Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK: ‘TOT HIER EN NIET VERDER’

Een straftraining op hun vrije dag, veel lopen en bovendien diverse verbale uitbranders. Zie daar de –zichtbare- maatregelen die Bert van Marwijk nam na de teleurstellende wedstrijd tegen Ajax van vorige week. De hele week liet de trainer bovendien blijken dat hij een prestatie als afgelopen zondag niet nogmaals wil zien. ‘Ik heb het gevoel dat mijn maatregelen zijn overgekomen, maar we moeten afwachten. Zaterdag verwacht ik een antwoord van de spelers.’
Al te lang stilstaan bij de wedstrijd van vorige week wilde de trainer vrijdag niet. Wel herhaalde hij de woorden die hij na afloop van dat duel sprak, namelijk dat toen al in de eerste vijftien seconden een ontzettend slecht signaal werd afgegeven, door de bal vanaf de aftrap te verspelen. ‘Het is tot hier en niet verder’, zei Van Marwijk daarom. ‘De spelers zullen een andere mentaliteit aan moeten spreken. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen.’

Positief punt is dat de spelers die midweeks met het Nederlands elftal op pad waren –Giovanni van Bronckhorst, Tim de Cler en Denny Landzaat- met een goed gevoel terugkeerden in De Kuip. Oranje speelde in hetzelfde systeem als Feyenoord en liet volgens Van Marwijk zien wat de kracht van deze speelwijze is. ‘Ik vond het Nederlands elftal heel goed spelen. De spelers voerden hun taken heel goed uit. Maar de jongens die zijn teruggekomen van Oranje, maken dat ook wel duidelijk aan de andere spelers.’

Wat betreft de internationals is het nog maar de vraag of Landzaat zaterdag in actie kan komen. De middenvelder keerde terug bij Feyenoord met een lichte hamstringblessure en trainde vrijdag individueel. Naast de langer geblesseerden Tim Vincken, Theo Lucius en Ron Vlaar, zal ook Chun-Soo Lee zeker niet op het wedstrijdformulier verschijnen. De aanvaller heeft een enkelblessure, waardoor hij de hele week al niet kon trainen.

Verder heeft Van Marwijk nog een hele waslijst van spelers die twijfelgevallen zijn voor het duel met De Graafschap. Naast Landzaat staan daarop ook de namen van Jonathan de Guzman (voetblessure), Henk Timmer (voet), Georginio Wijnaldum (enkel), Michael Mols (knie) en Nicky Hofs (knie). Luigi Bruins en Danny Buijs zijn wel weer fit, maar beiden missen nog wedstrijdritme.

DE TEGENSTANDER

De 1-8 nederlaag die De Graafschap in de eerste wedstrijd van het seizoen leed tegen Ajax, beloofde niet veel goeds voor het verdere verloop van de competitie voor de ‘Superboeren’. De kersverse promovendus werd op alle fronten afgetroefd en de eerste criticasters begonnen zich al af te vragen wat de ploeg uit Doetinchem eigenlijk in de Eredivisie te zoeken had.

Achteraf bleek het slechts een incident te zijn, want al in de wedstrijd die volgde werd knap de eerste zege van het seizoen geboekt, uit tegen Groningen. In de reeks die volgde maakte De Graafschap zelfs steeds meer indruk, door onder meer te winnen van Vitesse en FC Utrecht en FC Twente op een gelijkspel te houden.

Het maakt dat De Graafschap zichzelf inmiddels vrij stabiel terugvindt op de twaalfde plaats in de competitie en daarmee bewijst de club dat het gewoon thuishoort in de Eredivisie. Niet alleen vanwege de resultaten, maar ook bijvoorbeeld gezien het spelersmateriaal, de grote achterban en de capaciteit van het stadion (11.000).

De vraag is in hoeverre De Graafschap de goede lijn die in de eerste competitiehelft is ingezet, kan doortrekken na de winterstop. Zo zag de ploeg op de valreep van de transferdeadline spits Berry Powel vertrekken naar Groningen. Voor hem in de plaats werd Diego Biseswar van Feyenoord gehuurd. Daarbij kwamen ook Jordy Buijs en Michael Jansen op huurbasis over uit De Kuip.

Het zal zaterdag sowieso interessant zijn om te kijken hoe de Feyenoord-huurlingen het zullen doen tegen de club waar zij onder contract staan. In de race om een plaats in de play-offs hoeven de Rotterdammers van hen echter geen medewerking te verwachten. Feyenoord zal het op eigen kracht moeten doen.

De Graafschap – Feyenoord
Zaterdag 8 februari om 20:00 uur in stadion De Vijverberg
Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:
De Graafschap: Van Fessem; Schuurman, Fung a Wing, Keller, Fränkel; Meijer, Hese, Robbemond, Vidarsson; Schöne en Tarvajärvi.
Feyenoord: Timmer (Mulder); Fer, Greene, Hofland, De Cler (Bahia); Landzaat (Sahin), De Guzman (Hofs), Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Bruins

STATISTIEKEN
THUIS
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/04/2001 Feyenoord - De Graafschap 1-2

UIT
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4
25/04/2002 De Graafschap - Feyenoord 1-0
01/10/2000 De Graafschap - Feyenoord 2-3
16/04/2000 De Graafschap - Feyenoord 0-1