Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK MOET IMPROVISEREN VOOR DUEL MET AJAX

De voorbereiding op het duel met Ajax verloopt verre van vlekkeloos. Bert van Marwijk moet waarschijnlijk al zijn improvisatievermogen aanwenden om een zo sterk mogelijk elftal op de been te brengen in de Arena. De selectie was al niet vrij van blessures, maar na de wedstrijd van woensdag is de ziekenboeg weer uitgedijd. Dat laat zich vooral in defensief opzicht voelen.
Feyenoord moet zondag naar alle waarschijnlijkheid zowel zijn links- als rechtsback missen. Tim de Cler en Theo Lucius spelen zeer waarschijnlijk niet mee, wat ertoe leidt dat Van Marwijk erg krap komt te zitten in zijn verdedigers. Ook omdat de wedstrijd voor Danny Buijs, die vrijdag voor het eerst op het veld stond, waarschijnlijk nog te vroeg komt. Van Marwijk ging op vrijdagmiddag met de medische staf in conclaaf om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is niet ondenkbeeldig dat Buijs toch als rechtsback start.

Als Buijs en Lucius beiden ontbreken, is Van Marwijk door zijn verdedigers heen. ‘In dat geval zal ik een middenvelder een linie naar achteren halen’, aldus Van Marwijk, die nog hoopt op goed nieuws van de zaterdagtraining. ‘Ik hoop Theo en Tim en ook Michael Mols gedrieën op het veld te hebben morgen, al weet ik nu al bijna zeker dat het niet zal gebeuren.’

De trainer kent dus de nodige kopzorgen in aanloop naar het duel met de aartsrivaal. Gezien de stand op de ranglijst kan Feyenoord dat al helemaal niet gebruiken, want een goed resultaat is gezien de grote voorsprong van PSV pure noodzaak. ‘Daarnaast staat er veel prestige op het spel. Alleen daarom al zijn we extra gemotiveerd, blessures veranderen daar natuurlijk niks aan’, aldus de trainer.

De tegenstander is een geduchte, gaf de trainer aan. Hij hoorde woensdagavond tot zijn verrassing dat PSV in de Arena had gewonnen. ‘Ik had echt verwacht dat Ajax er zou winnen. Ze hebben een zeer behoorlijke selectie met veel kwaliteit. Vooral voorin zijn ze sterk. We weten waar hun kracht ligt.’

DE TEGENSTANDER

Dat het transferbeleid van Ajax over de laatste weken vaak onderwerp van gesprek was in krantenkolommen en televisieprogramma’s, was niet heel verwonderlijk. Het was te begrijpen waarom diverse voetbalvolgers hun vraagtekens zetten bij de aankopen van de Amsterdammers. Ajax trok namelijk vier nieuwe spelers aan, van wie er twee in een eerder stadium mochten vertrekken uit de Arena (Kenneth Perez en Rasmus Lindgren), één na een kortstondige soap werd binnengehaald (Bruno Silva), terwijl van de vierde niet bekend is of hij nog op zijn oude niveau is (Samuel Kuffour).

Feit is dat Ajax deze winter wel móest handelen, om de selectie weer op het gewenste niveau te krijgen. Nadat begin dit seizoen Wesley Sneijder vertrok, werd er voor aanvang van de competitie geen waardige vervanger aangetrokken. Toen Jaap Stam plotsklaps besloot een punt achter zijn carrière te zetten en Hedwiges Maduro onlangs ook nog eens naar Valencia verkaste, werd de nood om te kopen alleen maar hoger.

Daarbij gaat het de Amsterdammers de laatste weken niet voor de wind. Edgar Davids kwam weliswaar eindelijk terug van een langdurige blessure, maar de routinier kon niet verhinderen dat Ajax in de afgelopen weken uitgeschakeld werd in de KNVB beker en in de competitie puntenverlies leed tegen NEC en Vitesse.

Nadat woensdag ook nog eens van PSV verloren werd, is de achterstand op de ranglijst ten opzichte van de koploper opgelopen tot acht punten. Ajax staat daarmee op gelijk hoogte als Feyenoord. Het maakt ook gelijk het belang van de wedstrijd van zondag duidelijk. Voor de Amsterdammers wordt het een kwestie van aan of –afhaken, zeker als PSV in dezelfde speelronde de drie punten mocht pakken tegen AZ. Ajax zal het in ieder geval moeten stellen zonder Davids, omdat hij afgelopen woensdag tegen een rode kaart aanliep.

Ajax – Feyenoord
Zondag 3 februari om 12:30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
Ajax: Stekelenburg; Silva, Kuffour, Heitinga, Emanuelson; Gabri, Perez, Lindgren; Rommedahl (Bakircioglu), Huntelaar en Suarez.
Feyenoord: Timmer; Lucius (Buijs), Greene, Hofland, De Cler (Lensky/Bahia); Landzaat, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Hofs.

STATISTIEKEN
THUIS
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord - Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/04/2004 Feyenoord - Ajax 1-1

UIT
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0
09/02/2003 Ajax - Feyenoord 1-1