FEYENOORD ONNODIG ONDERUIT IN DERBY: 3-2

Feyenoord heeft een onnodige nederlaag geleden op het Kasteel. In een vermakelijke derby vergat de ploeg van Bert van Marwijk na rust de vele kansen in doelpunten om te zetten. Marvin Emnes hielp Sparta met zijn schot in de blessuretijd aan de zeer verrassende 3-2. Theo Lucius en Giovanni van Bronckhorst scoorden voor Feyenoord. Nourdin Boukhari maakte twee doelpunten voor de thuisploeg. Bij 2-2 werd de treffer van Luigi Bruins om onduidelijke redenen afgekeurd.

De wedstrijd was nog geen doelpoging rijk toen Feyenoord een fraai staaltje effectiviteit aan de dag legde. De Rotterdammers meldden zich na twaalf minuten voor het eerst in het strafschopgebied van de stadsgenoot en sleepten er meteen het maximale uit. Luigi Bruins zette met een intelligente steekbal Theo Lucius vrij voor Sander Westerveld. Het diagonale schot van de rechtsback verdween via de binnenkant van de paal in het doel: 0-1.

De droomstart was geen voorbode van een makkelijke middag. Sparta sloeg meteen terug. Na een kwartier zette Dwight Tiendalli de aanval op. Via Marvin Emnes belandde de bal bij Boukhari. De Marokkaan nam de bal met de hand mee, maar dat ontging de arbitrage. Timmer was kansloos op het schot dat volgde: 1-1.

Feyenoord mocht blij dat het uiteindelijk het rustsignaal haalde met die stand. Sjaak Polak en met name Charles Dissels waren op dreef aan Sparta-zijde. Dissels testte na 23 minuten met een hard schot de kwaliteiten van Timmer. De keeper tikte de bal net over de lat. Uit de hoekschop die het Sparta opleverde, probeerde Dissels het nog een keer. Dit keer schoot hij naast.

Timmer kwam na 35 minuten opnieuw in actie bij een vrije trap van Polak. Zijn vuist en de lat bleken afdoende om de knal te neutraliseren. In diezelfde minuut moest Timmer weer tot het uiterste gaan om de achterstand te voorkomen. De kopbal van Dissels wist hij met alle moeite uit het doel te halen.

Toch maakte ook Feyenoord aanspraak op een doelpunt. Vooral Michael Mols onderscheidde zich in positieve zin. Zijn pass op De Guzman was bewonderenswaardig, vooral gezien het voorwerk wat eraan vooraf ging. Na een half uur passeerde hij op techniek twee Spartanen en gaf hij voor op de aanstaand international. De Guzman schoot in kansrijke positie naast. Vier minuten voor rust schoot ook Van Bronckhorst naast, nadat er een aanval uit het boekje aan vooraf was gegaan.

Tim de Cler kon direct na rust de 1-2 maken, maar faalde jammerlijk. Hij was Westerveld al gepasseerd toen hij de bal in het lege doel wilde schieten. Maar in plaats van de trekker over te halen, ging hij tot ongeloof van iedereen in het stadion onderuit.

Dat het een dure misser was, bleek enkele minuten later. Toen schoot Boukhari van afstand op doel. Dit keer kon Timmer de treffer niet voorkomen: 2-1.

Mols was in de minuten die volgden twee keer dicht bij de gelijkmaker. In beide gevallen ontbrak het de schoten aan zuiverheid. Dat gold ook voor de poging van Sahin, die een meter over zeilde. Zuiverheid was er wel toen Van Bronckhorst na ruim een uur aanlegde. Sahin liet de bal met opzet gaan en stelde de aanvoerder zo in staat aan te leggen. Het resultaat was een onhoudbaar schot in de bovenhoek: 2-2.

Feyenoord beleefde daarna de beste fase van de wedstrijd. De thuisploeg werd ver naar achteren gedrongen en kon niet anders dan toezien hoe Feyenoord de ene na de andere aanval opzette. Mols, Bruins en Landzaat legden aan, maar de voorsprong leverde het niet op. Het had wel een effect op de sfeer in het uitvak. De Feyenoord-supporters gaven met hun positieve support alle aanleiding te denken dat niet Sparta maar Feyenoord een thuiswedstrijd speelde.

Bruins dacht Feyenoord een kwartier voor tijd aan de verlossende 2-3 te helpen. Hij frommelde de bal uit een hoekschop binnen, maar om onduidelijke redenen keurde scheidsrechter Jol het doelpunt af. Minuten later verdween het afgeslagen schot van Sahin op het dak van het doel. Westerveld redde tien minuten voor tijd eerste een schotpoging van Sahin en daarna een gevaarlijke kopbal van André Bahia.

Het leek een kwestie van tijd voor Feyenoord de winnende zou maken, maar die viel uiteindelijk aan de andere kant. Marvin Emnes haalde in de blessuretijd vernietigend uit en bracht Sparta de drie punten waar het op basis van de tweede helft geen recht op had: 3-2.

Sparta – Feyenoord 3-2
12’ Lucius 0-1
15’ Boukhari 1-1
50’ Boukhari 1-2
62’ Van Bronckhorst 2-2