Fanshop
Fanshop

KERSTDERBY IN DE KUIP

Bert van Marwijk zei het afgelopen vrijdag al: het kerstgevoel ontbrak volledig bij hem. Waar hij de afgelopen jaren bij Borussia Dortmund altijd een paar vrije weken rond de kerst had, wordt er in Nederland stug doorgevoetbald. De Feyenoord-selectie heeft nauwelijks tijd om dinsdag te genieten van de kerstdis, want de selectie dient zich ’s avond alweer in De Kuip te melden. ‘Ik moet de spelers voor het duel met Sparta op tweede kerstdag uit de kerststemming halen’, zei Van Marwijk zondag. ‘Daarom laat ik ze ook verzamelen in trainingspak. Dan weet tenminste iedereen dat er een voetbalwedstrijd zit aan te komen.’
Maar leuk is anders volgens de trainer. ‘Voor mij hoeft dat voetballen helemaal niet tijdens de feestdagen. Geef mij dan de Duitse competitie maar. Die nemen tenminste vijf, zes weken rust.’ Want terwijl zijn schoonzoon Mark van Bommel de kerstdagen in het warme Dubai doorbrengt, moet Feyenoord zich voorbereiden op de stadsderby in De Kuip.

Toch is er de afgelopen jaren niets van gebleken dat Feyenoord liever niet met kerst zou voetballen. Sterker nog: tweede kerstdag lijkt extra krachten los te maken bij de Rotterdammers. Twee seizoenen geleden ging dat ten koste van AZ (2-0), vorig jaar mocht landskampioen PSV zich tevreden stellen met een punt (1-1).

Mocht dat gegeven Van Marwijk nog niet tevreden stellen, dan zal in ieder geval een blik op de ziekenboeg hem alsnog een lach op het gezicht bezorgen voor het duel van woensdag. Deze loopt namelijk steeds verder leeg. Nadat afgelopen zondag Nicky Hofs al zijn rentree maakte, zou Luigi Bruins tegen Sparta ook wel eens weer bij de wedstrijdselectie aan kunnen sluiten. Hij is nagenoeg volledig hersteld van zijn hamstringblessure, die hij opliep in de wedstrijd tegen Ajax.

Bovendien zijn ook Sherif Ekramy en Tim Vincken op de weg terug, hoewel zij niet meer voor de winterstop in actie lijken te komen. Nu Dwight Tiendalli en Jacob Lensky al langere tijd weer richting wedstrijdfitheid werken, worden de keuzemogelijkheden voor de trainer steeds groter.

DE TEGENSTANDER

Het seizoen van Sparta wordt tot op heden misschien wel het beste getypeerd door Sander Westerveld. De 33-jarige doelman, zesvoudig international, kwam in september van dit jaar naar Het Kasteel en hoopt via Sparta nog eenmaal de stap naar het buitenland te maken.

Met clubs als Liverpool, Real Sociedad en Real Mallorca achter zijn naam werd Westerveld met grote verwachtingen binnen gehaald bij Sparta, maar tot op heden maakt de doelman zijn naam en faam niet echt waar. Hij werd gecontracteerd omdat Cor Varkevisser geen waardige vervanger bleek te zijn van de geblesseerde Harald Wapenaar, maar wie puur naar de statistieken kijkt ziet dat Westerveld het niet veel beter doet.

Wel werd onlangs tegen NEC voor de eerste maal dit seizoen de nul gehouden en ook de daaropvolgende wedstrijd bij Roda JC werd gewonnen. Daarvoor liep Sparta tegen enkele grote nederlagen aan. Zo scoorden PSV en De Graafschap ieder vier keer tegen de Spartanen, terwijl FC Utrecht in eigen huis liefst met 7-1 te sterk was.

Natuurlijk zijn die nederlagen niet alleen Westerveld aan te rekenen, al zijn de prestaties van de doelman kenmerkend voor Sparta dit seizoen. De club begon met een nieuwe trainer (Gert Aandewiel), een nieuwe technisch directeur (Danny Blind) en een handvol nieuwe spelers (onder meer Nourdin Boukhari, Olaf Lindenbergh en Arne Slot) met grote verwachtingen aan het seizoen, maar tot op heden zijn de prestaties ver onder de maat. De ploeg is al uitgeschakeld in het bekertoernooi en zal zich na de dramatisch verlopen eerste seizoenshelft slechts lijfsbehoud in de eredivisie tot doel stellen.

Westerveld zal in principe Rotterdam na deze maand de rug toe keren, om zijn heil in het buitenland te zoeken. Voor Sparta is het te hopen dat zijn vertrek tevens het startschot is voor een frisse start in de tweede seizoenshelft. Zodat Westerveld met een gerust hart zijn heil in het buitenland kan zoeken.

Feyenoord – Sparta
Woensdag 26 december om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Lee.
Sparta: Westerveld; De Roover, Adeleye, Schenkel, Polak; Moreno Freire, Rose, Van Bueren, Rutjes; Dissels en Roberts

STATISTIEKEN
THUIS

23/12/2006 Feyenoord - Sparta 3-2
19/02/2006 Feyenoord - Sparta 4-0
19/08/2001 Feyenoord - Sparta 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta 2-1
26/03/2000 Feyenoord - Sparta 1-2

UIT
10/09/2006 Sparta - Feyenoord 1-4
21/08/2005 Sparta - Feyenoord 1-3
24/03/2002 Sparta - Feyenoord 0-5
15/10/2000 Sparta - Feyenoord 1-4
04/12/1999 Sparta - Feyenoord 1-3