Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK KAN KIEZEN OP MIDDENVELD

Met de komst van Denny Landzaat werden de keuzemogelijkheden voor Bert van Marwijk op het middenveld weer wat groter. Tegen FC Groningen kon de coach daar nog niet optimaal profijt uit trekken, omdat Giovanni van Bronckhorst geschorst was. Woensdag tegen AZ kan de aanvoerder wel weer van de partij zijn en dus kunnen beide international naast elkaar op het middenveld spelen.
Beide spelers kennen elkaar al via het Nederlands elftal, maar samen op een middenveld spelen is toch wat nieuws. Dinsdag konden Landzaat en Van Bronckhorst alvast een beetje aan elkaar wennen op de training en dat ging volgens Van Marwijk naar tevredenheid. ‘Het beviel me wel hoe ze vandaag trainden’, zei hij dinsdag. ‘Beide spelers waren heel gretig, namen de leiding, keken en praatten veel.’

Volgens de trainer zijn de twee ook wel deels met elkaar te vergelijken. Niet alleen qua uiterlijk, zo lachte Van Marwijk, maar ook qua spel. ‘Het zijn beide dynamische spelers met een goede trap, die ook zonder bal goed uit de voeten kunnen. Ze gaan voorop in de strijd en zijn bovendien intelligente voetballers. Maar ook zij zullen nog aan elkaar moeten wennen.’

Ondanks dat Feyenoord kan beschikken over beide middenvelders en AZ geen al te beste serie achter de rug heeft, denkt Van Marwijk dat de Rotterdammers op hun hoede moeten zijn voor de tegenstander van woensdag. ‘AZ heeft een goede, uitgebreide selectie met veel mogelijkheden. Na hun resultaten van afgelopen tijd kunnen ze bij wijze van spreken alleen maar winnen.’

Van Marwijk hoopt daarbij in ieder geval dat zijn elftal met meer vertrouwen zal spelen dan de afgelopen wedstrijden het geval was. Zo zag hij tegen FC Twente dat op momenten de verdedigers niet durfden in te schuiven, waardoor de onzekerheid in de ploeg sloop. Tegen FC Groningen begon Feyenoord weer twijfelend, maar de tweede helft kwam het elftal ‘als team terug in de wedstrijd’. Dat geeft volgens Van Marwijk vertrouwen voor de wedstrijden die in het verschiet liggen.

De trainer zal het woensdag in ieder geval moeten stellen zonder Luigi Bruins en Danny Buijs, die te veel last hebben van respectievelijk een hamstring- en een bilblessure. De inzetbaarheid van Michael Mols is twijfelachtig, nadat hij in de slotfase van het duel van afgelopen zondag een tik op zijn knie kreeg. Daar staat tegenover dat Kevin Hofland weer bij de wedstrijdselectie zal aansluiten, nadat hij de afgelopen wedstrijden miste wegens een voetblessure.

DE TEGENSTANDER

Het is moeilijk de vinger te leggen op waar het dit seizoen nu precies aan schort bij AZ. De ploeg die vorig seizoen tot de laatste speeldag op titelkoers lag, is dit seizoen al halverwege gestrand. Zo makkelijk als AZ voor de zomer voetbalde, zo stroef verloopt het huidige seizoen, hoewel trainer Louis van Gaal geregeld anders beweert.

Veel spelers hebben tot op heden nog niet hun beste vorm laten zien, de spitsen scoren niet zo vaak als aanvankelijk was gehoopt en na het vertrek van Shota Arveladze lijkt het elftal een echte leider te missen. Zo kon het gebeuren dat AZ eerder deze maand achtereenvolgens van Heerenveen, NAC Breda en Willem II verloor.

Zo bezien heeft het AZ van dit seizoen de nodige overeenkomsten met het Feyenoord van vorig seizoen. De Rotterdammers maakten toen een zwaar voetbaljaar door, waarin uiteindelijk net een plaats in het linkerrijtje werd veilig gesteld. Het Feyenoord van dit jaar heeft bovendien wel wat trekjes van het AZ van afgelopen seizoen. De ploeg voetbalt over het algemeen makkelijk, heeft een scorende spits in huis en kent een duidelijke hiërarchie. Alsof de rollen tussen de twee ploegen zijn omgedraaid.

Het opvallende is dat sinds AZ door het leven gaat als ‘topclub in wording’ en door sommigen tot de ‘top vier’ van Nederland wordt gerekend, nooit een competitiewedstrijd wist te winnen in De Kuip. De afgelopen drie seizoenen was Feyenoord telkens te sterk. Zelfs afgelopen seizoen hielden de Rotterdammers de drie punten in eigen huis.

Toen het AZ voor de wind ging, kon Feyenoord telkens weer de Alkmaarse storm weerstaan. Nu Feyenoord de weg omhoog heeft gevonden, zal minder goed draaiende AZ er alles aan doen om zelf spelbreker te zijn. Dat de rollen zijn omgedraaid tussen de twee ploegen, kunnen we woensdag daarom misschien maar het beste even vergeten…

Feyenoord – AZ

Woensdag 29 januari om 20:45 uur in De Kuip

Scheidsrechter:
Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Greene, Hofland, De Cler; Landzaat, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Hofs
AZ: Waterman; Koenders, Donk, Mendes da Silva, Pocognoli; De Zeeuw, Cziommer, Vormer, Medunjanin; Dembélé en Pellè

STATISTIEKEN
THUIS

18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/02/2004 Feyenoord - AZ 0-3
15/12/2002 Feyenoord - AZ 6-1

UIT
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/09/2003 AZ - Feyenoord 2-2
15/02/2003 AZ - Feyenoord 1-4