MOEIZAAM NAAR HALVE FINALE BEKERTOERNOOI

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. De ploeg van Bert van Marwijk ontdeed zich met moeite van eerstedivisionist FC Zwolle: 2-1. Invaller Michael Mols zorgde in de slotfase voor de beslissing met een rake kopbal. Roy Makaay had voor de vroege openingstreffer gezorgd, waarna de bezoekers op slag van rust via Tozé langszij kwamen.
Dat er van onderschatting geen sprake was, bleek wel uit de manier waarop Feyenoord startte. Wilskracht werd in de beginfase gekoppeld aan daadkracht, wat in enkele kansen uitmondde. Makaay was de eerste die doelman Diederik Boer op de proef stelde. De keeper redde adequaat en was ook bij de les toen Luigi Bruins in de herkansing inschoot.

De openingstreffer hing vanaf het eerste moment in de lucht en viel ook vroeg. Van Bronckhorst vocht zich met succes letterlijk een weg richting het doel. De aanvoerder toonde zich niet zelfzuchtig en legde af op Makaay. Voor de spits was het een koud kunstje de 1-0 binnen te schieten.

Het offensief bekoelde vanaf dat moment. Feyenoord drong nog wel aan, maar niet meer met de felheid van de eerste minuten. Hofland kopte na negen minuten naast. Nicky Hofs was ook gevaarlijk met een te hoog gemikt schot en Jonathan de Guzman schoot na een prima aanval naast.

Terwijl de eerste helft zijn eind naderde, kroop de eerstedivisionist langzaam maar zeker uit haar schulp. Bram van Polen was na 39 minuten verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit. Het tweede resulteerde meteen in de gelijkmaker. Tozé stond aan het einde van een goed opgezette aanval en tikte binnen in de verre hoek: 1-1.

De bezoekers putten vertrouwen uit de gelijkmaker. Na rust was Zwolle –anders dan in de eerste helft- voetballend gelijkwaardig. De ploeg van Jan Everse kreeg ook de eerste kans, toen Anton Jongsma zomaar ineens vrij voor Timmer kwam. De doelman redde het schot, waarna Kevin Hofland ten koste van een hoekschop uitverdedigde. Verdere schade bleef Feyenoord bespaard, maar het gemor vanaf de tribunes begon wel aan te zwellen.

Mols -amper een minuut in het veld- leek daar meteen een einde aan te maken. Via de hand van doelman Boer schoot de spits hard binnen, maar hij deed dat in buitenspelpositie. Makaay werd niet afgefloten toen hij na 71 minuten de diepte indook, maar dit keer was het de scherpte waar het aan ontbrak. De spits schoot ruim voorlangs.

Feyenoord was zichzelf niet, maar dankzij de sterk invallende Mols liep het geen averij op. De Guzman brak acht minuten voor tijd uit op rechts en gaf afgemeten voor op de pinchhitter. Mols kopte overtuigend binnen in de korte hoek en zorgde zo voor de bevrijdende en –naar zou even later blijken- beslissende treffer: 2-1.

Feyenoord – FC Zwolle 2-1