Fanshop
Fanshop

FEYENOORD WIL SPANNING VAN ZICH AF SPELEN

Met gevoel voor beeldspraak stelde Bert van Marwijk donderdag na afloop van de bekerwedstrijd tegen FC Zwolle (2-1) dat zijn ploeg ‘onder stroom’ stond. Hoewel de openingsfase van een aardig niveau was geweest, sloop met name na de 1-1 de spanning in het elftal. Daardoor durfden diverse spelers, ‘zelfs die met internationale ervaring’, niet meer het initiatief te nemen en werd het spel van Feyenoord er niet beter op.
Zondag is er voor Feyenoord een nieuwe mogelijkheid om de spanning van zich af te spelen. Daarvoor zal de ploeg met name hopen op een paar vroege doelpunten. Tegen Zwolle verzuimde Feyenoord om door te drukken in de openingsfase, maar ook tegen NEC zullen alleen doelpunten de spanning in de ploeg kunnen verlagen.

Als positieve uitzondering noemde Van Marwijk donderdag het optreden van Giovanni van Bronckhorst. De aanvoerder ging voorop in de strijd en leek geen last te hebben van een gebrek aan vertrouwen. Juist daarom is het voor de trainer jammer dat het niet zeker is dat Van Bronckhorst zondag weer in actie kan komen. De middenvelder kreeg tegen Zwolle een tik op zijn knie en miste daardoor de groepstraining van vrijdag.

Hoewel Van Marwijk de laatste weken nauwelijks vertrouwen kan putten uit het spel van zijn ploeg, kan hij dat wel uit de resultaten. Feyenoord won drie van de laatste vier wedstrijden en speelde er één gelijk. Het voetbal was niet altijd even goed, maar het leverde wel resultaat op. ‘Misschien dat we daardoor het vertrouwen weer een beetje terug krijgen’, zei Van Marwijk donderdag.

De trainer kan zondag in ieder geval niet beschikken over de langdurig geblesseerden Ron Vlaar en Tim Vincken, terwijl ook Andwelé Slory (hamstringblessure) en Chun-Soo Lee (voet) de eerstvolgende competitiewedstrijd noodgedwongen moeten laten schieten. Kevin Hofland is zondag geschorst, nadat hij tegen Heracles zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg.

DE TEGENSTANDER

Fervente gokkers zullen het dit seizoen wel laten om al te hoge bedragen in te zetten op de resultaten van NEC. De prestaties van de ploeg zijn het hele seizoen al even wisselvallig als het weer in Nederland. Elke wedstrijd is het voor de Nijmeegse supporters weer de vraag of het zal vriezen of dooien.

De ene week kunnen ze hun geluk niet op, als in het elftal van NEC alles lijkt te lukken en AZ overtuigend met 5-2 wordt opgerold. De week erop ziet de Goffert met lede ogen toe hoe degradatiekandidaat Excelsior met een sluwe 0-1 zege gaat strijken en NEC weer even met de neus op de feiten wordt gedrukt.

Het is wel eens om moedeloos van te worden, zo ondervond ook trainer Mario Been al meerdere malen dit seizoen. Meer dan eens vroeg hij zijn ploeg daarom na een (verloren) wedstrijd of ze nog wel met hem verder wilden. Telkens weer hoorde de trainer een bevestigend antwoord.

Daarbij zal het voor Been zelf ook meespelen dat er in principe genoeg potentie in de groep zit. NEC staat momenteel weliswaar dicht bij de nacompetitiestreep, maar elke wedstrijd is voor Been weer een nieuwe mogelijkheid om te bewijzen dat zijn ploeg daar eigenlijk niet thuis hoort. Met de selectie van NEC moet tenminste een plek in de middenmoot te bewerkstelligen zijn, daar is iedereen in Nijmegen van overtuigd.

Het grote probleem van de Nijmegenaren is dat veel te weinig wedstrijden eruit komt wat erin zit. Deels heeft dat te maken met een gebrek aan scorend vermogen. Alleen Jhonny van Beukering is dit seizoen aardig op schot, maar ook bij hem staat de teller nog onder de tien. Terwijl doelpunten toch het belangrijkste medicijn vormen tegen wisselvallige resultaten…

Feyenoord – NEC
Zondag 2 maart om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Fer, Greene, Bahia, De Cler; Landzaat, Hofs, Van Bronckhorst (Sahin); De Guzman, Makaay en Bruins
NEC: Babos; Nalbantoglu, Olsson, Wisgerhof, El Akchaoui; Sibum, Holman, Vadocz; Lens, Van Beukering en Bobson

STATISTIEKEN
THUIS
22/04/2007 Feyenoord - NEC 1-1
11/09/2005 Feyenoord - NEC 3-0
05/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/08/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/08/2002 Feyenoord - NEC 2-0

UIT
23/12/2007 NEC - Feyenoord 0-2
26/11/2006 NEC - Feyenoord 4-1
08/02/2006 NEC - Feyenoord 1-2
08/05/2005 NEC - Feyenoord 2-0
28/01/2004 NEC - Feyenoord 1-2