DECEPTIE IN DE KUIP: 1-3

Feyenoord heeft zondag duur puntenverlies geleden tegen NEC. De ploeg van trainer Mario Been was in De Kuip met 1-3 te sterk voor de Rotterdammers. NEC kwam na een kwartier spelen op voorsprong via Brett Holman, maar Giovanni van Bronckhorst trok nog voor rust de stand gelijk. Jonas Olsson en Jeremain Lens zorgden in de laatste tien minuten voor de beslissende treffers.

Voor het eerst in weken tijd liet Feyenoord vanaf de aftrap blijken vol voor de overwinning te gaan. Dankzij fel spel van de thuisploeg kwam NEC er in de openingsfase nauwelijks aan te pas. De Rotterdammers verzuimden echter om het veldoverwicht om te zetten in doelpunten, hoewel het daar zeker kansen voor kreeg.

Al in de eerste minuut was Luigi Bruins dichtbij met een schot van een meter of tien, terwijl hij na een kwartier spelen aan de basis stond van een opgelegde mogelijkheid voor Jonathan de Guzman. De voorzet vanaf rechts was op maat, maar De Guzman kopte van dichtbij op doelman Babos. Een paar minuten eerder had een scrimmage voor het doel waarin meerdere schoten werden gelost ook geen succes opgeleverd.

Daarom was het extra zuur dat NEC bij de eerste echte uitbraak direct op voorsprong kwam. Jeremain Lens kon vanaf de rechterflank ongehinderd opstomen tot in het strafschopgebied. Doordat Jhonny van Beukering slim over zijn voorzet heenstapte, had Brett Holman vervolgens de bal vrij voor het inschieten: 0-1

Tot aan de rust kwam Feyenoord niet veel verder dan diverse afstandschoten. Het combinatiespel van de ploeg van Bert van Marwijk was verzorgd, maar op de beslissende momenten kwam het elftal net te kort. Kenmerkend was een diepe bal die op Tim de Cler werd gespeeld. De verdediger kon in het strafschopgebied al vallend nog net met zijn voet aan de bal, maar zijn inzet was te zacht om Babos te passeren.

Dat de gelijkmaker uiteindelijk viel uit een dode spelsituatie was daarom niet verwonderlijk. Nadat De Guzman op 25 meter van het doel neerging, besloot hij zelf achter de bal plaats te nemen voor de vrije trap. Deze kon ternauwernood gered worden door Babos, maar de hoekschop die volgde had meer succes.

Denny Landzaat tekende in eerste instantie voor de afvallende bal, maar zag zijn schot geblokt worden. Hierop was het de sterk spelende Giovanni van Bronckhorst die genadeloos uithaalde: 1-1.

De gelijke stand waarmee de ploegen de rust in gingen, was een aardige afspiegeling van de verhoudingen. Feyenoord had het meeste balbezit en zorgde op die manier nu en dan voor gevaar, maar NEC bleef met de snelheid van Lens en Bobson gevaarlijk op de counter.

Na rust veranderde er weinig aan dit spelbeeld, met als grootste verandering dat aan de kant van NEC spits Van Beukering plaats maakte voor middenvelder Lorenzo Davids. Hierdoor werd Feyenoord het voetballen nog iets moeilijker gemaakt.

Dit bleek ook uit het aantal kansen dat de thuisploeg voor zichzelf creëerde. Uitgespeelde mogelijkheden waren er nauwelijks: NEC-doelman Babos had het vooral druk met het verwerken van corners en vrije trappen.

André Bahia zorgde daarbij voor het meeste gevaar. Nadat hij na een uur spelen uit een corner naast kopte, was hij een paar minuten later nog dichter bij een treffer. Een mislukt schot van De Guzman eindigde op een meter voor het doel op het hoofd van de Braziliaan, maar de verdediger kopte over.

Aan de andere kant bleef met name Lens een plaag voor de verdediging. Een kwartier voor tijd werd de sneller aanvaller in de diepte aangespeeld. Vanuit moeilijke positie kwam hij vervolgens nog wel tot een schot, maar het bleek geen probleem voor Timmer.

Vijf minuten later kwam NEC toch op voorsprong. Een vrije trap halverwege de helft van Feyenoord werd knap in het strafschopgebied terug gelegd door Peter Wisgerhof. Jonas Olsson was vervolgens het meest attent en kopte de bal langs Timmer: 1-2.

De definitieve beslissing viel in de blessuretijd, toen uitblinker Lens alleen op het doel van Timmer afging. De vlag voor buitenspel bleef naar beneden, waarna Timmer met een simpele schijnbeweging in de luren werd gelegd: 1-3.

Feyenoord – NEC 1-3

17’ 0-1 Holman
39’ 1-1 Van Bronckhorst
79’ 1-2 Holman