DE GUZMAN SCHIET FEYENOORD NAAR ZEGE: 0-2

Feyenoord heeft in Nijmegen een degelijke 0-2 overwinning geboekt. De Rotterdammers kwamen wat onwennig uit de startblokken in De Goffert, waardoor NEC de eerste helft meer aanspraak op een treffer maakte. De tweede helft zette Jonathan de Guzman orde op zaken door tweemaal van dichtbij binnen te tikken. Chun-Soo Lee en Nicky Hofs maakten hun eerste speelminuten na respectievelijk de terugkeer uit Zuid-Korea en weken van blessureleed.

Juist datgene wat er in Venlo tegen VVV verkeerd ging, was in Nijmegen wederom het grootste probleem van Feyenoord. Bert van Marwijk had er na de wedstrijd in Venlo op gehamerd om ditmaal beter uit de startblokken te komen, maar zijn ploeg gaf hier nauwelijks gehoor aan.

Inzet was er zeker in de beginfase bij Feyenoord, maar het ontbrak de ploeg aan initiatief en beweging. De verdedigers hadden moeite om het middenveld te bereiken, wat resulteerde in veelvuldig terugspelen op de doelman. Pas gaandeweg de eerste helft veranderde dat spelbeeld langzaam maar zeker.

Dat de beste kans na een halfuur ontstond uit een lange bal naar voren, was daarom niet verwonderlijk. Het was Kevin Hofland die het hoofd van Jonathan de Guzman vond. De Canadees kopte knap door op Roy Makaay, die de bal al vallend richting verre hoek kon sturen. Gabor Babos wist met zijn beste redding van de middag de openingstreffer te voorkomen.

Twee minuten later was het Andwelé Slory die met een hoge bal werd bereikt in het strafschopgebied. Met dat hij de bal wilde aannemen, zorgde een forse tik van achter ervoor dat hij naar de grond ging. Scheidsrechter Luinge zag er echter geen strafschop in.

NEC was tegen die tijd al enkele malen gevaarlijk geweest, onder meer via twee vrije trappen van Youssef El Alchoui. De verdediger zag beide inzetten hard naast het doel verdwijnen. Ook Rutger Worm was al dichtbij een treffer geweest, maar de spits kon na twintig minuten een vrije kopkans op een paar meter van het doel niet de juiste richting meegeven.

Zo was de thuisploeg over de eerste helft gezien sterker dan de bezoekers. In een poging om wat meer gevaar in de voorhoede te creëren, bracht Van Marwijk daarom in de rust Lee in het veld. De Zuid-Koreaan maakte daardoor zijn eerste speelminuten sinds zijn terugkeer uit zijn thuisland. De aanvaller speelde een prima tweede helft, waarin hij meerdere malen handig gebruik maakte van zijn snelheid.

Geholpen door de offensieve versterking of niet: feit was dat Feyenoord enkele minuten na de rust al op voorsprong kwam. Slory mocht vanaf net over de middenlijn vrij op het doel van Babos opstomen.

Met een slimme schijnbeweging omspeelde hij de doelman, om vervolgens binnen te tikken. De bal stuurde vervaarlijk aan op de paal, maar Jonathan de Guzman stond klaar om het laatste tikje te geven.

Vanaf dat moment leken de Rotterdammers eindelijk het vertrouwen te krijgen, dat in de eerste helft ontbrak. In de fase die volgde zette Feyenoord de thuisploeg fors onder druk, waarbij ook het combinatiespel steeds beter verzorgd werd.

Ruim tien minuten later resulteerde dat in de 0-2, toen Theo Lucius een schot vanaf een meter of twintig loste. Babos kreeg de bal in twee instanties niet onder controle, waardoor De Guzman uiteindelijk van dichtbij voor de tweede maal deze middag aan het langste eind trok.

Feyenoord controleerde vanaf dat moment de wedstrijd, al kwam NEC nog een aantal keer gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Timmer. Zo passeerde de behendige Ntibazonkiza een kwartier voor tijd vijf verdedigers, voordat hij zijn schot voorlangs zag zeilen. Dik in blessuretijd was hij nogmaals dicht bij de eretreffer, maar ditmaal stond Timmer in de weg.

Vijf minuten voor tijd werd tweevoudig doelpuntenmaker De Guzman naar de kant gehaald door Van Marwijk, waardoor Nicky Hofs zijn eerste minuten kon maken, na weken van blessureleed.