FEYENOORD-JEUGD TOONT SPIERBALLEN

De harde wind heeft er zaterdag niet voor kunnen zorgen dat de jeugdteams van Feyenoord puntenverlies leden. De A-junioren wonnen de fysieke strijd met FC Utrecht (1-2), de C’tjes waren op eigen veld koploper PSV de baas: 2-1. Feyenoord B1 komt zondag in actie tegen Vitesse/AGOVV B1.
LEERDAM KOPSTERK IN DOMSTAD

Voor de A-jeugd van Feyenoord was de wedstrijd bij FC Utrecht direct een wedstrijd waarin de ploeg kon zien waar het stond. ‘Utrecht is een fysiek sterke ploeg. Wij hadden in 2008 nog geen wedstrijd gespeeld en konden direct vol aan de bak’, zei trainer Jean-Paul van Gastel.

Feyenoord zocht in de Domstad direct de zijkanten en creëerde vooral via de beweeglijke Jordao Pattinama enkele goede kansen. De Rotterdammers hadden zaterdag niet het geluk in de afwerking. Halverwege de eerste helft leek Utrecht op weg naar een voorsprong. De aanvaller van de thuisclub kwam alleen voor keeper Robbert van der Post. De B-junior zorgde er met een uitstekende redding voor dat zijn ploeg niet op achterstand kwam.

Middenvelder Kelvin Leerdam brak na 25 minuten de score open. Een verre ingooi van linkerverdediger Miquel Nelom werd door de wind verlengd richting het Utrechtse doel. Leerdam schatte de situatie goed in en scoorde met het hoofd: 0-1. Tien minuten later kwam Utrecht op gelijke hoogte uit een corner.

In de tweede helft voetbalde Feyenoord met tegenwind. Het spel van de ploeg van Van Gastel had daar niet onder te lijden, maar grote kansen werden niet meer gecreëerd. Dat de enige kans ook raak was, zorgde voor opluchting op de bank. Een vrije trap van Glenn Kobussen werd door Leerdam met het voorhoofd benut: 1-2. Utrecht koos daarna voor een opportunistische speelwijze maar bracht Feyenoord niet meer in de problemen.

‘Op basis van een goede eerste helft en een tweede helft waarin we niet voor elkaar onder deden, is dit een verdiende overwinning’, vond Van Gastel na afloop. ‘We hadden aan dit Utrecht een flinke kluif. Ik ben enorm trots op mijn jongens. Ze hebben net zoveel strijd weten te leveren als Utrecht, het geeft een goed gevoel dat het kwaliteitsverschil de doorslag heeft gegeven.’

Opstelling Feyenoord A1: Van der Post; Van Stee, Nieveld, Barends, Nelom; Kobussen, Leerdam, Machek; Pattinama (’46 Day), Hagary, Pedro

ARBEID LOONT VOOR C’TJES

Feyenoord-PSV was zaterdag van de eerste seconde tot het laatste fluitsignaal een echte knokwedstrijd. Niet dat de junioren zich bezondigden aan smerige acties en onbesuisde overtredingen, maar de ploegen zochten zeventig minuten lang de grens van het toelaatbare op.

Feyenoord begon gehaast aan de confrontatie met de koploper. Na tien minuten brak een fase aan waar Feyenoord met veel machtsvertoon het duel naar zich toe trok. PSV had met name grote moeite met Elvis Manu, de frivole flankspeler die de linksachter van de Eindhovenaren een nare zaterdagmiddag bezorgde. Na twintig minuten bracht hij Feyenoord op voorsprong. Julian Agatowski verstoorde de opbouw bij de tegenstander en bracht direct Manu in stelling: 1-0.

De ploeg van coach Jeffrey Oost bleef gevaarlijk en boezemde angst in via de snelle buitenspelers. De tweede treffer bleef uit en op slag van rust maakte PSV gelijk. De Feyenoord-defensie kreeg een vrije trap niet verwerkt en moest een tegentreffer toestaan.

Na rust deden de C-junioren er nog een schepje bovenop. Met een flinke dosis arbeid en wilskracht streden Feyenoord en PSV voor elke meter. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong. Uit een rommelige situatie voor het PSV-doel rolde de bal voor de voeten van Joshua Steenvoorden, die met een mooi schot zijn naam op het scorebord zette: 2-1.

In het laatste kwartier deden zich een aantal hachelijke situaties voor in beide doelgebieden. Gelukkig voor Feyenoord bleef de stand ongewijzigd. Trainer Oost had genoten in de dug out. ‘Het was geen mooie, maar wel een goede wedstrijd. Door de harde wind was het moeilijk voetballen maar op inzet is de ploeg overeind gebleven. Elvis Manu stal van vandaag de show, op hem stond geen maat.’

Opstelling Feyenoord C1: De Jong; J. van Deelen, Van Oosten (40’ Karim), M. Steenvoorden, Y. van Deelen; Klaassen (55' Van der Laan), J. Steenvoorden, Agatowski (36' Van der Velden); Manu, Cornelissens (40’ Blokland), Geraldo

FEYENOORD OOK OP ZONDAG NIET TE KLOPPEN

Feyenoords B2-jeugd is het nieuwe kalenderjaar goed begonnen. De directe confrontatie met nummer 2 Alexandria’66 werd zondag winnend afgesloten. In Ommoord won de ploeg van Jan Gösgens met 1-3, dankzij goals van Schoonheijm, Rashid en Van den Engel.

De wedstrijd tegen de nummer 2, Alexandria ’66 werd op zondagmorgen op een slecht en hobbelig veld gespeeld. Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd en overrompelde de tegenstander met goed combinatievoetbal. Dit leverde al in de 10e minuut een voorsprong op. Uit een voorzet van Massaro Latuheru was het de als altijd weer erg nuttige Tim Schoonheijm die de 1-0 binnentikte. Nauwelijks 5 minuten later was het 2-0 voor Feyenoord. Osama Rashid kapte de bal met rechts en schoot met links van buiten de zestien meter de bal onhoudbaar achter de keeper. Dit was tevens de ruststand.

Feyenoord verwachtte direct na rust een offensief van Alexandria ’66, maar zo ver kwam het niet. De onvermoeibare Shane van den Engel gooide meteen de wedstrijd op slot, door in de eerste minuut na de rust met een prachtige omhaal de 3-0 te scoren. Hierna speelde Feyenoord de wedstrijd professioneel uit en het tegendoelpunt was alleen belangrijk voor de statistieken. ‘Een goede overwinning uit bij de nummer 2 op een slecht veld wat van invloed was op ons veldspel’, concludeerde trainer Jan Gösgens achteraf. ‘Ik ben tevreden, we kwamen snel op een 2-0 voorsprong en ik heb geen moment het gevoel gehad dat we in de problemen zouden komen. De achterhoede onder leiding van Stephan Kruithof, speelde goed waardoor onze keeper nauwelijks iets te doen gehad heeft.’

Feyenoord B2 staat nu 11 punten voor op de nummer 2, die nog wel een wedstrijd te goed hebben. De ploeg komt over twee weken pas weer in actie, op Varkenoord is dan Soccer Boys de tegenstander. Aanvang 14.30 uur.

Alexandria’66 – Feyenoord B2 1-3 (0-2)
Scoreverloop:10e min 0-1 Tim Schoonheijm, 15e min 0-2 Osama Rashid, 41e min 0-3 Shane van den Engel en 68e min 1-3

Opstelling Feyenoord B2:
Niels Konijnenburg; Henk Dijkhuizen, Stephan Kruithof, Kevin Wijmer, Yuel Dos Santos Lopes; Osama Rashid, Tim Schoonheijm, Shane van den Engel; Kevin Jansen, Luc Castaignos (60e min Parez Karim) en Massaro Latuheru

GEHANDICAPT C2 VERSLAAT NEC

Ondanks een waslijst aan blessures is de C2-jeugd van Feyenoord 2008 begonnen met een overwinning. Op een winderig Varkenoord moest NEC er na een moeizaam duel aan geloven. Dankzij goals van D1-speler Trindade de Vilhena, Achahbar en Van Wingerden won Feyenoord uiteindelijk met 3-2

Feyenoord C2 verscheen zaterdag danig gehandicapt aan de start van de nieuwe competitie. Zes selectiespelers moesten met blessures gedwongen aan de kant blijven, terwijl twee spelers werden uitgeleend aan de C1 selectie. Aangevuld met vier D1 spelers moest op een winderig Varkenoord in de eerste competitiewedstrijd de strijd worden aangebonden met NEC. Feyenoord begon goed aan de wedstrijd want al in de eerste minuut kopte Jean Paul Boëtius onhoudbaar voor de keeper op de paal. Het was echter NEC dat in het begin van de 1e helft de beste kansen kreeg om een voorsprong te nemen. Allereerst moest keeper Mitchel Snoek met een fabuleuze save redding brengen op een goed genomen vrije trap en kort daarop kropen de Varkenoorders door het oog van de naald toen de rechterspits van de Nijmegenaren rakelings naast schoot. De Feyenoorders hadden zichtbaar moeite met de strakke tegenwind en het was min of meer tegen de verhouding in dat ze bij de rust toch met een 1-0 voorsprong de kleedkamers konden opzoeken. Op een voorzet van Anass Achahbar kwam Tony Trindade de Vilhena goed voor zijn man en verschalkte beheerst de keeper. Deze jonge D1 speler speelde verder een meer dan prima wedstrijd en maakte de toeschouwers duidelijk dat hij dit niveau al goed aan kan.

Na de rust ontspon zich mede door de straffe wind een meer spannende dan goede wedstrijd. Allereerst kwam NEC op gelijke hoogte waarna Feyenoord weer op voorsprong kwam door Achahbar na een door de wind gedragen uittrap van keeper Snoek. NEC kwam weer langszij door een wonderschoon doelpunt van de zeer rappe rechterspits. Tien minuten voor tijd pakten de Rotterdammers alsnog de drie punten toen Remco van Wingerden na een combinatie met Achahbar de keeper het nakijken gaf.

Na rust was trainer Gaston Taument uiteraard tevreden met de overwinning maar niet met het vertoonde spel: ‘In de rust heb ik de jongens er op gewezen dat ze moesten doen waar ze goed in zijn en dat is de combinatie zoeken. Vandaag zag ik echter dat veelal de lange bal werd gehanteerd. Zeker met een straffe tegenwind was dat geen goede keuze.’

Feyenoord C2 – NEC 3-2 (1-1)
Scoreverloop: 9e min. 1-0 Trindade de Vilhena, 41e min. 1-1, 54e min. 2-1 Achahbar, 58e min. 2-2, 61e min. 3-2 Van Wingerden.