Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

MAKAAY BESLIST STADSDERBY: 2-0

Feyenoord heeft Tweede Kerstdag opgeluisterd met een overwinning. De ploeg van Bert van Marwijk was in eigen Kuip stadgenoot Sparta de baas: 2-0. De derby werd beslist door doelpunten van Roy Makaay. De spits scoorde vroeg in de eerste helft en besliste de wedstrijd een kwartier voor tijd. Luigi Bruins maakte als invaller zijn rentree na ruim een maand blessureleed.

De kerstsfeer zat er goed in in de Kuip. Op de tribunes, waar kerstmutsen en andere kerstdecoraties voor de passende sfeer zorgden. Maar ook op het veld, waar Nourdin Boukhari de kerstgedachte wat al te letterlijk nam. De Spartaan speelde na drie minuten terug op zijn keeper. Dat hij dit bijna ter hoogte van de middenlijn deed, was slecht. Dat Boukhari ook nog eens te weinig snelheid aan de bal meegaf, maakte het een eerste klas blunder. Makaay kon eenvoudig oppikken, Westerveld omspelen en het cadeautje verzilveren: 1-0.



Feyenoord drong fel aan en leek met niks minder genoegen te nemen dan een ruime overwinning. Kansen waren er ook, maar de eindpass ontbrak het bijna in alle gevallen aan zuiverheid.

Daarnaast was er Westereld, die na 25 minuten goed optrad op het schot van Makaay. In de herkansing keerde hij de inzet van Slory ten koste van een hoekschop. In een eerder stadium had Kevin Hofland in kansrijke positie over gekopt.

Het rustsignaal werd zodoende bereikt met een minimale voorsprong. Klagen mocht Feyenoord daar ook niet over. De stadgenoot was twee keer gevaarlijk geweest. Henk Timmer moest zowel bij de poging van Darryl Roberts als van Nathan Rutjes een hoekschop weggeven.

Makaay had vroeg in de tweede helft de kans opnieuw te scoren. De voorzet van Slory was prima, maar dwong de spits wel om in één keer uit te halen. Daar slaagde hij in, maar de poging verdween wel over.



Feyenoord ontsnapte na ruim een uur op miraculeuze wijze aan een tegentreffer. Timmer stond aan de grond genageld toen Sjaak Polak een vrije trap over de muur krulde. De bal stuiterde via de onderkant van de lat het veld in. Charles Dissels kopte in de herkansing over Timmer, maar weer was het de onderkant van de lat die de gelijkmaker voorkwam.

Terwijl heel De Kuip na zeventig minuten om een strafschop schreeuwde toen Rutjes wel erg hardhandig Van Bronckhorst een schouderduw gaf, brak Sparta uit via invaller Marvin Emnes. Feyenoords aanvoerder lag nog met een van pijn vertrokken gezicht op de grond, toen Timmer het schot aan de andere kant van het veld uit de korte hoek tikte.



Gezien het moeizame verloop van de wedstrijd was de opluchting maar wat groot toen Feyenoord het duel een kwartier voor tijd in het slot gooide. Slory brak uit op rechts en gaf weer goed voor op Makaay. De spits hoefde alleen nog maar binnen te tikken: 2-0.



De spanning was daarmee op slag verdwenen. Sparta had nog één opleving via een scrimmage, maar de fortuinlijke thuisploeg kwam er weer zonder kleerscheuren vanaf. De drie punten waren daarmee definitief veiliggesteld.

Feyenoord – Sparta 2-0

Scoreverloop:
3’ Makaay 1-0
73’ Makaay 2-0

Geel: Lucius, Hofland, Rose
Scheidsrechter: Vink

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin (76’ Greene), De Guzman, Van Bronckhorst; Slory (83’ Hofs), Makaay en Lee (64’ Bruins).
Sparta: Westerveld; De Roover, Adeleye, Schenkel, Polak (83’ Jaggy); Rose, Boukhari (61’ Duplan), Moreno Freire, Rutjes; Roberts (64’ Emnes) en Dissels.