Fanshop
Fanshop

PSV TE STERK IN DE KUIP: 0-1

Feyenoord is het jaar met een nederlaag begonnen. PSV was in De Kuip met 0-1 te sterk en kwam zo alleen aan kop. Otman Bakkal maakte voor rust de enige treffer. Feyenoord speelde een half uur met tien man nadat Nicky Hofs met zijn tweede gele kaart was weggestuurd. Dwight Tiendalli zat voor het eerst dit seizoen bij de selectie.
Feyenoord en PSV presenteerden zich voor rust als waardige koplopers van de Eredivisie. De twee ploegen streden voor elke meter en slaagden er regelmatig in daar het nodige voetbalvernuft aan te koppelen. Een spannende, meeslepende en gelijkwaardige eerste helft was het prettige gevolg.

Het Legioen kon optimaal genieten van de manier waarop Feyenoord voor de dag kwam. De start was weliswaar slordig –Eduardo Alcides had binnen een minuut de kans de score te openen- maar het slippertje bleek geen voorbode van het vervolg. Luigi Bruins maakte meteen duidelijk wat de intenties waren en schoot hard op doel. De bal verdween na zeven minuten net over het doel van Gomes.Nicky Hofs was de volgende die gevaar stichtte toen hij vrij voor Gomes kwam. De pass was iets te hard, waardoor de Braziliaanse doelman met een uiterste krachtsinspanning adequaat ingreep.

Het spel golfde onverminderd op en neer. Na dertig minuten was PSV dichtbij een treffer toen de vrije trap van Balazs Dzsudzsak net over ging. Minuten erna meldde Feyenoord zich weer voorin. Makaay kreeg de bal aangespeeld van Hofs en schoot uit de draai in. Het ontbrak de poging aan kracht en richting om Gomes te verontrusten.Vanaf dat moment trok PSV het initiatief langzaam maar zeker naar zich toe. Het resulteerde in een aantal kansen. Afellay schoot na 36 minuten voorlangs. In diezelfde minuut kopte de vrijstaande Danko Lazovic recht in de handen van Henk Timmer.De hoop het rustsignaal zonder tegentreffer te bereiken, kwam uiteindelijk niet uit. Bakkal brak uit op links. Kevin Hofland probeerde het diagonale schot nog met een tackle te neutraliseren, maar kwam te laat. Timmer stond aan de grond genageld toen de bal langzaam binnenrolde: 0-1.Nuri Sahin maakte bij die treffer geen al te beste indruk. Toeval of niet, de jonge Turk keerde na rust niet meer terug in het veld. Danny Buijs verving hem.

Feyenoord kwam gedreven uit de kleedkamer en leek geenszins aangeslagen door de mentale tik die PSV voor rust uitdeelde. Bruins benadrukte dat door na 53 minuten Gomes echt te testen met een vlammend schot. De keeper keerde, waarna de Eindhovense defensie met moeite opruimde. Ook PSV liet zich in die fase niet onbetuigd. Uit een counter schoot Afellay voorlangs.Na ruim een uur volgde de tweede grote tegenslag van de wedstrijd. Nicky Hofs maakte een onschuldige overtreding. Hij reageerde met zoveel misbaar op het fluitsignaal dat scheidsrechter Vink het nodig achtte de gele kaart te trekken. Hofs dupeerde daarmee zijn eigen ploeg nadat hij voor rust al een onbehouwen overtreding had gemaakt en het eerste geel had geïncasseerd.Feyenoord kon hoop blijven houden, ook toen André Bahia knullig uitverdedigde en Danko Lazovic na 72 minuten een grote kans bood. De spits was om Timmer heen maar schoot in het zijnet. Een scrimmage, een schot van Farfan (redding Timmer) en schoten van Afellay (twee keer paal) werden ook schadevrij doorstaan, maar maakten duidelijk hoe moeilijk het tiental Feyenoorders het had. Een slotoffensief bleef zodoende uit, al schoot Chun-Soo Lee in de blessuretijd nog hard naast. De eerste nederlaag van 2008 werd zo een feit.

Feyenoord – PSV 0-1

Scoreverloop:
40’ 0-1 Bakkal

Geel: De Cler, Dzsudzsak
Rood: Hofs (62’ 2x geel)
Scheidsrechter: Vink

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene (72’ Lee), Bahia (83’ Mols), Hofland, De Cler; Sahin (46’ Sahin), Hofs, Van Bronkchorst; De Guzman, Makaay en Bruins.
PSV: Gomes; Kromkamp, Marcellis, Salcido, Alcides (70’ Rajkovic); Bakkal, Afellay, Simons, Dzsudzsak; Farfan en Lazovic (81’ Koevermans).