Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

DERBY AFSLUITING VAN ZWARE WEEK

Het was afgelopen dinsdag voor het eerst dit seizoen dat Bert van Marwijk bewust sleutelde aan zijn opstelling. Niet gehinderd door blessures of schorsingen, besloot de trainer om onder meer Nuri Sahin en André Bahia buiten de basisopstelling te laten. Hierdoor kwam Theo Lucius op het middenveld te spelen, terwijl Danny Buijs zijn plaats rechts achterin innam.
De grote vraag voor de wedstrijd tegen Excelsior is of Van Marwijk weer kiest voor dezelfde elf namen als tegen Deurne. Daarover hield de trainer zich donderdag nog op de vlakte. Wel legde de trainer uit waarom dinsdag het juiste moment was om iets nieuws te proberen. ‘In de wedstrijd tegen PSV van vorige week, hebben we er zelf voor gezorgd dat we niet in ons eigen spel kwamen. Je zag bijvoorbeeld dat de bal veel te vaak op de doelman werd terug gespeeld. Nu kun je de keeper gebruiken in de opbouw, maar je moet dat niet onnodig doen. Dat is een verkeerd signaal. Bij ons begint dat een structureel probleem te worden.’

Opgeteld bij het feit dat sommige spelers niet de vorm hebben, die zij aan het begin van het seizoen wel hadden, was het voor Van Marwijk reden om iets nieuw te proberen. Bovendien stelde de trainer al eerder dit seizoen dat de ploeg op sommige momenten te lief is. ‘De power ontbreekt op sommige momenten. Ik denk dat we dat dinsdag met Lucius aardig hebben gecompenseerd.’

De trainer kan vrijdag tegen Excelsior in ieder geval nog niet beschikken over Andwelé Slory. De aanvaller is nagenoeg hersteld van zijn hamstringblessure, maar de medische staf acht het verstandiger als hij nog een paar dagen rust houdt. Slory zou dan maandag weer aan kunnen sluiten bij de groepstraining.

Het meespelen van Henk Timmer en Kevin Hofland is onzeker. Timmer heeft nog last van een stijve nek, nadat hij dinsdag hard in botsing kwam met een aanvaller van Deurne. Kevin Hofland sloeg de training van donderdag over, omdat hij last heeft van een voetblessure. Vrijdag wordt bekeken of Hofland en/of Timmer aan de aftrap kunnen verschijnen.

Mocht Timmer niet spelen, dan neemt Erwin Mulder zijn plaats onder de lat in. Sherif Ekramy keert dan terug bij de selectie en neemt dan plaats op de bank. De Egyptische doelman is hersteld van zijn schouderblessure, maar kan nog geen hele wedstrijd keepen.

DE TEGENSTANDER
Het was ver in blessuretijd, toen Sigourney Bandjar finaal over de bal heen maaide. Goran Lovre zag de bal daardoor plots als op een presenteerblaadje voor zijn voeten rollen en miste niet. Zo werd het 3-2 voor Groningen in een wedstrijd die geen winnaar verdiende. Excelsior stond met lege handen. Weer…

Het is punten sprokkelen wat Excelsior al sinds het begin van de competitie doet. Twaalf punten leverde dat tot nu toe op. Het maakt dat de ploeg uit Kralingen hekkensluiter is van de Eredivisie.

Eerlijk is eerlijk: de verwachtingen waren voorafgaand aan dit seizoen ook niet al te hoog. Met het vertrek van Luigi Bruins en Andwelé Slory zag Excelsior haar twee beste spelers de deur uitlopen richting de grote broer, aan de overkant van de Maas. Dat hun vertrek zwaarwegend was, bleek al aan het begin van de competitie. Het duurde bijvoorbeeld tot de zesde speelronde, voordat Excelsior voor het eerst een punt achter haar naam mocht schrijven, na een gelijkspel tegen Roda JC.

In de maanden die volgden, ging het eigenlijk nauwelijks beter. De Rotterdammers hebben sporadisch een opleving, bijvoorbeeld toen in december Ajax met 2-1 werd verslagen, maar over het algemeen zijn de resultaten ver onder de maat.

Toch is er met het oog op de strijd om lijfsbehoud nog niets verloren voor Excelsior. De ploeg heeft evenveel punten als stadsgenoot Sparta en ligt bijvoorbeeld maar vier punten achter op de nummer veertien van de ranglijst, Excelsior.

In dat licht bezien is elk punt goud waard voor de ploeg van Ton Lokhoff, zo ook vrijdag als Feyenoord op bezoek komt. Excelsior zal dik tevreden zijn als een punt veilig gesteld kan worden en het zou niet verwonderlijk zijn als de Kralingers daar ook naar zouden spelen.

Excelsior – Feyenoord
Vrijdag 18 januari om 20:30 uur in Stadion Woudestein
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
Excelsior
: Graafland; Bandjar, Demir, Van Steensel, Pigué; Braber, Guijo-Velasco, Luijckx, Zijm; Den Ouden en Voskamp
Feyenoord: Timmer (Mulder); Buijs, Greene, Hofland (Bahia), De Cler; Lucius, De Guzman, Van Bronckhorst; Lee, Makaay en Bruins

THUIS
20/10/2007 Feyenoord - Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord - Excelsior 1-0
10/09/2002 Feyenoord - Excelsior 4-1
UIT
29/12/2006 Excelsior - Feyenoord 1-3
08/03/2003 Excelsior - Feyenoord 2-6