VAN MARWIJK: ‘TEAM VERDIENT GROOT COMPLIMENT’

Feyenoord verdient volgens Bert van Marwijk ‘een groot compliment’ voor de 2-0 overwinning op NAC Breda. Net als tegen VVV-Venlo had de trainer dinsdag maar vijftien spelers tot zijn beschikking voor het bekerduel. Bovendien waren niet alle spelers geheel fit, zo bleek onder meer uit het uitvallen van Tim de Cler, die hamstringklachten had. Dat Feyenoord desondanks een regelmatige overwinning boekte, stemde de trainer tevreden. ‘Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen.’
De eerste helft vond Van Marwijk zijn ploeg nog vrij vlak spelen. Feyenoord gaf weliswaar weinig weg, maar creëerde zelf ook weinig kansen. ‘NAC is levensgevaarlijk als het de ruimte krijgt voor de counter. Dat wilden wij daarom voorkomen. Aan de andere kant moesten we ook zorgen dat de tegenstander onder druk bleef.’

Ondanks de vlakke eerste helft had Van Marwijk er alle vertrouwen in dat het na rust goed zou komen voor zijn ploeg. ‘Ik voelde dat er iets stond te gebeuren. Het staat 0-0 in een bekerwedstrijd, de halve finale. Dan komt er iets los.’

Na rust kwam Feyenoord ook beter uit de kleedkamer dan voor de eerste helft. ‘We maakten op heel belangrijke momenten de goals. Het doelpunt van Landzaat was natuurlijk een beauty. Voor mij was dat ook de beslissing in de wedstrijd. Afgaande op de kansen hadden we misschien wel tot 4- of 5-0 uit kunnen lopen, maar dat zou geflatteerd geweest zijn.’

De trainer prees tegelijk namelijk ook de tegenstander van dinsdagavond. ‘Dit NAC was een heel andere tegenstander dan de ploeg die we aan het begin van dit seizoen troffen. Vergeleken met dat duel is NAC enorm gegroeid, ik vind het een uitstekende ploeg.’

Volgens Van Marwijk boekt Feyenoord dankzij de overwinning op NAC ‘dubbele winst’. Niet alleen staat de ploeg op 27 april in de finale van de KNVB beker, maar bovendien gaat Feyenoord na een moeilijke periode ook weer steeds wat beter voetballen. ‘Zaterdag zei ik al dat we langzaam uit het dal klimmen. We hebben ons uit een moeilijke periode geknokt door rustig te blijven.’