FEYENOORD A1 MOEIZAAM LANGS DE GRAAFSCHAP

’Drie punten in de tas en niet meer terugkijken op deze wedstrijd’. Trainer Jean-Paul van Gastel was zaterdag niet blij met de uitvoering, wel met de 2-0 zege op De Graafschap. Kelvin Leerdam en Luis Pedro voegden beiden een treffer aan hun seizoenstotaal toe. De C1 won met dezelfde cijfers bij RBC Roosendaal.
A1
A-JUNIOREN WINNEN, MAAR IMPONEREN NIET
’Zo defensief zie je het zelden in de jeugd’, zei Van Gastel over de aanpak van de bezoekers. De Graafschap vecht dit seizoen met FC Omniworld en FC Volendam tegen degradatie, maar toonde zich in Rotterdam niet de ploeg die ten koste van alles drie punten mee wilde nemen naar Doetinchem.

Feyenoord A1 had de grootste moeite om openingen te vinden op de helft van de tegenstander. De middenvelders liepen de gaten dicht en er werd zoveel gelopen met de bal aan de voet dat het allemaal wat voorspelbaar oogde. Van Gastel greep de rust aan om zijn formatie anders te laten spelen. Het middenveld kende een defensieve aanpassing, zodat er voor de aanvallers meer ruimte kwam om te bewegen.

De gewijzigde strategie leverde zeven minuten na rust resultaat op. Glenn Kobussen bediende Leerdam op maat, die zijn ploeg naar een bevrijdende voorsprong schoot: 1-0. De Graafschap verliet de defensieve stellingen, op zoek naar de gelijkmaker. Met de ruimte die daardoor ontstond gingen de Feyenoorders niet goed om. Het baltempo lag te laag, zodat de Doetinchemmers telkens op tijd terug waren om het gevaar af te wenden.

Via de mooiste aanval van de middag werd het alsnog 2-0. Aan het einde van de aanval stonden Jordao Pattinama (voorzet) en Pedro (afronding), zodat de zege een feit was.

Omdat AZ geen fout maakte op bezoek bij FC Volendam moet Feyenoord de Alkmaarse ploeg nog steeds voor zich houden. De achterstand is één punt. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen in de uiterst spannende competitie, waar nog zes clubs landskampioen kunnen worden.

Opstelling Feyenoord A1:
Darley Ramon Torres; Nelom, Nieveld, Ramsteijn (40’ Pique), Leerdam; Machek (80’ Rashid), Kobussen, Janota; Pedro, Day (46’ Barends), Pattinama

C1
C’TJES BEHOUDEN UITZICHT OP TITEL
In Roosendaal gokte de thuisploeg zaterdag tegen Feyenoord C1 op een doelpuntloos gelijkspel. Waar RBC zich voor rust nog eens waagde aan een counter, kwamen ze na de thee niet meer van de eigen speelhelft af. Omdat Feyenoord er voetballend niet doorheen kwam, moest het hopen op een spelhervatting. Die kwam er in de 24ste minuut met een vrije trap van Robert Klaassen. De middenvelder zag de bal in een woud van benen voor de voeten van Anass Achahbar rollen, die vervolgens doel trof: 0-1.

Het werd er in de tweede helft niet gemakkelijker op voor de Rotterdamse junioren. Er stonden meer spelers van RBC in het eigen strafschopgebied dan er buiten, waardoor de ruimte om te combineren minimaal was. Topscorer Jon-Joost Cornelissens velde uiteindelijk het vonnis over de Brabanders. Nét binnen de lijnen schoot hij met zijn linkervoet raak: 0-2.

Door de zege staat Feyenoord weer tweede op de ranglijst, op basis van het aantal verliespunten. De achterstand op PSV is drie punten, met nog vier wedstrijden voor de boeg. Volgende week neemt Feyenoord C1 deel aan de Nike Cup, een toernooi voor C-junioren in Lisse.

Opstelling Feyenoord C1:
De Jong (50’ Rondeltrap); J. van Deelen, Blokland, Van Oosten, Y. van Deelen; J. Steenvoorden, Klaassen (55’ Geraldo); Agatovski, Achahbar (50’ Cornelissens), Van der Laan

C2
FEYENOORD C2 ONTBEERT STOOTKRACHT TEGEN RODA C
Feyenoord C2 speelde zaterdag op sportpark Kaalheide met 1-1 gelijk tegen de leeftijdgenoten van Roda JC. De Rotterdammers speelden weliswaar behoorlijk positiespel, maar door het wegvallen van enkele basisspelers ontbrak het de Rotterdammers aan stootkracht voorin, waardoor er te weinig uitgespeelde kansen werden gecreëerd. Na afloop was de 1-1 een terechte uitslag.

De Varkenoorders misten bij de aftrap door diverse omstandigheden een paar vaste basisspelers. Zo moest centrale verdediger Karim Rekik deze week op de training afhaken met een hamstringblessure en mochten topscorer Anass Achahbar en spelbepaler Kyle Ebecillo opdraven bij C1. Omdat al eerder Jean Paul Boëtius, Casper Knoester en Terence Kongolo op de blessurelijst voorkwamen was trainer Gaston Taument genoodzaakt de D1-spelers Dammers en Metin te selecteren.

Feyenoord begon zeer voorspoedig aan de wedstrijd want binnen een minuut na de aftrap openden de Rotterdammers de score. Gwaeron Stout zorgde voor zoveel verwarring in de vijandelijke zestien na een vrije trap van Sven van Beek, dat een Limburgse verdediger even de kluts kwijt was en zijn eigen keeper passeerde (0-1). Feyenoord zat vanaf dat moment lekker in de wedstrijd en de gedreven Joep Breimer die na maanden blessureleed weer eens de bal mocht beroeren zorgde een aantal malen voor het nodige gevaar in de Roda JC verdediging. De gelijkmaker van de Limburgers kwam dan ook in de 12e minuut min of meer uit de lucht vallen al moest daar wel een miscommunicatie in de Feyenoord verdediging aan voorafgaan. Tot aan de rust deden zich er voor beide doelen geen noemenswaardige kansen voor. In de tweede helft zagen we hetzelfde beeld. Feyenoord dat het middenveld in handen had met name door een goed spelende Sleegers en nagenoeg geen kans weg gaf door een gesloten verdediging onder leiding van een geconcentreerd spelende Lucas Woudenberg. Alleen uitgespeelde kansen bleven achterwege. Vlak voor tijd was het zelfs Roda JC dat de drie punten nog in huis dacht te houden toen de snelle spits alleen op de keeper afstormde.

Met een uitmuntende redding wist Ruben Verhagen erger te voorkomen.

Na afloop was trainer Taument toch nog tevreden met het gelijke spel. ‘Vandaag zat er gewoon niet meer in. Tot aan het strafschopgebied van de tegenstander ging het prima maar voorin ontbrak het eenvoudig weg aan fysieke kracht om het de Roda verdediging lastig te maken. Volgende week tegen Utrecht hopen we weer op volle oorlogsterkte te zijn.’ Omdat de naaste concurrenten Ajax, AZ en FC Utrecht dit weekend ook punten verloren blijft C2 eerste in de competitie met drie punten voorsprong op Ajax.

RODA JC – FEYENOORD C2 1-1 (1-1)

Scoreverloop: 1e min. Eigen doelpunt 0-1, 12e min. 1-1

Opstelling Feyenoord C2: Ruben Verhagen, Sven van Beek, Lucas Woudenberg, Kevin Dercks, Pieter Hofman ( 58e min. Aytac Metin), Gwaeron Stout (39e min. Wessel Dammers), Remco van Wingerden, Tony Trindade de Vilhena, Joey Sleegers, Joep Breimer ( 25e min. Kevin Gomes Nieto), Donny Labordus.