Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VAN MARWIJK: ‘WE ZIJN IN ELKE LINIE KWETSBAAR’

Het zit Feyenoord niet mee in aanloop naar het duel met Heracles Almelo. De selectie van Bert van Marwijk wordt geplaagd door personele problemen. Dat was al zo voorafgaand aan het duel met FC Groningen, maar de problemen hebben zich met het oog op Heracles-thuis verder opgestapeld. Het drukte een stempel op het humeur van Van Marwijk, die er niet moedeloos van zei te worden. ‘Maar chagrijnig word ik er wel van.’
De trainer meldde zich vrijdag niet in zijn beste stemming bij de persafgevaardigden. Hij was wat prikkelbaar, wat hij ook ruiterlijk erkende. ‘Dat heb je allemaal wel eens.’ Het verlies in Groningen was nog niet geheel verwerkt door de trainer. ‘Daar ben ik nog ziek van’, zei hij. Om er even later aan toe te voegen: ‘En er zijn de laatste dagen nog wat dingetjes bijgekomen.’

Over wat ‘die dingetjes’ waren wilde Van Marwijk niet uitwijden, maar dat hoefde hij dan ook niet expliciet te benoemen. De situatie met betrekking tot Chun-Soo Lee zat hem niet lekker. De Zuid-Koreaan kampt met aanpassingsproblemen en ging deze week even terug naar zijn vaderland. Van Marwijk wilde verder niets over de situatie zeggen en verwees het journaille door naar technisch directeur Peter Bosz. ‘Dat lijkt me beter.’ Een ander ‘dingetje’ was natuurlijk het blessureleed in zijn selectie. Inmiddels kan Van Marwijk zowat een elftal met geblesseerden formeren. ‘We zijn in elke linie kwetsbaar.’

Het leidt er toe dat de trainer erg beperkt is in zijn mogelijkheden. Afgelopen zondag had hij, inclusief jeugdspeler Leroy Fer, een zeventienkoppige selectie. Aangezien Fer een lichte blessure heeft, wordt dat aantal mogelijk teruggebracht naar zestien. En dan is er ook nog Henk Timmer, die misschien vanaf de tribune zal moeten toekijken. De keeper heeft nog last van de knieblessure die hij zondag opliep. ‘Ik kijk zaterdag met Henk hoe hij ervoor staat’, zei Van Marwijk, die verder aangaf dat Erwin Mulder hem zal vervangen in het geval Timmer niet inzetbaar is. Keeperstrainer Patrick Lodewijks fungeert dan als reservedoelman. Michael Mols is niet geblesseerd, maar zit zondag zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

DE TEGENSTANDER

Zure voetbalanalisten willen het succes van Heracles nog wel eens in zijn geheel ‘wijten’ aan het kunstgras waarop de ploeg in het Polman Stadion voetbalt. Waar trainer Ruud Brood en zijn mannen elke dag kunnen trainen op het nagebootste natuurgras, doen tegenstanders dat vaak pas enkele dagen voor de wedstrijd. Zo zou Heracles altijd het thuisvoordeel hebben en op die manier de benodigde punten bij elkaar sprokkelen.

Wie de resultaten van dit seizoen bekijkt, zou in die theorie nog een kern van waarheid kunnen ontdekken ook. Heracles wist buitenshuis in de competitie nog geen wedstrijd te winnen, terwijl thuis bijvoorbeeld AZ werd verslagen.

Toch zijn er meer redenen aan te dragen voor het ‘succes’ van Heracles. Na de promotie naar de eredivisie in 2005, werden onder respectievelijk Peter Bosz en Ruud Brood achtereenvolgens de dertiende en veertiende plaats bereikt. En dat is onmogelijk in z’n geheel aan kunstgras te danken.

Heracles dankt haar kracht in de afgelopen seizoen namelijk evenzeer aan een sterk collectief. Elk seizoen weer staat er in Almelo een stug elftal op het veld, dat maar moeilijk te doorgronden is. Dat bleek vorig seizoen wel, toen Feyenoord in het Polman Stadion met 4-1 van de mat werd gespeeld en in eigen huis niet verder kwam dan 0-0.

Toch vinden we dit seizoen de ploeg van trainer Brood daadwerkelijk terug op de gevreesde onderste plaatsen. Bovendien is het doelsaldo bedroevend: de ploeg scoort nauwelijks, maar tegelijkertijd incasseert het doelpunten aan de lopende band. Het contrast met vorig seizoen is voor een deel wel te verklaren. Met het vertrek van onder meer Diego Biseswar, Rob Friend, Stefaan Tanghe en Robbert Schilder leverden de Almeloërs nogal wat kwaliteit in.

Heracles heeft echter in het verleden al bewezen dat individuele kwaliteit niet de kurk is waar de ploeg op drijft. Het draait in het Polman Stadion al jaren om het collectief en ook dit seizoen zal Ruud Brood die troef moeten uitspelen om boven de degradatiestreep te blijven. Of dat nu is op kunstgras, of niet.

Feyenoord – Heracles Almelo
Zondag 2 december 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer (Mulder); Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; D. Buijs, Makaay en Slory.
Heracles: Pieckenhagen; Klavan, Bosnar, Ouedraogo, Looms; De Vries, Michalke, Quansah, Bridji; Everton en Lakic

STATISTIEKEN

THUIS
27/08/2006 Feyenoord - Heracles Almelo 0-0
27/11/2005 Feyenoord - Heracles Almelo 7-1

15/04/2007 Heracles Almelo Feyenoord 4-1
29/01/2006 Heracles Almelo Feyenoord 0-4