Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VAN MARWIJK IETS RUIMER IN ZIJN KEUZES

Dat de wedstrijd tegen AZ afgelopen zondag in verband met politieacties niet doorging, had zowel voor- als nadelen voor Feyenoord. Enerzijds konden spelers als Serginho Greene en Tim de Cler weer aansluiten bij de groep doordat ze een paar dagen extra rust kregen, maar anderzijds betekent het dat Feyenoord drie wedstrijden in zeven dagen tijd moet spelen. Na AZ wachten namelijk in korte tijd ook nog achtereenvolgens VVV en NAC.
Afgaande op de woorden die trainer Bert van Marwijk vorige week sprak lijkt het voordeel van het uitstellen van de wedstrijd de overhand te krijgen. Afgelopen vrijdag stelde hij dat een aantal spelers bleef sukkelen met blessures, 'ook sommige van wie ik had verwacht dat ze al hersteld zouden zijn.' Om daaraan toe te voegen: 'Maar dat gegeven loopt als een rode draad door de afgelopen maanden.'

Volgens de trainer is het grote aantal blessures één van de redenen waarom de echte vorm maar niet in de ploeg wil komen. Van Marwijk ontkomt er bijvoorbeeld de afgelopen weken niet aan om spelers op te stellen die eigenlijk nog niet honderd procent fit zijn. En alsof het een vicieuze cirkel betreft, wordt juist daardoor de druk op de spelers weer groter. 'We kunnen moeilijk terugvallen op anderen. We wisten dat we een smalle selectie hadden, logisch dat we daarvoor de tol een keer betalen.'

De vraag is hoe deze pijntjes en blessures te verklaren zijn. Volgens Van Marwijk is die vraag moeilijk te beantwoorden: 'De spelers doen allemaal hun stinkende best. Het is heel moeilijk te achterhalen waarom iemand geblesseerd raakt. Wel denk ik dat je een pijntje eerder voelt als het wat minder gaat. Maar dat geldt niet alleen in het voetbal, maar bij alle sporten.'

Liefst zes spelers zullen zondag tegen AZ sowieso niet in actie komen, te weten Chun-Soo Lee (voetblessure), Andwelé Slory (hamstring), Nicky Hofs (knie), Ron Vlaar (knie), Tim Vincken (hamstring) en Jacob Lensky (internationale verplichtingen).

Met de nederlaag tegen NEC in het achterhoofd, maakt het de opdracht voor zondag er niet makkelijker op. En dat terwijl Van Marwijk AZ hoog aanslaat. 'Ze hebben een prima ploeg, ook al hebben ze een mindere reeks achter de rug. Ik vind dat ze vorige week hadden moeten winnen van Roda JC. Bovendien heeft Louis van Gaal in zijn spelersgroep meer mogelijkheden dan wij.'

DE TEGENSTANDER

AZ staat voor een mijlpaal. Zondag kan het namelijk de tiende wedstrijd op rij worden waarin de Alkmaarders niet tot winst komen. Voor de laatste zege van de ploeg van Louis van Gaal moeten we zelfs terug naar 16 januari, toen De Graafschap ternauwernood met 1-2 werd verslagen. Sindsdien speelde AZ drie keer gelijk, waaronder tegen Feyenoord, en werd er zes keer verloren. Hier zaten ook verliespartijen tegen bijvoorbeeld Willem II en NEC tussen.

De simpele conclusie lijkt dat AZ de weg een beetje kwijt is. De ploeg die vorig jaar tot de laatste speeldag op koers lag voor het kampioenschap, staat nu maar zeven punten boven de nacompetitiestreep. Zeker met de afgelopen reeks wedstrijden in het hoofd is het daarom logisch dat trainer en spelers eerder omlaag dan omhoog kijken op de ranglijst.

De optimistisch ingestelde AZ-supporter zal evenwel wijzen op de afgelopen duels met FC Twente en Roda JC. Beide tegenstanders willen zelfs de top drie nog wel eens in problemen brengen en dus waren achtereenvolgens de 0-0 en de 1-1 niet eens verkeerd. Volgens Van Gaal was er zelfs in beide wedstrijden maar één ploeg die verdiende te winnen en dat was AZ.

Toch is het de vroeg om te zeggen dat de Alkmaarders het lek boven hebben. De vraag is wat er moet gebeuren om AZ weer op de rails te krijgen. Dat de aanpak van Van Gaal is uitgewerkt lijkt nauwelijks voor te stellen. Een trainer die zijn ploeg vorig seizoen nog bijna naar de titel leidde, is een jaar later niet opeens een trainer die er niets meer van kan. Dat er voldoende kwaliteit in de selectie van AZ rondloopt is eveneens een feit. Desondanks blijkt na het vertrek van Danny Koevermans en Shota Arveladze scoren elke week weer een moeilijk opgave is.

Het gevolg is dat AZ keer op keer punten laat liggen en op die manier een ploeg zonder zelfvertrouwen wordt. Belangrijkste medicijn lijkt daarom simpelweg een winstpartij. Zeker tegen een tegenstander als Feyenoord zou dat een omslagpunt kunnen zijn in de huidige reeks van AZ. Het zou de opkikker kunnen zijn waar AZ zo naar snakt. Weliswaar is het seizoen hoe dan ook zo goed als verloren voor de Alkmaarders, maar een zege zou er in ieder geval voor zorgen dat de ploeg, ook met het oog op volgend seizoen, weer omhoog kan kijken.

AZ - Feyenoord
Woensdag 12 maart om 20:00 uur in het DSB Stadion
Scheidsrechter:
Wouters

Vermoedelijke opstellingen:
AZ: Romero; Jaliens, Mendes da Silva, Moreno, Opdam; Augustien, De Zeeuw, Vormer, Pocognoli; Dembélé en Pellè.
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler (Fer); Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin; De Guzman, Makaay en Bruins.

STATISTIEKEN
THUIS

30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/02/2004 Feyenoord - AZ 0-3

UIT
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/09/2003 AZ - Feyenoord 2-2
15/02/2003 AZ - Feyenoord 1-4