Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

JONG FEYENOORD VERSLAAT JONG AJAX

Jong Feyenoord heeft de kwartfinale van de KNVB beker voor beloftes bereikt, door na strafschoppen Jong Ajax te verslaan. Na negentig minuten voetbal was de stand 1-1. Toen er in de verlenging niet meer werd gescoord brachten strafschoppen uitkomst. Uiteindelijk moesten de Rotterdammers liefst tien strafschoppen nemen, voordat uiteindelijk het lot beslecht werd.

De eerste helft werd veelvuldig de lange bal gehanteerd door de Rotterdammers. Met de snelheid van Diego Biseswar en Kevin Wattamaleo voorin had het een gevaarlijk wapen kunnen zijn, maar de passes van achteruit misten geregeld precisie. Als de bal al wel eens via het middenveld naar voren werd gebracht, lag het tempo vaak veel te laag.

Het was daarom niet verwonderlijk dat Ajax de beste mogelijkheden kreeg. De thuisploeg combineerde sneller en had meer oog voor de ruimte. Nadat na een kwartier spelen Robbert Schilder de bal in twee pogingen niet binnen kreeg, was Nicolae Mitea een paar minuten voor rust nog dichter bij het openingsdoelpunt. De strakke voorzet hoefde hij alleen nog in een leeg doel te tikken, maar de Roemeen presteerde het om de bal naast te schieten.

Feyenoord kwam aanvankelijk niet veel verder dan enkele afstandschoten en vrije trappen, totdat de sterk spelende Dwight Tiendalli op slag van rust werd gehaakt in het strafschopgebied. De warrig fluitende scheidsrechter Van der Scheer wees resoluut naar de penaltystip, maar het buitenkansje werd met minder overtuiging ingeschoten door Wattamaleo. Een geplaatst schot over de grond was simpel te stoppen door doelman Gentenaar, waardoor er bij rust nog niet was gescoord in de Arena.

De tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Jong Feyenoord beperkte zich in eerste instantie tot tegenhouden, wat door een stabiele defensie ook aardig lukte, en hoopte op een snelle counter. Als een van de spitsen al eens gevonden werd, ontbrak het echter telkens aan de juiste voortzetting.

Jong Ajax daarentegen was meer in balbezit en vertaalde dit ook in kansen. Al binnen een minuut na rust had invaller Stanton Lewis de 1-0 op zijn voet, maar hij raakte de lat. Ruim twintig minuten voor tijd was het wel raak, toen Jan-Arie van der Heijden een vrije trap hard over de muur schoot. Doelman Cummins kon er met zijn handen nog aan, maar wist de inzet niet te keren: 1-0.

Feyenoord mocht in de tijd die restte hoop putten uit het feit dat Donovan Slijngard zijn tweede gele kaart te zien kreeg, waardoor de bezoekers met een man meer kwamen te spelen. Veel effect leverde het in eerste instantie niet op, want afgezien van een mislukt schot van Michel Poldervaart, kwam Feyenoord nauwelijks in de buurt van het vijandige doel.

Dat de Rotterdammers toch nog op gelijke hoogte kwamen, was met name te danken aan de thuisploeg. Het was Michael Krohn-Dehli die opzichtig in de fout ging, waarna Jerson Anes Ribeiro handig kon profiteren en de stand weer gelijk trok.

In de verlenging die logischerwijs volgde waren, afgezien van vrije trappen van Anes Ribeiro en Van der Heijden, maar weinig echte kansen te tellen, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden.

In de serie van vijf misten beide ploegen tweemaal, waardoor het op enkele strafschoppen aankwam. Bij een stand van 5-5 leek de inzet van Wattameleo Feyenoord fataal te worden, toen hij zijn strafschop voor de tweede maal op de avond gestopt zag worden door Gentenaar. Maar Martina verzuimde vervolgens om, het pleit te beslechten, waardoor de serie vrolijk verder ging.

De beslissing viel pas definitief toen alle spelers van Feyenoord, inclusief de keeper, een strafschop achter hun naam hadden. Op het moment dat Gentenaar zijn strafschop over schoot, kon het Feyenoord-feestje eindelijk beginnen.

Jong Ajax – Jong Feyenoord 1-1 (Jong Feyenoord wns)
68’ 1-0 Van der Heijden
85’ 1-1 Anes Ribeiro

Scheidsrechter:V.d. Scheer
Geel: Biseswar, Wattamaleo, Anes Ribeiro
Rood: Slijngard (2x geel)

Bijzonderheden: Wattamaleo mist strafschop.

Opstelling Jong Feyenoord: Cummins; Tiendalli (94’ Hagary), Greene, J. Buijs (115’ Özçelik), Waisapij; Ribeiro, Davids (72’ Ramsteijn), Lensky; Poldervaart, Wattamaleo en Biseswar