Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK BELICHT VOOR- EN NADELEN VAN KUNSTGRAS

Eén week per seizoen wijkt de voorbereiding af van de standaard. Dat is als Feyenoord op bezoek gaat in Almelo, waar het zaterdagavond op het kunstgras van Heracles moet aantreden. En dat levert behalve aangepaste trainingen altijd weer gespreksstof op over de voor- en nadelen van kunstgras. Zo ook deze week. Bert van Marwijk licht in aanloop naar de confrontatie toe hoe hij zijn ploeg zo maximaal mogelijk prepareert.

Feyenoord trainde deze week één keer op kunstgras. Dat was op donderdag. Op vrijdag verbleef zijn selectie even op het trainingsveld naast het stadion, daarna werd het biljartlaken in De Kuip gekozen voor de laatste balcontacten in aanloop naar het treffen in het Polman Stadion. De reden dat de selectie drie keer in twee dagen tijd met een andere ondergrond werd geconfronteerd? Het antwoord laat zich raden: het kunstgras in Almelo.

Bert van Marwijk: ‘We hebben bewust maar één keer op kunstgras getraind, en niet twee of drie keer. Als je niet gewend bent aan kunstgras loop je altijd het gevaar om tegen lichamelijke klachten aan te lopen. Ik hou er altijd mijn hart bij vast. Maar we moesten natuurlijk wel het gevoel hebben op kunstgras, daarom hebben we er één keer op getraind. Om maximaal te kunnen herstellen hebben we ’t daarbij gelaten en later nog even op de perfecte mat in het stadion getraind.’

Gezien de individuele kwaliteiten lijkt spelen op kunstgras voor de huidige selectie een pre, maar enige nuance is wel op zijn plaats. Van Marwijk: ‘Als ik kijk naar de spelers, moeten we er aardig op uit de voeten kunnen. Maar als je er elke week op speelt, is het natuurlijk wel makkelijker. Dat voordeel heeft Heracles. Behalve techniek gaat het ook om gewenning, bij het inpassen bijvoorbeeld. Ik begreep dat er voor de wedstrijd wordt gesproeid. Normaal speel je de bal mee in de loop, nu zal dat meer in de voeten moeten. Dat zijn zaken die anders zijn.’

Feyenoord hoopt in Almelo de derde zege in successie te boeken. En weer een stapje te zetten naar sportief herstel, na de dramatische start van het jaar. ‘Tegen Vitesse was het niet best, maar we sleepten de wedstrijd er wel doorheen. We overleefden het en dat kan positief doorwerken’, aldus de trainer, die op vrijdag zijn tevredenheid uitsprak over Leroy Fer. Het talent vindt zichzelf tot zijn eigen verbazing de laatste weken terug in de basisopstelling, waar hij zich prima kwijt van zijn taak. Van Marwijk: ‘Verdedigend zie je nog wel wat fouten, maar dat is niet meer dan logisch. Hij is middenvelder, maar staat op het hoogste niveau te verdedigen. Hij compenseert veel in balbezit, dat zag je ook met twee beslissende passes tegen De Graafschap. Hij is onbevangen, slim en sterk in de duels en minder traag dan hij misschien oogt. Tegen Vitesse was hij zelfs één van de betere.’

Van Marwijk kan in Almelo niet beschikken over Tim de Cler, die behalve geschorst ook geblesseerd is. Dat laatste geldt ook voor Theo Lucius, Tim Vincken, Ron Vlaar en Chun-Soo Lee. De Zuid-Koreaan heeft een voetblessure en zit een week in het gips. Daarna hoopt de medische staf te achterhalen wat de ernst van de kwetsuur is.

DE TEGENSTANDER

Het lijkt geen toeval dat Heracles precies één plaats boven de streep van de nacompetitie staat. Om precies te zijn heeft de ploeg een punt meer dan Excelsior en daarmee voldoen de Almeloërs vooralsnog precies aan de doelstelling voor dit seizoen. Die is overigens precies hetzelfde als de afgelopen seizoenen: behoud voor de Eredivisie.

Heracles doet het hele seizoen daarvoor al precies datgene wat nodig is: winnen van de directe concurrenten. De ploeg lijkt zich als geen ander te beseffen dat de punten niet tegen Ajax, PSV, FC Twente of FC Groningen gehaald hoeven te worden, want dergelijke duels worden keer op keer verloren. Als de tegenstander echter VVV-Venlo, Excelsior of Willem II heet, lijkt het alsof er plots een ander Heracles staat, want in dergelijke degradatiewedstrijden werd het merendeel van de 23 behaalde punten binnen gesleept.

Toch, dat Heracles nog lang niet veilig is, blijkt wel uit het feit dat het verschil met hekkensluiter Willem II slechts drie punten bedraagt. Tel daarbij op het feit dat Heracles in het resterende competitieprogramma alleen nog datzelfde Willem II treft als het gaat om degradatiekandidaten en het is duidelijk dat Heracles ook zachtjes aan tegen de grotere clubs punten zal moeten pakken.

Dat het lijkt of de ploeg uit Almelo dat zelf ook begint te beseffen, bleek vorige week wel toen Heerenveen op bezoek kwam. De Friezen, die als een van de belangrijkste uitdagers van PSV gelden, werden knap op een gelijkspel gehouden.

In de wetenschap dat Heracles naast Feyenoord ook onder meer nog tegen Ajax, PSV, FC Groningen en NAC Breda moet spelen, zal de ploeg zeker nog een paar stuntjes nodig hebben, om tenminste de nacompetitie te ontlopen. Voor Feyenoord is het te hopen dat Heracles dat echter tenminste nog een weekje uitstelt.

Heracles Almelo-Feyenoord
Zaterdag 23 februari om 20:00 in het Polman Stadion
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
Heracles: Pieckenhagen; Boakye, Klavan, Looms, Breukers; Quansah, Gonzalo, Maas, Michalke; Everton en Lakic
Feyenoord: Timmer; Fer, Greene, Hofland, Bahia (Lensky); Landzaat, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins

LAATSTE COMPETITIE-ONTMOETINGEN
UIT
15/04/2007 Heracles Almelo - Feyenoord 4-1
29/01/2006 Heracles Almelo - Feyenoord 0-4
THUIS
02/12/2007 Feyenoord Heracles Almelo 6-0
27/08/2006 Feyenoord Heracles Almelo 0-0
27/11/2005 Feyenoord Heracles Almelo 7-1