SWINGEND EN GLIBBEREND VOORBIJ HERACLES: 6-0

Feyenoord heeft de wedstrijd tegen Heracles Almelo eenvoudig gewonnen. De ploeg van Bert van Marwijk was op het natte veld in De Kuip heer en meester en vertaalde dat ook naar de uitslag: 6-0. Via treffers van Roy Makaay (2x), Kevin Hofland, Andwelé Slory, Giovanni van Bronckhorst en Georginio Wijnaldum kwam de hoge uitslag tot stand. De 18-jarige keeper Erwin Mulder maakte zijn debuut. Ook jeugdspeler Leroy Fer debuteerde als invaller.

Terwijl de regen in alle hevigheid neerdaalde op het gladde veld, hinderde het Feyenoord niet om uit de startblokken te schieten. Makaay had er 21 seconden voor nodig om de trekker over te halen. Jonathan de Guzman bediende Slory. De voorzet van de rechtsbuiten was niet optimaal, maar omdat Jan Wuytens weggleed werd Makaay wel bereikt. Zijn schot hielp Feyenoord aan een droomstart: 1-0.

Feyenoord-Heracles werd door die vroege openingstreffer nooit een echte wedstrijd. Geruggensteund door de voorsprong ging de enthousiaste thuisploeg op jacht naar meer. Martin Pieckenhagen moest kort erna in actie komen op inzetten van De Guzman en Wijnaldum. Na dertien minuten hoefde Pieckenhagen niet in actie komen, de sterk spelende Wijnaldum kopte toen naast.

De tweede treffer hing in de lucht en viel ook na twintig minuten. Een lange pass bereikte Makaay. De aanname was niet optimaal, maar het schot compenseerde dat volledig. Pieckenhagen was kansloos op de schitterende knal die de spits produceerde: 2-0.

De eerste helft bood verder weinig vermaak, al zorgde nieuws vanuit Amsterdam wel voor gejuich op de tribunes. In de Arena had NAC de leiding genomen tegen Ajax. Juichen om de eigen ploeg kon het Legioen ook nog voor rust. Na veertig minuten kopte Hofland de vrije trap van Nuri Sahin feilloos binnen: 3-0.

Op het steeds slechter bespeelbare veld was het na rust vooral zaak om zo lang mogelijk op beide benen te blijven staan. Feyenoord was de ploeg die daar het best in slaagde, waardoor het tussen de glibberpartijen door in staat was gevaar te stichten. Slory was dreigend vanaf rechts, terwijl Wijnaldum vanaf links regelmatig doorbrak. Na 62 minuten leverde dat bijna een doelpunt op toen Wijnaldum na een knappe aanval vrij voor Pieckenhagen kwam. De doelman keerde de inzet.

Piekenhagen moest zijn meerdere erkennen toen Slory op aangeven van Van Bronckhorst opstoomde richting het Almelose doel. De keeper kwam zijn doel nog wel uit, maar was te laat. Slory kon simpel binnenwerken in het lege doel: 4-0.

Van Bronckhorst was de volgende die scoorde. De Guzman was in het strafschopgebied niet zelfzuchtig en legde af op de vrijstaande aanvoerder. Voor Van Bronckhorst was het een koud kunstje om binnen te schieten: 5-0.

Simpel was het ook voor Wijnaldum te scoren, toen hij op de doellijn de voorzet van Makaay alleen nog maar hoefde te beroeren. Met die eenvoudige handeling maakte hij zijn eerste treffer bij het eerste: 6-0.

Er was in De Kuip, waar de wave regelmatig rondging en gejuicht werd om de tussenstand bij NAC-Ajax, nog meer goed nieuws. De talentvolle Leroy Fer mocht in de slotminuten voor het eerst kennis maken met voetballen in De Kuip.

Feyenoord – Heracles Almelo 6-0
1’ Makaay 1-0
26’ Makaay 2-0
40’ Hofland 3-0
66’ Slory 4-0
72’ Van Bronckhorst 5-0
73’ Wijnaldum 6-0

Geel: Lucius
Scheidsrechter: Van Egmond

Feyenoord: Mulder; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin (84’ Fer), De Guzman, Van Bronckhorst (78’ Greene); Slory (78’ D. Buijs), Makaay en Wijnaldum.
Heracles: Pieckenhagen; Quansah, Smit, Wuytens, Looms; De Vries, Daelemans (33’ Breukers), Michalke, Van den Bergh; Everton (61’ Lakic) en Gluscevic.