FEYENOORD A1 ZET KOPLOPER IN ÉÉN HELFT OPZIJ: 3-0

Feyenoord A1 heeft koploper Twente/Heracles zaterdagmiddag met speels gemak opzij gezet. De ploeg van trainer Jean Paul van Gastel had aan één helft genoeg om de latere eindstand op het scorebord te zetten: 3-0. De B1 bracht het er in Heerenveen een stuk minder vanaf. De ploeg van Cor Adriaanse liep in de slotsecondes tegen een nederlaag aan: 2-1. De C’tjes van Feyenoord en RKC bleven in Waalwijk steken op 0-0. Feyenoord B2-jeugd zegevierde bij Haaglandia (2-4).

A1 MAAKT VERSCHIL IN EERSTE HELFT

Van Gastel besteedde de gehele week al extra aandacht aan het onder druk zetten van de tegenstander en het belang van een agressieve speelwijze. Zijn woorden waren niet aan dovemansoren besteed, bleek zaterdag op Varkenoord. De manschappen van de trainer overrompelden de lijstaanvoerder en lieten pas gas los toen het rustsignaal klonk. Het was lang genoeg om de wedstrijd te beslissen, want aan die 3-0 ruststand zou niets meer veranderen.

Feyenoord schoot uit de startblokken. Hanne Hagary jaagde na twee minuten door op de keeper en kreeg loon naar werken. De doelman schoot tegen de spits aan en zag de bal in het doel caramboleren: 1-0. Het was het startschot van één van de beste helften dit seizoen. Na 27 minuten resulteerde dat in de 2-0. Vojtech Machek stond aan het eindpunt van de aanval waar vele balcontacten aan vooraf gingen. Een doelpunt uit het boekje, zou de tevreden Van Gastel er later over zeggen.

Op slag van rust was het Glenn Kobussen die er 3-0 van maakte en de wedstrijd zo vroegtijdig besliste. De bezoekers probeerden het na rust nog wel, maar veel daadkracht kwam er niet bij kijken. Bij Feyenoord was het beste er ook vanaf. ‘De speelwijze in de eerste helft vreet energie’, aldus Van Gastel. ‘In de tweede helft gingen we daarom toch wat meer achterover leunen. Dat is niet goed, maar ik begrijp het wel. Dit is een prima uitslag tegen de koploper. En dat is ook gecombineerd met heel goed voetbal in de eerste helft. We mogen tevreden zijn.’

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou; Nelom (70’ Piqué), Ramsteijn, Nieveld, Van Stee; Leerdam, Kobussen, Machek; Pedro (60’ Day), Hagary en Pattinama.

B1 IN BLESSURETIJD ONDERUIT

Feyenoord B1 deed zichzelf zaterdag tekort in Heerenveen. De kansen waren er om de punten mee te nemen naar Rotterdam, maar het was de thuisploeg die uiteindelijk tegen de verhouding in met de zege aan de haal ging: 2-1.

De Rotterdammers waren voor rust de bovenliggende partij. Na 38 minuten leidde dat tot de openingstreffer. Shabir Isoufi stond op de goede plaats om binnen te schieten uit een hoekschop: 0-1. De Feyenoorder had meteen weer kunnen scoren, maar faalde in de afwerking.

Dat bleek een dure misser, want met wind tegen kreeg Feyenoord het na rust moeilijker. Na 51 minuten was de ploeg van Adriaanse niet attent genoeg waardoor Heerenveen kon profiteren: 1-1. Twee minuten later leek het nog erger te worden. Doelman Robbert van de Post was te laat met zijn ingreep en veroorzaakte zo een strafschop. Die fout maakte hij meer dan goed, want de keeper redde de inzet.

Feyenoord ging vervolgens niet handig om met de ruimtes die er waren. De wedstrijd leek zodoende op een gelijkspel af te stevenen. Maar net op het moment dat Adriaanse daarin begon te berusten, zag hij het vanaf de kant helemaal misgaan. Van de Post keerde in de blessuretijd eerst knap een vrije trap. Ook in de herkansing wierp hij zich in de baan van het schot. In derde instantie was hij echter kansloos. ‘Dat neem ik de jongens wel kwalijk, want we stonden tot drie keer toe te kijken’, aldus Adriaanse, die volgende week sportieve revanche hoopt te kunnen nemen als ADO Den Haag B1 op bezoek komt.

Opstelling Feyenoord B1: Van der Post; De Vrij, Eekman, Kruithof, Martins Indi; Bouwmeester, Clasie (70’ Velder), Isoufi; Van la Parra, Da Cruz Silva (56’ Lagouireh) en Cabral.

FEYENOORD B2 WINT IN WINDERIG DEN HAAG

Feyenoords Onder 16-selectie won zaterdag in een winderig Den Haag van het stugge Haaglandia B1. Het team van trainer Jan Gösgens kwam tot twee keer toe op achterstand, maar sleepte dankzij goals van Jansen, Van den Engel, Castaignos en C1-speler Geraldo toch een verdiende zege uit het vuur.

De wedstrijd Haaglandia B1-Feyenoord B2 werd gespeeld op een winderig Sportpark Prinses Irene. Feyenoord startte goed en kreeg in de eerste vijf minuten een aantal goede kansen om op voorsprong te komen, maar helaas stond het vizier niet op scherp. Tegenstander Haaglandia sprong beter om met de kansen: in de zevende minuut anticipeerde de Feyenoordverdediging niet goed op een diepe bal vanuit de verdediging van Haaglandia, waarna een Haagse spits de 1-0 wist te scoren. Feyenoord liet zich door de vroege tegentreffer niet uit het veld slaan en bleef de aanval zoeken. In de veertiende minuut kwam daarvoor de beloning toen Kevin Jansen een foute terugspeelbal onderschepte en beheerst de gelijkmaker scoorde. Hierop ontspon zich een spannende clash tussen twee verschillende stijlen: het combinatievoetbal van Feyenoord en Haaglandia dat vooral de lange bal hanteerde. Na 27 minuten kwam Haaglandia weer op voorsprong. Keeper Twan van Putten kreeg de bal op zijn gezicht geschoten en was kansloos bij de rebound: 2-1. Maar drie minuten voor de rust was er alweer een prima Feyenoordaanval die wederom resulteerde in de gelijkmaker. Een prachtige lob van Anthony Velder kwam bij Shane van den Engel terecht, die deze kans koel benutte en de 2-2 ruststand binnenschoot.

De rust deed de Rotterdammers duidelijk goed, want in de tweede helft stond Feyenoord verdedigend wat beter. Het team van Gösgens was vastberaden om de 3 punten mee te nemen naar Rotterdam. In de 50e minuut was er een mooie combinatie tussen Anthony Velder, Tim Schoonheijm en Luc Castaignos en laatstgenoemde scoorde beheerst de 3-2 door de benen van de Haagse keeper. Hierna controleerde Feyenoord de wedstrijd en kwam het geen moment meer in gevaar. Invaller Geraldo gooide de deur in de 75e minuut definitief in het slot. De speler van C1 stond koud een minuut in het veld toen hij de bal na een mooie Feyenoord aanval snoeihard op de lat schoot. Vijf minuten later combineerde hij fraai met mede C1-speler Yorick van Deelen en schoot hij de beslissende vierde treffer binnen. Trainer Jan Gosgens sprak na afloop van een prima overwinning. ‘De wedstrijd is behoorlijk beïnvloed door de harde wind. We creëerden in de eerste helft heel veel kansen, maar we waren erg ongelukkig in de afwerking. In de rust hebben we de puntjes op de i gezet, wat resulteerde in een betere tweede helft waarin we verdedigend niet meer in gevaar geweest zijn. De van een blessure teruggekeerde Kevin Wijmer bracht rust in de verdediging. We hebben in de tweede helft twee goede goals gescoord, de eerste na een goede combinatie en de tweede opgezet door een C1 speler en afgemaakt door een C1 speler. Ik ben bijzonder tevreden over het spel van C1 speler Joshua Steenvoorden die de gehele wedstrijd meegespeeld heeft.’

HAAGLANDIA – FEYENOORD B2 2-4 (2-2)
Scoreverloop: 7e min 1-0, 14e min 1-1 Kevin Jansen, 27e min 2-1, 37e min 2-2 Shane van den Engel, 50e min 2-3 Luc Castaignos en 80e min 2-4 Geraldo

Opstelling Feyenoord B2:
Twan van Putten; Yuel dos Santos Lopes, Osama Rashid, Henk Dijkhuizen (41e min Kevin Wijmer), Massaro Latuheru; Shane van den Engel, Anthony Velder (74e min Alberto Geraldo), Joshua Steenvoorden; Kevin Jansen, Luc Castaignos en Tim Schoonheijm (76e min Yorick van Deelen)

C’TJES KOMEN NIET TOT SCOREN IN WAALWIJK

Gelijkspelen in Waalwijk is niet iets waar je vooraf voor tekent, maar gezien de omstandigheden was iedereen bij Feyenoord C1 wel te spreken over het resultaat. De ploeg van trainer Jeffrey Oost trad aan met vijf spelers uit de C2 en stond na een half uur zelfs met zes spelers uit dat elftal in het veld. RKC was ook nog eens fysiek oppermachtig, waarmee de 0-0 eindstand in een ander perspectief kwam te staan.

Toch had er wel iets meer ingezeten voor Feyenoord, dat in de eerste helft nog een strafschop werd onthouden. Na rust kregen de Rotterdammers die wel toebedeeld toen Jordy van Deelen werd gevloerd. Robert Klaasen verzuimde het buitenkansje te verzilveren en zag de keeper redding brengen. De doelman was in de slotminuut kansloos op het een schot van Anass Achahbar, maar dit keer bracht de binnenkant van de paal redding voor de Waalwijkers. ‘We hadden de wedstrijd dus wel kunnen winnen, maar voor rust kwamen we ook twee keer goed weg bij een aanval van RKC. Dit was de juiste uitslag’, aldus de trainer.

Opstelling Feyenoord C1: Snoek; J. van Deelen, Rekik, Blokland (50’ Van Oosten), Van de Laan; Ebecilio. Klaasen, Van der Velden; Agatowski, Achahbar en Manu (30’ Gomez Nieto).