KANSLOOS IN KLASSIEKER: 3-0

Feyenoord heeft de Klassieker verliezend afgesloten. In de Arena was Ajax met 3-0 te sterk. John Heitinga maakte de vroege openingstreffer. Op slag van rust zorgde Klaas Jan Huntelaar met een doeltreffende kopbal voor de vroegtijdige beslissing. Vlak voor het eindsignaal maakte Huntelaar er ook nog 3-0 van. Leroy Fer startte in de basis. Bij afwezigheid van Theo Lucius en Danny Buijs trad het talent aan als rechtsback.

De start van de wedstrijd beloofde al weinig goeds. Onnodig balverlies van Kevin Hofland stelde Huntelaar in staat Henk Timmer na twintig seconden voor het eerst te testen. De keeper redde die poging, maar moest voor rust twee keer de bal uit het net halen. De slordigheid aan Rotterdamse kant bleek geen incident. Daarnaast ontbrak het Feyenoord op cruciale momenten aan doortastendheid en voetbalvernuft, wat Ajax in staat stelde optimaal te profiteren.

De twee doelpunten maakten dat pijnlijk duidelijk. Na acht minuten kapte Heitinga twee Feyenoorders uit. De Ajacied had daarmee in één klap de gehele defensie uit elkaar getrokken en kon vrij door op Timmer. Het schot was onhoudbaar: 1-0.

Op slag van rust was er weer zo’n moment dat twee Feyenoorders het bos in werden gestuurd. Gabri passeerde met één beweging zowel Tim de Cler als Serginho Greene en weer was één actie voldoende om de verdediging totaal te ontregelen. De ongedekte Huntelaar kon de voorzet hard binnen koppen: 2-0.

Zo waren er meer momenten dat het de Ajacieden wel heel makkelijk werd gemaakt. Heitinga kopte na zeventien minuten in vrijstaande positie over. Na 33 minuten kon Huntelaar afgemeten voorgeven op Luis Suarez. De aanvaller hoefde de bal vlak voor de doellijn alleen maar binnen te tikken, maar faalde hopeloos en schoot huizenhoog over.

Feyenoord kwam in de slotfase van de eerste helft wat meer in het spel voor. Het leverde een schot van Denny Landzaat op (over) en enige dreiging. Maar net op het moment dat het geloof begon te groeien, was er Huntelaar die met de 2-0 een mentale mokerslag toediende.

Die dreunde lang na. Feyenoord toonde na rust zijn goede wil, maar was geen moment bij machte Ajax vast te zetten. De thuisploeg domineerde en kende lange fases met balbezit. Kenneth Perez had er 3-0 van kunnen maken, maar Timmer stond in de baan van het schot. De keeper moest daarna tot twee keer toezien hoe voor hem een vrijstaande Ajacied opdoemde. De voorzetten waren in beide gevallen te scherp, waardoor Feyenoord nog iets van hoop mocht blijven koesteren.

Dat mocht het ook toen Thomas Vermaelen een kwartier voor tijd een levensgrote kans niet verzilverde. Timmer stopte het schot met een uiterste krachtsinspanning. Vijf minuten voor tijd voorkwam hij met een sterke reflex ook dat Huntelaar scoorde. Timmer voorkwam daarmee erger in een wedstrijd waar de nederlaag inmiddels onafwendbaar was geworden.

De derde treffer –waar niks op was af te dingen- viel uiteindelijk toch nog. Huntelaar plukte vlak voor het laatste fluitsignaal de bal uit de lucht en verraste met zijn schot Timmer. De keeper moest toezien hoe het overwicht van Ajax zo ook in de score tot uitdrukking werd gebracht: 3-0.

Ajax – Feyenoord 3-0

8’ 1-0 Heitinga
45’ 2-0 Huntelaar
90’ 3-0 Huntelaar

Geel: Hofland, Slory, Landzaat, Lindgren, Luque
Scheidsrechter: Van Hulten