Fanshop
Fanshop

SPORTIEVE REVANCHE OP DE VIJVERBERG: 1-3

Feyenoord heeft sportieve revanche genomen voor de afstraffing in de Klassieker. Op de Vijverberg werd De Graafschap met 1-3 verslagen. Roy Makaay maakte op slag van rust de achterstand ongedaan. Via twee treffers van Nicky Hofs werd de eindstand bepaald. Serginho Greene verliet na 35 minuten met een hoofdblessure het veld, Giovanni van Bronckhorst volgde hem na 65 minuten met een bovenbeenkwetsuur. Denny Landzaat werd getest in de warming up, maar had nog teveel last van zijn hamstring. Nuri Sahin verving hem.

De vraag vooraf was wat de strafmaatregelen van Van Marwijk in Doetinchem voor effect zouden sorteren. Het vergrootglas lag na een bewogen week dan ook op de inzet die Feyenoord in Doetinchem aan de dag zou leggen. Op dat vlak stelden de Rotterdammers niet teleur. Vanaf het eerste fluitsignaal werd er gestreden voor elke meter en werd de thuisploeg naar achteren gedrongen.

Teleurstelling was er desondanks wel. En dan met name over het uitblijven van de beloning. De Graafschap brak na achttien minuten één keer uit en sloeg meteen toe. Reinier Robbemond stuitte nog op de vuisten van Henk Timmer, maar in de herkansing schoot Lasse Schöne raak: 0-1.

Die tegenvaller ontnam Feyenoord niet haar strijdlust, maar deels wel haar geloof. De overtuiging verdween. Het hielp De Graafschap, dat onder de druk uitkwam, in het zadel. En aan een enkele kans, zoals onder andere in de 43ste minuut. Terwijl Luigi Bruins geblesseerd op de grond lag, brak Lasse Schöne uit. De aanvaller besloot vrij voor Timmer af te leggen, wat hij achteraf betreurde. Dat was op het moment dat André Bahia –vervanger van de duizelige Greene- de bal kon ruimen.Feyenoord stelde er in aanvallend opzicht wel iets tegenover. Leroy Fer gaf na drie minuten perfect af op Makaay, maar doelman Jim van Fessem was net op tijd om in te grijpen. Jonathan de Guzman schoot nog naast van afstand en Bruins verzuimde in scoringspositie de trekker over te halen.

Net op het moment dat de wet van Murphy van kracht leek, zat het in de slotminuut van de eerste helft eindelijk eens mee. Opnieuw was het Fer die afspeelde op Makaay. Dit keer kon de spits wel aannemen en de bal onder Van Fessem doorschieten: 1-1.Het had niet veel gescheeld of Makaay had er meteen na rust ook 1-2 van gemaakt. Met een droge knal dwong de spits Van Fessem tot een uiterste krachtsinspanning. Aan de andere kant was Niklas Tarvajärvi dichtbij een treffer. Zijn schot zeilde na 51 minuten voorlangs.

Feyenoord nam kort erna de voorsprong. Van Bronckhorst stuurde Makaay de diepte in. Vanuit een moeilijke hoek schoot de spits in. Van Fessem lag in de baan van het schot, maar was kansloos toen Hofs in de herkansing de bal erin gleed: 1-2.Bij de Feyenoorders viel zichtbaar een last van de schouders. Dat bleek uit de intense wijze waarop de twee treffers werden gevierd, maar ook aan het vertoonde spel zo vlak na de 1-2. Bij een vloeiende aanval vonden de Rotterdammers elkaar erg makkelijk. Via Fer, Makaay en van Bronckhorst kwam de bal voor de voeten van Hofs. De middenvelder hoefde enkel nog binnen te tikken: 1-3.Hij had een hattrick kunnen maken, maar schoot de bal twintig minuten voor tijd gehaast over. Van Bronckhorst maakte dat niet meer mee, de aanvoerder verliet even daarvoor strompelend het veld. Aan de uitslag zou het niets meer veranderen.

De Graafschap – Feyenoord 1-3
Scoreverloop:
18’ 1-0 Schöne
45’ 1-1 Makaay
56’ 1-2 Hofs
63’ 1-3 Hofs

Geel: Slory, Bot, Schuurman, Hese
Scheidsrechter: Kuipers

De Graafschap: Van Fessem; Schuurman, Fung a Wing, Keller (81’ Karlsons), Fränkel; Meijer (65’ Bot), Hese, Robbemond (75’ Biseswar), Vidarsson; Schöne en Tarvajärvi.
Feyenoord: Timmer; Fer, Greene (35’ Bahia), Hofland, De Cler (84’ Buijs); Sahin, De Guzman, Van Bronckhorst (67’ Slory); Hofs, Makaay en Bruins.