VEERKRACHTIG FEYENOORD LOOPT WEER AVERIJ OP: 2-2

Feyenoord heeft opnieuw punten laten liggen. In een spectaculaire wedstrijd slaagde de ploeg van Bert van Marwijk er niet in AZ te verslaan: 2-2. Feyenoord kwam tot twee keer toe terug van een achterstand. Graziano Pellè opende met een handsbal de score. Na rust hielp Giovanni van Bronckhorst de thuisploeg langszij. Via treffers van Mounir El Hamdaoui en André Bahia kwam de eindstand op het scorebord. Door het gelijkspel is de achterstand op koploper PSV opgelopen tot acht punten.
Feyenoord leek er de laatste wedstrijden een patent op te hebben genomen vals te starten, maar stapte daar tegen AZ vanaf. De ploeg van Bert van Marwijk begon enthousiast. Chun-Soo Lee gaf het juiste voorbeeld door een aantal keer de achterlijn te halen en twee keer te schieten. Veel gevaar leverde het niet op, maar de goede wil was duidelijk zichtbaar.

Er ontspon zich een gelijkwaardige eerste helft die aanvankelijk weinig boeide. De thuisploeg kwam niet verder dan een te hoog gemikt schot van Theo Lucius. Ook AZ, dat de verdedigende stellingen verliet, kon weinig creëren. Henk Timmer redde een kopbal van Ari stijlvol. De doelman kwam opnieuw in actie toen hij na 31 minuten slecht uittrapte. Demy de Zeeuw brak uit en testte Timmer. De keeper herstelde zijn fout en zag Mounir El Hamdaoui in de herkansing naast schieten.

Geen van beide ploegen maakte aanspraak op de voorsprong, maar AZ ging er wel mee aan de haal. Dat was onverdiend, te meer omdat scheidsrechter Blom het doelpunt niet had mogen toekennen. Pellè had er de hand voor nodig om zijn poging over de lijn te krijgen, wat onopgemerkt bleef bij de arbitrage: 0-1.

De protesterende Feyenoorders drongen voor rust nog aan voor de gelijkmaker. Die had kunnen vallen, maar de scheidsrechter liet zich weer in negatieve zin gelden. Michael Mols werd overduidelijk naar de grond getrokken door David Mendes da Silva, maar Blom wuifde het weg. Na die arbitrale dwaling zocht het gefrustreerde Feyenoord de kleedkamers op.

Die negatieve gevoelens werden snel geparkeerd. Met Nicky Hofs voor Lee in het elftal zette de thuisploeg direct druk. Het beoogde resultaat was er met de gelijkmaker. Boy Waterman trapte na 49 minuten slecht uit. Het stelde Roy Makaay in staat om Van Bronckhorst in stelling te brengen. Waterman was de eerste poging nog de baas, maar werd in de herkansing geklopt door Feyenoords aanvoerder: 1-1.

De wedstrijd kwam vanaf dat moment echt tot leven. Ari loste in korte tijd twee gevaarlijke schoten. Makaay schoot aan de andere kant sterk in. Waterman redde met de nodige moeite. Een voorzet van De Guzman vond zijn eindbestemming even erna boven op de lat.

Het was wachten op een goal. En naarmate de tweede helft vorderde, werd het steeds aannemelijker dat Feyenoord die zou gaan maken. Makaay had de trekker na 69 minuten kunnen overhalen toen Ryan Donk onder de bal door ging, maar Waterman redde de kanonskogel.

AZ meldde zich maar sporadisch voorin, maar deed wat de Rotterdammers verzuimden. De ploeg van Louis van Gaal nam de voorsprong. Timmer had een minuut ervoor een schot van El Hamdaoui nog met zijn voet gered, maar werd bij de volgende poging gepasseerd door de middenvelder. Het gekrulde schot was onhoudbaar: 1-2.

Die klap kwam hard aan, maar Feyenoord werd weer in het zadel geholpen. Een defensieve blunder stelde Bahia in staat in open doel binnen te werken. Het buitenkansje werd dankbaar verzilverd door de Braziliaan: 2-2.

Het Legioen schreeuwde Feyenoord bijna naar de overwinning, maar het was de thuisploeg niet gegund. In de slotfase schoot Andwelé Slory tegen de buitenkant van de paal en kopte De Guzman net over.

Feyenoord – AZ 2-2

40’ 0-1 Pellè
49’ 1-1 Van Bronckhorst
71’ 1-2 El Hamdaoui