Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

‘WE MOETEN VOOR BEKERWINST GAAN’

De tegenstander is een eerstedivisionist, maar de voorbereiding is er één die zo toegepast kan worden bij een Europees duel. Een delegatie van Feyenoord bekeek in totaal drie wedstrijden van FC Zwolle. Bert van Marwijk ging zelf ook een keer kijken bij de tegenstander in de kwartfinale van de beker. Dat er van enige onderschatting geen sprake is, blijkt ook wel bij het samenstellen van de wedstrijdselectie. Waar Van Marwijk een aantal spelers liever rust zou gunnen om te herstellen, ziet hij daar gezien de belangen vanaf. ‘We moeten alles op alles zetten.’
Feyenoord heeft dit seizoen nog twee doelstellingen. Een klassering in de top vijf staat hoog op het prioriteitenlijstje, om zo verzekerd te zijn van deelname aan de Champions League play-offs. Een andere doelstelling is het winnen van de beker. Op dat vlak kunnen de Rotterdammers deze week weer een stap zetten door FC Zwolle te verslaan. ‘We zitten nog in het toernooi, kunnen de beker dus winnen en moeten daar dan ook voor gaan’, aldus Van Marwijk.

Dat zal hopelijk gebeuren met Tim de Cler, Theo Lucius en Jonathan de Guzman in de wedstrijdselectie. ‘Ik zou ze liever nog een week aan de kant houden, maar de belangen van deze week zijn te groot.’ Dat het de trainer menens is, bewijst met name de situatie van Lucius. De rechtsback heeft drie weken aan de kant gestaan en zal mogelijk na één training alweer in de selectie worden opgenomen.

Andwelé Slory komt niet in de wedstrijdselectie voor. De snelle rechtsbuiten kampt al een tijdje met hamstringklachten. Om de kwetsuur nu eens echt goed te laten genezen, is er in samenspraak met de medische staf besloten de aanvaller rust te gunnen. ‘Hij wil heel graag, maar het moet nu goed genezen’, aldus de trainer.

Feyenoord is uiteraard favoriet in de kwartfinale van de beker, maar vanzelfsprekend is een zege niet. De 7-0 overwinning die de eerstedivisionist afgelopen weekend op MVV boekte, zegt wel iets over de vorm waarin de Zwollenaren verkeren. ‘Het is een fysiek sterke ploeg die goed georganiseerd voor de dag komt. Ik heb ze zelf zien spelen en ze maakten een goede indruk op me. Het is voor ons zaak niet te verslappen. Dat we ons met het winnen van de beker direct plaatsen voor Europees voetbal moet al genoeg motivatie zijn om tot het uiterste te gaan.’

DE TEGENSTANDER

Dat FC Zwolle een plaats in de kwartfinale van de KNVB beker heeft bereikt zou enerzijds het gevolg kunnen zijn van een gunstige loting of een gelukkige wedstrijd, maar evengoed iets kunnen zeggen over de manier waarop de eerste divisionist dit seizoen voetbalt.

In het geval van Zwolle is voor beide scenario’s iets te zeggen. De weg die de ploeg moest bewandelen om de kwartfinale te bereiken was tenslotte zonder al te grote hindernissen. Weliswaar had Zwolle het niet makkelijk tegen de amateurs van ONS Sneek, dat pas na strafschoppen opzij werd gezet en ook de derde ronde tegen Go Ahead Eagles werd beslist door één enkel doelpunt. Nadat in de achtste finale vervolgens een zeer matig draaiend NEC de tegenstander was, werd uiteindelijk de kwartfinale bereikt zonder dat tegenstanders van al te grote naam werden aangedaan.

Aan de andere kant is het zo dat FC Zwolle niet alleen in de beker, maar ook in de competitie boven verwachting presteert en dus simpelweg aan een prima seizoen bezig is. Zo bezien is de plek in de kwartfinale geen toevalstreffer. De ploeg van trainer Jan Everse volgt na 29 wedstrijden nog altijd in het spoor van koploper RKC en heeft zelfs nog zicht op het kampioenschap van de eerste divisie. Maar ook een eventuele promotie via de nacompetitie zou in Zwolle verwelkomt worden als een hoofdprijs.

Dat daar al aan gedacht mag worden in Zwolle mag een klein wondertje genoemd worden. De ploeg heeft de tiende begroting in de eerste divisie en is wat leeftijd betreft zelfs de jongste in het betaald voetbal. In Zwolle wordt echter al het hele seizoen bewezen dat het geen belemmering hoeft te zijn voor verzorgd, aanvallend voetbal mét resultaat.

Feyenoord – FC Zwolle
Donderdag 28 februari om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Fer, Greene, Hofland, De Cler; Landzaat, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins.
FC Zwolle: Boer; Van der Wal, Moisander, Reijnen, Van der Haar; Zuidam, Jongsma, Garritsen; Van Polen, Tozé en Kleizen.