie bij Feyenoord. De club uit Rio de Janeiro eiste daarop een opleidingsvergoeding voor alle seizoenen dat Bahia deel uitmaakte van de jeugdopleiding van de club, wat neerkwam op een bedrag van ruim zes ton.

Feyenoord weigerde dat en werd in het gelijk gesteld door de FIFA Dispute Resolution Chamber, waarop Flamengo beroep aantekende bij het CAS. Begin oktober reisden Onno Jacobs en Joris van Benthem dientengevolge af naar Zwitserland voor de mondelinge behandeling van de zaak. Eerder deze week deed het CAS definitief uitspraak en werden de Rotterdammers grotendeels in het gelijk gesteld: slechts voor Bahia’s laatste negen maanden in dienst van Flamengo dienen opleidingskosten vergoed te worden.

André Bahia speelde inmiddels al 94 officiële duels voor Feyenoord.