Fanshop
Fanshop

FEYENOORD KAN WINTERKAMPIOEN WORDEN

Feyenoord kan zich zondag tot winterkampioen kronen. De ploeg van Bert van Marwijk heeft aan een overwinning in Heerenveen genoeg om het jaar als koploper te besluiten. Aan de vooravond van die wedstrijd, alweer de derde in een week, werd het woord ‘winterkampioen’ niet door de trainer in de mond genomen. Liever concentreerde hij zich op de lastige klus die zijn ploeg zondag in Friesland moet klaren. Om zo’n fit en scherp mogelijk elftal aan de aftrap te krijgen, laste hij vrijdag een rustdag in voor de basisspelers.
Dat Van Marwijk vrijdagmiddag niet al te lang stil stond bij de stand van de ranglijst was niet zo verwonderlijk. Feyenoord kan dan winterkampioen worden, aan die vermelding valt niks te ontlenen. Het karakter van de trainer is er niet naar om er heel warm of koud van te worden, want meer dan officieuze titel is het niet. En daarnaast, Feyenoord is ook nog eens negentig zware minuten verwijderd van die ‘titel’. De ploeg mag in eigen stadion dan ongenaakbaar zijn, aan de prestaties op vreemde bodem kan minder vertrouwen worden ontleend. De zege in Nijmegen van afgelopen zondag was positief, maar de nederlagen in Eindhoven, Twente en Groningen staan nog vers op het netvlies.

Om zijn ploeg optimaal te preparen op de confrontatie in Friesland koos Van Marwijk ervoor zijn basiselftal een dag vrijaf te geven. Zo kort voor het treffen in Heerenveen heeft zijn ploeg meer aan rust dan aan trainingsarbeid, redeneerde hij. ‘Ik heb het idee dat het een aantal spelers aan scherpte ontbreekt. Ik heb het ook met de medische staf overlegd en besloten de jongens vrij te geven. Dat moet juist tot een maximale voorbereiding bijdragen voor de laatste wedstrijd voor de mini winterstop aanbreekt.’

Die winterstop zal Feyenoord onder andere aanwenden om de ploeg proberen te versterken, zei Van Marwijk. ‘Maar het moet wel een speler van toegevoegde waarde zijn. De club wil een maximale inspanning doen om de ploeg sterker te maken. Maar dat garandeert niet dat er spelers bijkomen. Ik wil bijvoorbeeld Ooijer er graag bij hebben, maar die mag niet weg bij zijn club. Als we dan met een speler van minder kaliber genoegen moeten nemen, moet je het in mijn ogen niet doen. Het elftal sterker maken moet het uitgangspunt zijn.’

DE TEGENSTANDER

De laatste wedstrijd die Feyenoord in het Friese Abe Lenstra Stadion speelde, liep uit op een drama. De Rotterdammers zagen vorig seizoen hun laatste kans op deelname aan de play-offs vervliegen, door met 5-1 te verliezen van Heerenveen. Grote man aan de kant van de thuisploeg was Afonso Alves, die voor vier treffers tekende.

Het is hoogst twijfelachtig of de Braziliaan zondag weer van de partij zal zijn. Alves kampt met een hamstringblessure en is mogelijk niet op tijd fit voor het duel met Feyenoord.

Het is voor de Rotterdammers in ieder geval zaak om zich niet te vroeg rijk te rekenen. De topscorer van de eredivisie van vorig seizoen mag dan misschien ontbreken: Heerenveen heeft dit seizoen al geregeld laten zien het ook zonder de Braziliaans international af te kunnen.

Sterker nog: wie de recente resultaten van de Friezen erbij pakt, zou denken dat de ploeg beter af is zonder Alves. De spits stond de afgelopen twee duels in de basis in het elftal van Gertjan Verbeek, maar daarin werd maar één keer gescoord en tevens maar één punt behaald. Opvallend, omdat in de voorgaande twee wedstrijden zonder Alves liefst in totaal negen maal werd gescoord en bovendien zes punten werden behaald.

Weliswaar is Alves nog altijd clubtopscorer, met elf doelpunten uit acht wedstrijden, maar ook bijvoorbeeld Gerald Sibon en Miralem Sulejmani hebben dit seizoen hun trefzekerheid al bewezen. Zodoende heeft Heerenveen, ongeacht het meespelen van Alves, een voorhoede om rekening mee te houden.

Heerenveen – Feyenoord
Zondag 30 december om 14:30 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter:
Jol

Vermoedelijke opstellingen:
Heerenveen:
Vandenbussche; Jong-A-Pin, H. Drost, Dingsdag, Breuer; Poulsen, Bradley, Prager, Pranjic; Sibon en Sulejmani (Alves).
Feyenoord: Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Lee (Bruins).

STATISTIEKEN
THUIS

29/09/2007 Feyenoord - SC Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord - SC Heerenveen 4-3
18/09/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 5-1
01/05/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 1-3
07/03/2004 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2

UIT
29/04/2007 SC Heerenveen - Feyenoord 5-1
07/04/2006 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
28/11/2004 SC Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/08/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
07/12/2002 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1