Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

CRUCIALE SLOTFASE BREEKT AAN

Aan het begin van het traditionele perspraatje op de vrijdagmiddag trapte Bert van Marwijk af met een zin die slechts zelden eerder dit seizoen te horen was in De Kuip: ‘We hebben geen extra blessures.’ Sterker nog, vanuit de ziekenboeg was enkel goed nieuws te melden. Het herstel van Roy Makaay verloopt voorspoedig, terwijl Chun-Soo Lee, Andwelé Slory en Nicky Hofs alledrie geen hinder meer ondervinden van hun blessures. Wel missen zij nog allemaal ‘wedstrijdfitheid’, zoals Van Marwijk het noemde.
Het goede nieuws trok zich deze week ook door op internationaal niveau. Jonathan de Guzman maakte een succesvol debuut in Jong Oranje, terwijl Feyenoord tegelijk hofleverancier was voor het Nederlands elftal, voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk.

Bovendien constateert Van Marwijk de laatste weken een stijgende lijn in het spel van Feyenoord. Weliswaar levert het nog niet altijd het gewenste resultaat op, getuige de nederlagen tegen NEC en Sparta, maar met name wat betreft dat laatste duel neemt de trainer zijn spelers weinig kwalijk. ‘De overwinning is ons afgenomen door de scheidsrechter. Ik ben daar –bij wijze van spreken- nog steeds kwaad over.’

De drie punten die Feyenoord zondag op Het Kasteel liet liggen, had de ploeg namelijk zeer goed kunnen gebruiken in de strijd om een ticket voor de play-offs. ‘We hebben daar ongelooflijke pech gehad. Als we hadden gewonnen, was de wedstrijd tegen NAC voor ons ook weer iets gemakkelijker geweest.’

Nu het puntenverschil tussen de nummer twee en de nummer zeven slechts zeven punten bedraagt, is het duidelijk hoe belangrijk de laatste vier wedstrijden van de reguliere competitie worden. Het maakt eens te meer duidelijk hoe cruciaal de wedstrijd van zondag is. Mocht Feyenoord winnen, dan zet het namelijk in ieder geval een directe concurrent (NAC heeft evenveel punten als de Rotterdammers) op achterstand.

DE TEGENSTANDER

Revanche. Dat zal misschien wel de belangrijkste motivatie zijn voor NAC om Feyenoord zondag te verslaan. Na de nederlaag in De Kuip van half maart zou de ploeg daarmee dubbele winst boeken. Niet alleen zou NAC daarmee aan de Rotterdammers laten zien dat ze zich niet twee keer achtereen zomaar naar de slachtbank laat leiden, maar tegelijk zou het voor de Bredanaars drie dure punten opleveren.

Nu NAC niet meer meedoet in het bekertoernooi, rest dit seizoen enkel nog het veiligstellen van een plaats in de play-offs. Momenteel bezet de ploeg van Ernie Brandts de vijfde plaats in de competitie, maar in de vier resterende wedstrijden kan er nog van alles gebeuren. Na Feyenoord wacht bijvoorbeeld ook nog FC Groningen. Bovendien zijn de puntenverschillen bovenaan de ranglijst zo klein dat NAC evengoed tweede als zevende kan eindigen.

Hoe dan ook lijkt het seizoen voor de club nu al meer dan geslaagd. De uitschakeling in de beker was weliswaar zuur, maar de plaats in de halve finale zal ongetwijfeld de doelstelling hebben overtroffen. En of NAC nu bij de eerste vijf eindigt of niet: het zicht op Europees voetbal blijft aanwezig. En dat is gezien de eindklasseringen van de afgelopen jaren (achtereenvolgens 15e, 16e en 11e) ver boven verwachting.

Voor komende zondag is het niet zeker of oud-Feyenoorder Anthony Lurling in actie zal komen voor de thuisploeg. De aanvaller maakt een sterk seizoen door, maar liep in de wedstrijd tegen Vitesse een blessure op. ‘Als Feyenoord nou de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn, dan was het wat anders’, zei Lurling hierover op de website van zijn club. ‘Maar na Feyenoord volgen nog drie belangrijke wedstrijden en daarna nog de play-offs.’


NAC Breda – Feyenoord
Zondag 30 maart om 12:30 uur in het Rat Verlegh Stadion

Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
NAC Breda
: Ten Rouwelaar; Elshot, Penders, Zwaandswijk, Mtiliga; Stam, Fehér, Molhoek; Ammi, Idabdelhay en Kolkka.
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin; De Guzman, Mols en Bruins.

STATISTIEKEN
THUIS
26/08/2007 Feyenoord - NAC Breda 5-0
01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2
14/08/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
07/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0 31/08/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1

UIT
21/01/2007 NAC Breda - Feyenoord 4-1
12/02/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/04/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
04/04/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1