FEYENOORD VERSPEELT WINTERKAMPIOENSCHAP: 1-1

Feyenoord heeft zondag in de slotfase van de wedstrijd tegen Heerenveen het winterkampioenschap verspeeld. De Rotterdammers kwamen in de eerste helft op voorsprong via een doelpunt van Andwelé Slory, maar zagen de thuisploeg in de slotfase langszij komen via een vrije trap van Gerald Sibon. Door het gelijkspel komt PSV qua punten op gelijke hoogte, maar de Eindhovenaren hebben een beter doelsaldo. Kevin Hofland viel vijf minuten voor rust uit met een blessure die zich op het eerste oog ernstig liet aanzien.

In de wetenschap dat Feyenoord bij winst gegarandeerd winterkampioen zou zijn, kwamen de Rotterdammers scherp uit de startblokken. Heerenveen werd fel op de huid gezeten, alleen lukte het Feyenoord telkens niet de bal lang in de ploeg houden. Het maakte dat het elftal van Bert van Marwijk in de openingsfase nauwelijks voor gevaar zorgde.

Heerenveen had eveneens moeite om de bal rond te laten gaan, alleen kwam de thuisploeg via enkele spaarzame uitbraken wel degelijk tot diverse goede kansen. Telkens weer was het de sterk keepende Henk Timmer die redding bracht. Zo lag de doelman na een kwartier spelen in de weg op een schot van dichtbij van Gianni Zuiverloon, tikte hij een inzet uit een corner van Roy Beerens onder de lat vandaan en stopte hij een paar minuten voor rust een kopbal van dichtbij van Niek Loohuis.

Op dat moment stond de 0-1 al op het scorebord. Deze kwam na ruim een kwartier spelen schijnbaar uit de lucht vallen. Sahin duelleerde op de rand van de zestien meter van Heerenveen om een hoge bal, maar uiteindelijk was het Andwelé Slory die het slimst anticipeerde. De snelle aanvaller kon daardoor alleen op doelman Van Dijk af en schoot van dichtbij hard binnen.

Op slag van rust kreeg Feyenoord een forse domper te verwerken, toen Kevin Hofland zich in een ongelukkig duel blesseerde. Op het eerste oog leek het te gaan om een knieblessure, die zich ernstig deed aanzien.

Feyenoord leek aangeslagen door het uitvallen van de verdediger, want in de tweede helft werd de ploeg al vanaf de beginfase met de rug tegen de muur gedrukt. Met snel combinatievoetbal stoomden de Friezen keer op keer op naar het doel van Timmer, maar ze misten scherpte in de afronding.

Al binnen vijf minuten na rust had Heerenveen drie enorme kansen gecreëerd. Nadat Pranjic eerst zijn afstandschot net naast de paal mikte, was het Miralem Sulejmani die zijn scherpe voorzet over alles en iedereen heen zag vliegen. Uit de corner die volgde kopte Dingsdag de bal langs Timmer, maar Slory stond paraat op de doellijn om de inzet alsnog te keren.

Ook de rest van de tweede helft stond voor Feyenoord vooral in het teken van het tegenhouden van de Friese storm, al loerden de Rotterdammers gevaarlijk op de counter. Tot tweemaal toe leverde dat mogelijkheden op. Eerst was het Bruins die de voorzet van Slory niet goed raakte, een kwartier voor tijd wist Slory zelf de assist van Makaay van dichtbij niet op het doel te mikken.

Heerenveen kwam tot en met de slotfase nog gevaarlijk dicht in de buurt van de gelijkmaker. Vooral via de flanken braken de Friezen veel uit, maar de Feyenoord-verdedigers toonden zich zowel over de grond als door de lucht telkens weer de sterkere van de Heerenveen-spitsen.

Zo leek Feyenoord af te stevenen op een zwaarbevochten zege én het winterkampioenschap, maar Heerenveen kwam enkele minuten voor tijd alsnog op gelijke hoogte. Nadat Giovanni van Bronckhorst zonder een bal in de buurt zijn directe tegenstander had gevloerd, schoot Gerald Sibon twee minuten voor tijd vanaf twintig meter de bal onhoudbaar achter Timmer: 1-1.

Sc Heerenveen – Feyenoord 1-1