IJZERSTERKE TWEEDE HELFT BRENGT FEYENOORD DE ZEGE: 3-1

Feyenoord heeft de eerste overwinning van het jaar op zak. Via een sterke tweede helft werd FC Twente opzij gezet: 3-1. Feyenoord had het voor rust moeilijk tegen de ploeg van Fred Rutten en kwam terecht op achterstand. Op slag van rust zorgde Luigi Bruins voor de gelijkmaker. Die mentale opsteker werkte de gehele tweede helft door. Met sterk spel en via treffers van Roy Makaay en Tim de Cler werd de zege binnengesleept. Giovanni van Bronckhorst kreeg zijn vijfde gele kaart en is geschorst tegen FC Groningen.

Feyenoord leek aardig te starten via een vroege uitbraak van Jonathan de Guzman, maar schijn bedroog. FC Twente kon zich aanvankelijk uitleven in De Kuip en creëerde zich met sterk combinatiespel een overwicht. Dat resulteerde in dreigende situaties en een enkele kans. Zo waren N’Kufo en Eljero Elia in de eerste minuten gevaarlijk. De beloning volgde al snel voor de Tukkers. En symbolisch voor de start van het duel lag er een fout van een Feyenoorder aan ten grondslag.

André Bahia, wiens balverlies Elia daarvoor nog in stelling had gebracht, veroorzaakte na twintig minuten een strafschop. Dat gebeurde nadat De Cler werd gepasseerd door Romano Denneboom. Bahia wilde erger voorkomen, maar was te laat met zijn tackle. Scheidsrechter Van Egmond kon niet anders dan naar de stip wijzen. N’Kufo verzilverde het buitenkansje en hielp de Tukkers aan een droomstart: 0-1.

Feyenoord kwam daarna heviger onder vuur te liggen. Elia had na 33 minuten voor 0-2 kunnen zorgen toen het afgeketste schot van Stein Huysegems voor zijn voeten kwam. Het schot was onhoudbaar voor Timmer, maar tot geluk van de doelman hielp de paal een handje.

De sfeer in De Kuip was gevoelsmatig ver onder het nulpunt gedaald, toen het elftal van Van Marwijk het enige passende antwoord gaf. Feyenoord scoorde, op een moment dat weinigen dat voor mogelijk zullen hebben gehouden. De defensie van Twente dacht de gehele aanvalshoede van de Rotterdammers buitenspel te zetten. Bruins ontsnapte aan de aandacht van de bezoekers. Vrij voor Sander Boschker schoot hij beheerst diagonaal binnen: 1-1.

Die treffer hielp Feyenoord over het dode punt. Waar de thuisploeg voor rust werd vast gezet, waren de rollen in de tweede helft omgedraaid. Dat leidde meteen tot kansen. Nuri Sahin kwam een schoenmaat tekort om de bal langs Boschker te schieten. Na 53 minuten kreeg Theo Lucius een grote kans toen Van Bronckhorst hem bediende. De middenvelder schoot tot eigen ongeloof naast.

Het aandringen van de thuisploeg leverde het gewenste resultaat op. Makaay haalde na 55 minuten de trekker over nadat De Cler hem perfect had bediend. Boschker was kansloos op het precieze schot: 2-1.

Feyenoord leek daarna wel herboren, zo goed was het voetbal dat de ploeg op de mat legde. Van Bronckhorst testte Boschker met een vlammend schot. De doelman werd in diezelfde minuut gepasseerd toen Serginho Greene een hoekschop inkopte, maar de onderkant van de lat voorkwam een treffer.

De druk werd zo groot dat de Twentse defensie wel moest bezwijken. Dat gebeurde een minuut later ook toen Tim de Cler zich letterlijk een doorgang vocht. De opgekomen linksback verraste daarna Boschker met een doeltreffend schot: 3-1.

Het was de knock-out voor FC Twente. De bezoekers trachtten nog aan te dringen, maar waren onmachtig. Eén keer was er nog een dreigende situatie, maar Greene redde op de lijn. Hij ontnam de bezoekers zo het laatste restje hoop.

Feyenoord – FC Twente 3-1

21’ N’Kufo 0-1 (strafschop)
40’ Bruins 1-1
55’ Makaay 2-1
62’ De Cler 3-1

Geel: Van Bronckhorst, Engelaar

Scheidsrechter: Van Egmond