BEKERAVONTUUR JONG FEYENOORD VOORBIJ

Jong Feyenoord kan zich volledig gaan richten op de competitie. De beloften van PSV bleken maandagavond op Varkenoord te sterk: 1-3. ‘Niets op af te dingen’, zei trainer Raymond Verheijen na afloop. Zijn team zag een mooie bekerserie beëindigd worden door een sterkere tegenstander.

Dat Jong Feyenoord de kwartfinale van de beker heeft weten te bereiken, mag een stunt op zich genoemd worden. De Rotterdammers spelen dit seizoen in de eerste divisie en kwamen in het bekertoernooi al de beloften van NAC en Ajax tegen. Vooral de wedstrijd in de Amsterdam Arena, die Feyenoord na strafschoppen wist te winnen, toonde aan dat dit team beschikt over een ijzersterke mentaliteit. Op bezoek bij de aartsvijand maakte Jerson Anes Ribeiro pas in de laatste minuut een verlenging mogelijk, waarna keeper Erik Cummins de held van de penaltyserie werd.

Op Varkenoord wisselden de regenbuien elkaar maandagavond af. Feyenoord nam vanaf het fluitsignaal het initiatief en werd na twee minuten voor het eerst gevaarlijk. Linksbuiten Michel Poldervaart manoeuvreerde zich langs zijn tegenstander en zette voor op The. De centrumspits draaide zich vrij maar zag zijn schot geblokt worden. Een minuut later liet PSV van zich horen; Mike Zonneveld schoot een vrije trap over het doel van Erwin Mulder. Tien minuten later kreeg Zonneveld zijn vrije trap wel tussen de palen, maar Mulder tikte de inzet naast zijn doel.

Na elf minuten kreeg Feyenoord de eerste tegentreffer te verwerken. Zonneveld zette strak voor, Lee rondde hard af: 0-1. Naast Zonneveld deed ook Manuel da Costa mee, wat de bedoelingen van de Eindhovenaren duidelijk maakte. De Eindhovense beloften kennen in de competitie geen goed jaar en het bekertoernooi is de enige kans op een prijs.

In het vervolg van de eerste helft waren er kansen voor beide partijen, waar vooral de bezoekende ploeg liet het na de score verder uit te breiden. Erwin Mulder zag meermalen een tegenstander alleen voor zich opduiken, maar hoefde niet vaak in actie te komen omdat het vizier van de Brabantse aanvallers niet op scherp stond. Georginio Wijnaldum had enkele momenten waarin hij een aantal tegenstanders dol draaide, maar doelpunten leverden zijn acties niet op.

De 0-1 ruststand bood perspectieven voor Feyenoord, maar vijf minuten na rust kwam de volgende ronde verder buiten bereik. Zonneveld snelde langs Kaj Ramsteijn en tekende voor de 0-2. PSV speelde op de rand van het toelaatbare en omdat de scheidsrechter vaak de voordeelregel toepaste, groeiden de irritaties bij Feyenoord. ‘PSV speelde dat slim, dan zie je toch dat die jongens op dit moment wat meer routine hebben’, analyseerde Verheijen.

Onder aanvoering van Zonneveld en Da Costa, die eerder dit seizoen nog speelden in de Champions League, speelde PSV het duel vakkundig uit. Vijf minuten voor het einde zorgde invaller Schijvenaars voor PSV’s derde treffer, toen Feyenoord in de aanvalsdrift achterin ruimte weg moest geven. In de slotminuut redde Jerson Anes Ribeiro de eer voor Feyenoord. De linkspoot krulde een vrije trap met veel gevoel in de hoek: 1-3.

Verheijen: ’Het is jammer, van dit soort wedstrijd op eredivisie-niveau moeten wij het dit seizoen hebben. 1-3 is geflatteerd maar op de overwinning is niets af te dingen. We hebben ons vanavond kranig verweerd.’

Jong Feyenoord – Jong PSV 1-3

13’ 0-1 Lee
50’ 0-2 Zonneveld
85’ 0-3 Schijvenaars
90’ 1-3 Anes Ribeiro

Geel: Da Costa, Van Eijden (PSV), Anes Ribeiro (Feyenoord)