FEYENOORD PAKT DURE PUNTEN IN ALKMAAR: 0-1

Feyenoord heeft woensdagavond haar duizendste Eredivisie-overwinning in de historie geboekt. Op bezoek bij AZ hadden de Rotterdammers genoeg aan een doelpunt van Jonathan de Guzman na twintig minuten spelen. AZ drong met name de tweede helft aan op het doel van Henk Timmer, maar sterk defensief ingrijpen voorkwam keer op keer de gelijkmaker. Roy Makaay moest zich in de rust laten vervangen met een enkelblessure. Tim de Cler kreeg in de slotfase de gele kaart en is daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen VVV van komende zaterdag.

Het zelfvertrouwen waar het Feyenoord de afgelopen weken nog wel eens aan ontbrak, leek nu vanaf de aftrap terug in de ploeg van Bert van Marwijk. Dat werd misschien nog wel het best gesymboliseerd door Jonathan de Guzman. De aanvaller hoorde dinsdag dat hij in de voorselectie zat van het Nederlands elftal en het was alsof dat gegeven voor het nodige zelfvertrouwen zorgde bij de middenvelder.

Dat hij na een snelle combinatie op het middenveld ook voor de openingstreffer tekende, was daarom niet verwonderlijk. Na een snel driehoekje met Tim de Cler en Luigi Bruins werd De Guzman diep gestuurd op de linkerflank. Daar stoomde de aanvaller richting het doel van AZ, om uiteindelijk vanaf dichtbij keeper Romero te passeren in de lange hoek: 0-1.

Twee minuten later kreeg Feyenoord direct de mogelijkheid om de score te verdubbelen, toen De Guzman neer ging op twintig meter van het vijandelijke doel. Roy Makaay nam plaats achter de bal en schoot deze hard en laag in. Zijn inzet schoof onder de muur door, maar eindigde in de handen van de AZ-doelman. Het bleek zijn laatste wapenfeit, want de aanvaller moest zich in de rust laten vervangen met een blessure die zich deed aanzien als een gescheurde enkelband.

AZ kon met name de eerste helft niet echt gevaarlijk worden. Vlak na het eerste fluitsignaal kwam de thuisploeg via een schot van Sebastien Pocognoli en de rebound van Moussa Dembelé wel dichtbij, maar het bleek direct het belangrijkste wapenfeit van de Alkmaarders. Vijf minuten voor rust moest Henk Timmer nog wel eenmaal handelend optreden, toen hij een knappe vrije trap van Pocognoli uit de kruising plukte.

Na rust kwam de thuisploeg sterker uit de startblokken dan in de eerste helft. AZ leek niet alleen een tandje bij te schakelen, maar had bovendien ditmaal de strakke wind in het stadion mee. Zo zag Agustien een voorzet onbedoeld bijna in het doel van Timmer waaien en zorgde Dembelé met een kopbal vanaf een meter of tien voor gevaar. Bovendien was er binnen het kwartier tweemaal een scrimmage voor het Feyenoord-doel te zien, waarbij AZ beide keren geluk ontbeerde.

Zo kwam Feyenoord meer en meer onder druk te staan, waardoor de aanvallende ambities van de Rotterdammers beperkt bleven tot een spaarzame counter. Zo stuurde Danny Buijs, net vers in het veld, ruim tien minuten voor tijd Denny Landzaat diep. De bal stuiterde fortuinlijk over doelman Romero heen, maar doordat Landzaat uitgleed kon de AZ-defensie een treffer alsnog voorkomen.

AZ bleef ook in de slotfase aandringen op het doel van de bezoekers, maar sterk verdedigend ingrijpen van de Rotterdamse defensie voorkwam keer op keer dat de gelijkmaker viel. Vijf minuten voor tijd kwam Feyenoord nog goed weg toen een afstandschot van Graziano Pellè rakelings naast vloog. Nadat Kew Jaliens in blessuretijd zijn tweede gele kaart kreeg, was het pleit helemaal beslecht.

AZ – Feyenoord 0-1
20’ 0-1 De Guzman

Geel: Mendes da Silva, De Zeeuw, De Cler
Rood: Jaliens (2x geel)

Scheidsrechter: Wouters

AZ: Romero; Jaliens, Mendes da Silva, Moreno, Opdam; Agustien, De Zeeuw, Cziommer (55’ El Hamdaoui), Pocognoli (68’ Ari); Dembélé en Pellè.
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin (90’ Fer); De Guzman, Makaay (46’ Mols) en Bruins (78’ Buijs).