Fanshop
Fanshop

DEBUTEERT LANDZAAT TEGEN GRONINGEN?

Denny Landzaat maakt mogelijk zondag al zijn debuut voor Feyenoord. De middenvelder is speelgerechtigd en maakt volgens Bert van Marwijk bovendien een fitte indruk. Vrijdag gaf de trainer echter nog geen uitsluitsel over het spelen van de nieuwste aanwinst van Feyenoord. ‘Zaterdag wil ik hem op de training nog een keer in actie zien en daarna maak ik een beslissing over de opstelling.’
Wel gaf Van Marwijk te kennen erg blij te zijn dat Landzaat zijn ploeg komt versterken. ‘Je ziet gelijk hoe belangrijk het is dat we op het middenveld een speler erbij hebben, omdat Van Bronckhorst is geschorst.’ Dat terwijl juist Van Bronckhorst tegen FC Twente voorop ging in de strijd, zo stelde Van Marwijk. ‘Het is zonde dat het afliep met een gele kaart voor hem, maar hij gaf wel een signaal aan de ploeg.’

De trainer hamert er tenslotte al weken op dat hij meer initiatief in de ploeg wil zien en dat kwam er donderdag in de tweede helft uit. ‘Je kunt nog zoveel praten met spelers, ze een tik onder hun kont of een aai over hun bol geven, maar het belangrijkste is dat het een keer zichtbaar wordt in het veld. De spelers hebben nu aan den lijve ondervonden waar ik telkens op doelde.’

Voor de wedstrijd van zondag verwacht Van Marwijk dat zijn ploeg nog eens een extra impuls krijgt, doordat Landzaat zich bij de selectie heeft aangesloten. ‘Hij is een dynamische, controlerende middenvelder met ervaring. Hij scoort ook nog regelmatig. Ik denk dat hij bovendien in de Engelse competitie een hoop hardheid heeft opgedaan. Ik denk dat Denny erg goed bij ons past.’

Toch had de entree van Landzaat volgens Van Marwijk meer bijzonder kunnen zijn, als het hele elftal topfit was geweest. Dat is echter niet het geval. Niet alleen zijn Kevin Hofland (voetblessure) en Danny Buijs (bil) nog niet fit, ook het meespelen van Tim de Cler en Luigi Bruins is twijfelachtig. De Cler heeft klachten aan zijn lies, terwijl Bruins zich donderdag tegen Twente uit voorzorg liet vervangen wegens last aan zijn hamstring. Bruins ondergaat vrijdagmiddag een MRI-scan, waaruit de ernst van zijn blessure moet blijken.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord moet op zijn hoede moeten zijn tegen Groningen, zoveel is zeker. Want wie de resultaten van de ploeg van trainer Ron Jans erbij pakt, ziet dat Groningen in de competitie nog geen wedstrijd verloor van de traditionele Top Drie. Sterker nog, FC Groningen won in eigen huis zowel van PSV (2-1) als Feyenoord (3-2), terwijl het Ajax in de Arena op 2-2 hield, waardoor het vooralsnog een positieve balans tegen de topploegen heeft.

Zo bezien is de vierde plaats die de ploeg met de winterstop innam niet eens verwonderlijk. Sterker nog, een ploeg die zulke resultaten boekt tegen de Top Drie en ook AZ op een gelijkspel houdt, zou je eigenlijk nog iets hoger op de ranglijst verwachten.

Dat dit niet het geval is, heeft met name te maken met het feit dat Groningen te veel punten laat liggen tegen de laagvliegers in de competitie. Zo gingen zowel NEC als De Graafschap met de zege strijken tegen de noorderlingen. Alsof de Groningers zich pas echt opladen voor een wedstrijd, als de tegenstander tenminste in het linkerrijtje staat.

Dat er tegen grote clubs bijzondere krachten loskomen bij de ploeg van Jans, bleek wel in de dubbele UFEA Cup-ontmoeting met Fiorentina. Zowel in eigen huis als in Florence won de Groningse nuchterheid het van het Italiaanse temperament van spelers als Adrian Mutu en Christian Vieri en dus mocht Fiorentina niet klagen dat het uiteindelijk bij de strafschoppen het meest gelukkig was.

In dat licht bezien is het bijzonder hoe makkelijk Feyenoord eerder dit seizoen in de KNVB-beker over Groningen heen walste. Driemaal trof Roy Makaay doel, voordat Groningen een halfuur voor tijd wat terug kon doen. Heel Feyenoord zal tekenen voor eenzelfde resultaat in het competitietreffen met Groningen in De Kuip, maar dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, lijkt een understatement.

Feyenoord – FC Groningen
Zondag 27 januari om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Greene, Bahia, De Cler; Landzaat, De Guzman, Sahin; Hofs, Makaay en Slory
FC Groningen: Van Loo; Hiariej, Kruiswijk, Sankoh, Metaj; Meerdink, Lindgren, Lovre, Fledderus; Nevland en Nijland

STATISTIEKEN
THUIS
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
02/05/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/02/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1

UIT
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/04/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
02/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3