JONG FEYENOORD ZET DIRECTE CONCURRENT OPZIJ: 4-3

Jong Feyenoord heeft donderdagavond verder afstand genomen van naaste belager Jong Top Oss. De koploper won op eigen veld met 4-3. Namens Feyenoord wisten Michael Thé, Jordy Buijs en Jerson Anes Ribeiro (2) het net te vinden in een wedstrijd die hoge pieken en diepe dalen kende.
Waar Jong Feyenoord zich voor de winterstop kenmerkte als een slow starter, was het heilige vuur bij de hervatting van de competitie direct aanwezig. Al na 25 seconden kreeg de ploeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Met een beetje geluk stond Feyenoord al na vijf minuten met 3-0 voor, maar de Brabantse tegenstander hield met kunst- en vliegwerk stand.

Na de stormachtige openingsfase kropen de eerste slordigheidjes in het Rotterdamse veldspel. ‘Mijn spelers gingen lopen met de bal, gaven te korte passes op eigen helft. Dan roep je het onheil over jezelf af’, analyseerde trainer Raymond Verheijen. Het concentratieverlies leidde na zestien minuten tot een onverdiende achterstand. Top had lange mensen meegenomen, Feyenoord was gewaarschuwd voor dode spelmomenten. Bij de eerste corner was het direct raak: 0-1.

De beloften van Feyenoord krabbelden langzaam op en maakten na 37 minuten gelijk. Vrije trap-specialist Anes Ribeiro vond Thé bij de eerste paal, de aanvaller tikte behendig binnen: 1-1. Vervolgens was het weer de tegenstander uit Oss dat het initiatief nam. De ploeg liet zien dat de plaats op de ranglijst geen toeval was en counterde zich op lepe wijze naar een vernieuwde voorsprong. De wijze waarop dat doelpunt gemaakt werd oogstte bewondering op Varkenoord. Een knap uitgevoerde solo werd met een schot in de kruising van een passend einde voorzien.

Bij het scheiden van de markt kwam Feyenoord nog langszij. De snelle aanvallende middenvelder Anes Ribeiro werd op maat bediend en kwam oog in oog met de doelman. De Feyenoorder werd binnen het strafschopgebied op onreglementaire wijze onderuit gehaald, maar de scheidsrechter besloot voordeel te geven. Toen uit de actie geen doelpunt volgde, legde de leidsman de bal alsnog op de stip. Een klus waar verdediger Buijs niet voor wegloopt: 2-2.

Een donderspeech in de kleedkamer moest de spelers wijzen op het strijdplan. ‘Als wij spelen zoals we hebben afgesproken, speel je een tegenstander kapot. Nu vervallen we telkens weer in oude fouten, die moeten er uit’, zei Verheijen na afloop.

Na de thee kende Feyenoord de sterkste fase van de wedstrijd. De thuisploeg stapelde kans op kans en zette de achtervolgers uit Oss met de rug tegen de muur. Het resulteerde in twee treffers van Anes Ribeiro, die de vrije rol van Georginio Wijnaldum lijkt te hebben overgenomen. De kleine middenvelder heeft de kwaliteit om op het juiste moment de ruimte te zoeken. Zijn teamgenoten voelden dat in de fase na rust goed aan en zetten hem tweemaal vrij voor de keeper: 4-2.

Omdat Jong Feyenoord drie 100% kansen op 5-2 lieten liggen, kreeg Top Oss het gevoel dat er nog iets te halen viel in Rotterdam. Goed keeperswerk van Erik Cummins en een flinke dosis geluk hielden de ploeg van Verheijen lange tijd op de been. Top wist in de 87ste minuut nog wel 4-3 te maken, maar kwamen niet meer in de buurt van de gelijkmaker.

Feyenoord heeft nu dertig punten uit tien wedstrijden, met negen punten voorsprong op de runner up uit Brabant. Maandag wacht de bekerconfrontatie met Jong PSV.

Jong Feyenoord - Jong Top Oss: 4-3
16’ 0-1
37’ 1-1 Thé
44’ 1-2
45’ 2-2 Buijs (strafschop)
55’ 3-2 Anes Ribeiro
66’ 4-2 Anes Ribeiro