Fanshop
Fanshop

GUDDE PLEIT VOOR STABILITEIT EN WEG DER GELEIDELIJKHEID

Feyenoord moet organisatorisch, financieel en sportief een stabiele koers blijven varen. De club moet dat bewerkstelligen door de weg der geleidelijkheid te blijven bewandelen. Het was dinsdagmiddag de belangrijkste boodschap van algemeen directeur Eric Gudde tijdens de traditionele nieuwjaarsspeech. Gudde, die een korte en lange termijnvisie verwoordde, had ook nieuws: de club heeft met het Feyenoord investering Fonds 2008 een nieuw investeringsmodel gelanceerd. Daarbij kunnen investeerders participeren in talentvolle spelers die nog moeten worden aangetrokken. ‘Er is enige investeringsruimte en dat is heel lang geleden’, aldus Gudde.
Eric Gudde koos er in zijn eerste speech als directeur voor niet al te lang stil te staan bij wat er verkeerd was gegaan in 2007. De directeur keek liever naar een aantal positieve gebeurtenissen (zoals het aantreden van de Raad van Commissarissen en de lancering van investeringsmodellen) die het fundament legden onder de wederopstanding van de club. Zowel organisatorisch, financieel als sportief, gaf Gudde te kennen.

Sportief gezien wordt er voor het hoogste gegaan, maar ‘overspannen verwachtingen uitspreken zou onterecht zijn’. Gudde: ‘Laten we niet vergeten dat het dit seizoen het doel was om te strijden voor de plekken twee tot en met vijf.’

De teneur was helder: realisme moet de boventoon voeren in De Kuip. Op alle vlakken. ‘Ondanks het verbeterde perspectief, is Feyenoord nog niet af. De koers is helder: Feyenoord werkt hard aan een sterk en duurzaam organisatorisch en financieel fundament. Op de korte termijn is er weliswaar financieel al iets meer stabiliteit, maar er zijn nog steeds schulden en Feyenoord moet nog steeds zeer scherp op de knip letten, en vooral geen onverantwoorde uitgaven doen om niet weer in de gevarenzone te komen’, aldus Gudde.

Met de komst van de nieuwe Kuip stipte Gudde nog een punt voor de lange termijn aan. Hij benadrukte dat in het nieuwe stadion de authentieke sfeer gewaarborgd moet blijven en met de komst ervan financiële armslag verkregen zal moeten worden. ‘Het stadion moet nationaal, maar ook internationaal onderscheidend zijn. Nationaal, omdat clubs als AZ, Heerenveen, Groningen door hun nieuwe stadions zichtbaar dichterbij komen met hun begrotingen. En internationaal, om bij welke ontwikkelingen van Europees voetbal dan ook, te kunnen aanhaken.’

‘We zijn dan ook verheugd dat het college van B&W van de gemeente Rotterdam op 21 november jongstleden én aan de KNVB in het kader van de WK 2018 én aan de gemeenteraad heeft laten weten dat zij samen met Feyenoord de ambitie heeft een nieuw stadion te realiseren, een nieuw stadion dat dé landmark van Rotterdam moet worden, met tenminste 75.000 toeschouwers’, aldus Gudde, die zijn tevredenheid uitsprak over de constructieve samenwerking met de gemeente en tevens zijn hoop om het tijdstip van 2016 nog iets naar voren te halen.