FEYENOORD ONDERUIT OP WOUDESTEIN: 2-1

Feyenoord heeft in Stadion Woudestein een dure nederlaag geleden. De ploeg van Bert van Marwijk kwam twee vroege doelpunten van Michel van Guldener en Geert den Ouden niet meer te boven. Danny Buijs deed tien minuten voor tijd nog iets terug, middels een ziedend afstandschot: 2-1. Feyenoord drong negentig minuten lang aan op het vijandelijke doel, maar miste keer op keer scherpte in de afronding.

Bert van Marwijk koos er vrijdag voor om dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier in te vullen als drie dagen eerder tegen SV Deurne. Dat betekende dat onder meer Nuri Sahin en André Bahia, die beide bijna het hele seizoen al basisklanten zijn, op de bank plaats moesten nemen. Op die manier wilde Van Marwijk meer ‘power’ in de ploeg krijgen, zo sprak hij een dag voor de wedstrijd.

Toch was er zeker in de openingsfase van de goede bedoelingen van deze omzetting maar weinig te merken. Want al binnen twaalf minuten was Henk Timmer tweemaal gepasseerd. Tweemaal was het middenvelder Kees Luijckx die de voorzet vanaf de linkerkant gaf. De eerste werd door Michel van Guldener laag langs de Feyenoord-doelman geschoten, de tweede belandde via de punt van de schoen van Geert den Ouden en de binnenkant van de paal uiteindelijk achter de doellijn.

Zo keek Feyenoord al vroeg in de wedstrijd tegen een flinke achterstand aan, waardoor de resterende tijd van de eerste helft in het teken stond van het zoeken naar de aansluitingstreffer. De elf van Van Marwijk slaagden er weliswaar aardig in om een veldoverwicht en kansen te creëren, maar de ploeg schoot in de afronding telkens te kort.

De grootste kans voor rust kwam na ongeveer een half uur spelen op naam van Chun-Soo Lee. De Zuid-Koreaan kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld van Roy Makaay. Lee hoefde alleen nog binnen te tikken, maar trapte over de bal heen.

Roy Makaay mocht het tweemaal van afstand proberen, maar waar zijn eerste poging naast de doelpaal schoof, werd zijn tweede inzet van de lijn gehaald door Sieme Zijm. Ook Jonathan de Guzman kwam nog dichtbij de 1-2, maar zijn vrije trap vanaf een meter of twintig werd knap uit de bovenhoek geplukt door doelman Ronald Graafland.

Zo ging Feyenoord met een 2-0 achterstand de rust in. Voor Van Marwijk reden om Michael Mols in de ploeg de brengen, om op die manier aanvallend meer een vuist te kunnen maken. Veel effect sorteerde het in eerste instantie niet. Het spelbeeld bleef namelijk nagenoeg gelijk aan de eerste helft. Feyenoord drong aan op het doel van de thuisploeg, zonder echt gevaarlijk te worden. Zo viel de eerste mogelijkheid van de tweede helft pas na ruim tien minuten op te tekenen, toen De Guzman een vrije trap van afstand naast schoot.

Excelsior loerde vooral op de counter en deed dat niet onverdienstelijk. Waar het Feyenoord maar niet lukte om echt dichtbij een treffer te komen, had Geert den Ouden halverwege de tweede helft zelfs de 3-0 op zijn hoofd, na een scherpe voorzet vanaf de linkerkant. De lange aanvaller kreeg alle ruimte in het strafschopgebied, maar kopte naast. Een paar minuten later kon Michel van Guldener alleen op Henk Timmer af, maar hij zag zijn harde schot gestopt worden door de Feyenoord-doelman.

Roy Makaay was na een uur spelen dichterbij, toen hij de bal in de diepte kreeg aangespeeld door Michael Mols. Zijn schot vanaf zestien meter kon vrij gemakkelijk gestopt worden door doelman Van Nieuwenhuizen, die de geblesseerde Graafland in de rust had vervangen. Dik toen minuten voor tijd mocht Makaay nogmaals aanleggen, ditmaal voor een vrije trap vanaf zestien meter. Zijn schot had deze keer meer richting en kracht, maar Van Nieuwenhuizen kon de bal nog net tegen de lat tikken.

Het leek het startschot voor Feyenoord voor een slotoffensief, waarin nog eenmaal alles uit de kast werd gehaald. Al een minuut later leverde dit het gewenste resultaat op, toen Danny Buijs met een ziedend afstandschot de aansluitingstreffer op het scorebord zette: 2-1. Het bleek het laatste wapenfeit voor Feyenoord.

Excelsior – Feyenoord 2-1

5’ 1-0 Van Guldener
12’ 2-0 Den Ouden