Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD DUN IN AANVALLENDE OPTIES

De vraag was vrijdag aan Bert van Marwijk of het de komende weken overleven wordt voor Feyenoord, nu clubtopscorer Roy Makaay zes weken uit de roulatie is met een enkelblessure. Het antwoord van de trainer zei veel over de afgelopen weken en de periode die de ploeg voor de boeg heeft: ‘We zijn al lang bezig met overleven.’
Zoals de trainer voor de wedstrijd tegen AZ al aangaf loopt het grote aantal blessures als een rode draad door de afgelopen maanden. Telkens weer lijkt er een dieptepunt bereikt te zijn als het gaat om de lijst aan blessuregevallen, maar ook zaterdag tegen VVV kost het de trainer weer alle moeite om het wedstrijdformulier te vullen.

Na het wegvallen van Roy Makaay concentreren de problemen zich in aanvallend opzicht. Chun-Soo Lee, Andwelé Slory en Tim Vincken werken inmiddels allen alweer individueel aan hun herstel, maar het zal nog wel even duren voordat ze alledrie wedstrijdfit zijn. Nu ook Nicky Hofs kampt met knieproblemen is het aantal aanvallend ingesteld spelers in de selectie beperkt tot drie: Jonathan de Guzman, Michael Mols en Luigi Bruins.

Het is reden voor Van Marwijk om voor de wedstrijd tegen VVV de A-junioren Hanne Hagary en Luis Pedro in zijn selectie op te nemen. Beide aanvallers trainden deze week al een of meerdere keren mee met de groep. Niet alleen heeft hij zo in ieder geval nog wat aanvallende opties achter de hand, maar ook kunnen de twee ‘in ieder geval aan alles wennen wat ze te wachten staat, als ze in De Kuip komen te spelen’, zei Van Marwijk.

Het ligt voor de hand dat de trainer in eerste instantie kiest voor Mols in de spits, in plaats van Makaay. Daarmee zal het spel van Feyenoord iets veranderen, stelde Van Marwijk vrijdag. ‘Michael is een ander type spits, hij is meer balvast. Hij moet veel beweging om hem heen hebben. Daarom is het belangrijk dat spelers als Bruins, De Guzman en Landzaat daarvoor zorgen.’

Het middenveld zal waarschijnlijk de enige linie zijn die ongewijzigd blijft ten opzichte van de wedstrijd tegen AZ, aangezien Tim de Cler geschorst is voor zaterdag. Van Marwijk zegt tevreden te zijn over de middenlinie met Landzaat, Van Bronckhorst en Sahin. ‘We spelen nu met de punt naar achter en dat stond tactisch tegen AZ heel goed. Ook tegen NEC ging het prima, ondanks de 1-3 nederlaag. Het zorgt voor meer balans in het elftal.’

DE TEGENSTANDER

Trainers van (weinig succesvolle) ploegen willen na nederlagen nog wel eens verwijzen naar het budget waarmee hun club te werken heeft. ‘Op basis van ons budget zouden we zestiende moeten staan, dus de huidige veertiende plaats is nog boven verwachting’, dat soort opvattingen.

Dat budget niet alles zegt over kwaliteit bewijst VVV dit seizoen. Het lage budget (alleen Excelsior heeft minder te besteden) stimuleerde de club juist om creatief te werk te gaan op de transfermarkt. VVV koos deze zomer daarom heel bewust voor spelers die nog van alles te bewijzen hebben en vooral gretig naar succes op zoek zijn.

Van alle aanwinsten hadden enkel Ken Leemans, Paul Jans en Jason Oost de beschikking over ruime ervaring in de Eredivisie. De overige versterkingen moesten allen nog maar bewijzen dat ze het niveau echt aankonden.

Kenmerkend was bijvoorbeeld de transfer van Danny Wintjens. De doelman werd losgeweekt bij sc Heerenveen, waar hij geen enkele officiële wedstrijd speelde. Bij VVV heeft hij zich echter in no-time ontwikkeld tot vaste waarde onder de lat en meer dan eens behoedde hij zijn ploeg vanaf die plek voor puntenverlies. Het beste voorbeeld van het geslaagde transferbeleid was natuurlijk de komst van Nordin Amrabat. Twee seizoenen geleden speelde hij nog voor de amateurs van Omniworld, terwijl hij de volgende competitiejaargang de kleuren van PSV zal verdedigen.

VVV moest risico nemen om een Eredivisie-waardige selectie op het veld te zetten. Dat daarbij niet alle aankopen even goed uit de verf komen is logisch, maar volgens trainer André Wetzel zijn er misschien maar twee jongens die het uiteindelijk niet zullen redden.

Wetzel heeft er daarom alle vertrouwen in dat met deze groep ook volgend jaar in de Eredivisie aanwezig zal zijn. Zonder Amrabat, zoveel is zeker, maar de club zal creatief genoeg zijn om een passende oplossing te vinden voor zijn vertrek.

Feyenoord – VVV-Venlo
Zaterdag 14 maart om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Greene, Hofland, Bahia; Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin; De Guzman, Mols en Bruins.
VVV: Begois; Mampuya, Reekers, Verdellen, Blondelle; Jungschläger, Linssen, Oost, Fleuren; Soltani en Ofrany.

STATISTIEKEN
THUIS
16/01/1994 Feyenoord - VVV-Venlo 5-0
26/01/1992 Feyenoord - VVV-Venlo 5-1
UIT
09/12/2007 VVV-Venlo - Feyenoord 0-0
27/10/1993 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
06/09/1991 VVV-Venlo - Feyenoord 0-1