Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK KIJKT UIT NAAR DUEL MET TWENTE

Feyenoord staat aan de vooravond van een zware reeks. Binnen een week staan er drie lastige thuiswedstrijden op het programma, kort daarop gevolgd door de uitwedstrijd tegen Ajax. Het wordt aan- of afhaken, al wil Bert van Marwijk niet te ver vooruit kijken. ‘Als we die week niet goed doorkomen, haken we af ja. Ik ben nog niet met Groningen of AZ bezig, maar met FC Twente. Dat is een wedstrijd waar ik naar uitkijk’, aldus de trainer.

Wie denkt dat Feyenoord na het debacle tegen Excelsior donderdagavond met lood in de schoenen aan de aftrap verschijnt, heeft het mis. Feyenoord moet met opgeheven hoofd en met vertrouwen de strijd aangaan met FC Twente, benadrukte de strijdvaardige Van Marwijk. Om aan te geven dat de slechte week geen invloed had gehad op zijn motivatie, zei hij ‘graag zelf mee te willen doen’.

Die opmerking zal de trainer mede hebben gemaakt met het oog op de vele blessuregevallen. Woensdagmiddag had Van Marwijk weer een vervelend nieuwtje te melden. Tim de Cler is mogelijk afwezig. Of hij inzetbaar is, zal waarschijnlijk pas na de warming up duidelijk worden. Op dinsdag werd al bekend dat Danny Buijs en Kevin Hofland niet kunnen spelen. Van Marwijk kan dus mogelijk drie van de vier verdedigers die tegen Excelsior in actie kwamen niet opstellen. Ook Theo Lucius is niet geheel fit, maar vooralsnog lijkt zijn inzetbaarheid niet in gevaar te komen.

Interessant zal zijn hoe de mogelijke afwezigheid van De Cler wordt opgelost. Met Giovanni van Bronckhorst is er de beschikking over een linksback, maar Van Marwijk kiest er niet graag voor om zijn aanvoerder een linie naar achter halen. Dwight Tiendalli keert terug bij de wedstrijdselectie en is een optie, maar in feite betekent elke oplossing een noodgreep. ‘Jacob Lensky zou er kunnen spelen, maar is geblesseerd. Eigenlijk hebben we dus geen linksback’, stelde Van Marwijk.

Verzwakt of niet, Feyenoord is gebrand op sportieve revanche. De zwakke prestatie tegen Excelsior moet uit de gedachten worden gespeeld. Met trainen alleen lukt dat niet, zo bleek uit de woorden van Van Marwijk. De trainer was vijf dagen na de nederlaag nog steeds vol ongeloof. ‘En dan vooral over het begin van de wedstrijd. Dat was beneden alle peil. Ik heb er geen verklaring voor, de jongens ook niet. Bijna alle verdedigers stonden op vier, vijf, zes meter te dekken. Het was zeker geen onwil, daar twijfel ik niet aan. We zitten in een mindere periode. Juist nu moeten we karakter tonen.’

DE TEGENSTANDER

Vele voetbalvolgers hadden verwacht dat de plotselinge opleving van FC Twente vorig seizoen een eenmalige zou zijn. Al jaren hikt de ploeg uit Enschede tegen de (sub)top aan, maar afgelopen voetbaljaargang wurmde de club zich plots tussen de topploegen van de eredivisie.

Met aantrekkelijk en aanvallend voetbal werd de vierde plaats op de ranglijst bewerkstelligd, een prestatie van formaat. FC Twente had nauwelijks spelers die boven de rest uitstaken, maar door een hecht collectief steeg de ploeg naar grote hoogtes.

Dit jaar leek desondanks alles anders te worden. Twente zag haar topspelers vertrekken naar topclubs (Aissati en Bakkal keerden terug naar PSV, Bakircioglu vertrok naar Ajax) en plukte daarvoor in de plaats vooral spelers weg bij mindere ploegen. Zo kwam Romano Denneboom over van NEC en werd Eljero Elia overgenomen van ADO Den Haag.

Toch pakt de kleine gedaantewisseling van de ploeg wonderwel goed uit. Spelers die bij andere ploegen niet altijd even goed uit de verf kwamen, hebben bij Twente plots de vorm van hun leven en spelen zich zo zelfs in de schijnwerpers van nog grotere clubs.

Voor een groot deel is dit de verdienste van trainer Fred Rutten. Opgebloeid onder de vleugels van Guus Hiddink, bewijst hij de laatste jaren dat hij ook prima op eigen benen kan staan. Zo goed zelfs, dat PSV hem alsnog wilde aantrekken als hoofdtrainer, maar Rutten wilde eerst zijn klus in Twente afmaken. De ploeg ligt namelijk wederom op koers om zich te plaatsen voor Europees voetbal en zou zich zelfs nog in de titelstrijd kunnen mengen. In dat opzicht zou een zege in De Kuip uiterst kostbaar zijn.

Feyenoord – FC Twente
Donderdag 23 januari 2008 om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Greene, Bahia, De Cler (Tiendalli); Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Bruins
FC Twente: Boschker; Wilkshire, Zomer, Wielaert, Brama; El Ahmadi, Huysegems, Engelaar; Denneboom, N’Kufo en Elia

STATISTIEKEN
THUIS

26/10/2006 Feyenoord - FC Twente 2-1
02/04/2006 Feyenoord - FC Twente 4-2
12/09/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
01/02/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
02/02/2003 Feyenoord - FC Twente 4-2

UIT
27/10/2007 FC Twente - Feyenoord 2-0
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0
25/09/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/01/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente - Feyenoord 4-2